home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem vagyunk esélytelenek
Tóth Péter
2020.08.22.
LXXV. évf. 34. szám
Nem vagyunk esélytelenek

Az agrárium a szerb GDP mintegy 10 százalékát termeli ki. Önmagában ez nem sokat mond, de tudjuk, hogy nálunk a mezőgazdaságban a termelékenység elmarad attól, amit a fejlett országokban produkálnak. Ez más szektorokra is jellemző, ám az ilyen magas részarány valóban a fejletlen vagy a feltörekvő országok ismérve.

A modern kor szele azonban jó eséllyel „felfújja” majd a mezőgazdaságot. Az agráriumban robbanásszerű változások várhatóak a digitális technológiák és az új, innovatív megoldások terjedése miatt. A folyamat egészen gyors is lehet, és nagymértékben hozzájárulhat a mezőgazdaság hatékonyságának növeléséhez. Az élelmiszerek és az élelmiszer-alapanyagok minőségének javulása várható a közeljövőben, ami hatalmas esélyt nyújthat a világpiacon. Mert az itthoni szükségletekhez mérten a termelés jelentősen túlméretezett. Nem lehet hatékony termelési láncokat kialakítani ilyen kapacitásokkal, ha csak az itteni lakosság ellátása a feladat. Ám a mostani, illetve a közelmúltban kialakult helyzet, amikor egyik napról a másikra lezárultak a határok, bezárkóztak az országok, megmutatta, hogy ez az ágazat stratégiailag mennyire fontos.

Az idén is tapasztalhatjuk, mennyire szélsőségessé vált az időjárás. A csapadék mennyisége, a napsugaras órák száma és az időjárás egyéb paraméterei még mindig döntően hatnak az élelmiszer-termelésre. Paradox módon azonban miközben a technológiák elterjedése egyre olcsóbbá teszi a termelést, azt is megfigyelhetjük, hogy az olcsó élelmiszerek korszaka véget ért. Részben rossz üzenet ez mindannyiunk számára. Másrészt egy hatalmas lehetőség vállalkozóink, termelőink, az egész országunk szempontjából, hiszen éledező gazdaságunkat lehet, hogy csak ez a kínálkozó lehetőség mozdíthatja előre. Vannak, akik a helyzet megoldását az „újbóli iparosításban” látják, másrészt viszont az ötlet nyilván nem lehet több utópiánál. Ha valóban boldogulni akarunk, bizonyos szolgáltatási ágazatok mellett tényleg nem marad más, mint a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban rejlő lehetőségek.

Létezik egy olyan felfogás, hogy a piacokat minden szektorban a multinacionális társaságok uralják. Az állítás csak részben igaz, mert a világ tele van folyamatosan feltűnő „niche” piacokkal, úgynevezett réspiacokkal. Az ezeket kihasználó cégek általában kis- és középvállalkozások, melyek egy-egy helyi természeti vagy kulturális előnyre alapozzák tevékenységüket.

Komparatív előnyeinket nyilván a gabona-, a zöldség- és a gyümölcstermesztésben, az állattenyésztésben, továbbá az ezekre épülő ipari-feldolgozói kapacitásokra alapozva tudnánk megtalálni, és hatékonyan, azzal együtt jövedelmezően kihasználni. A piaci rés betöltésére törekvő, a résekben meghúzódó vállalkozások a piac egy-egy szegmensére koncentrálva mindenki másnál jobban megismerhetik, ezáltal pedig mindenki másnál jobban ki is elégíthetik a piaci szereplők igényeit, majd testre szabhatják szolgáltatásaikat és termékeiket a megfelelő vevőkör számára. Fontos szempont, hogy a piaci résre specializálódó cégek ártöbbletet érvényesíthessenek a költségeik felett, melyet a szóban forgó piaci szegmens értékítélete is tartósan kész elfogadni. Általában ugyanis a kisebb piaci szegletekre specializálódó cégek csak valamivel magasabb árrés beiktatásával tudnak tartósan fennmaradni, míg a tömegpiacra termelő „multik” a termelés magas volumenéből húznak hasznot.

A mind könyörtelenebbé és élesebbé váló, folyamatos versenyhelyzetben a hozzánk hasonló méretű országok kis- és középvállalkozásai kizárólag a réspiacok megszerzésére törekedhetnek. A jelenlegi állapot pedig egy olyan esély, amelyet vétek lenne elszalasztani.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..