home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Nem halványulhat a 80 éve történt borzalom emléke
2024.06.16.
LXXIX.. évf. 24. szám
Nem halványulhat a 80 éve történt borzalom emléke

A szabadkai zsinagógában megemlékezést tartottak a zsidók elhurcolásának 80. évfordulóján, ahol felidézték a második világháború tragikus történéseit.

Az egykori Jugoszlávia területén 75 ezer zsidó élt a 20. század első felében, a második világháborút viszont csak 15 ezren élték túl. A szabadkai zsidó közösség nagy hatással volt a város mostani látképére is. Közülük 4000 személyt deportáltak haláltáborokba. A Szabadkai Zsidó Hitközség mindenki figyelmét igyekszik felhívni az egykoron köztünk élő zsidók történetére és az 1944. június 16-ai deportálásuk tragédiájára.


Fotó: Pannon RTV

Az 1775 óta létező szabadkai zsidó közösség, amelynek fénykorában több mint 6000 tagja volt és amely oly sok mindent adott Szabadka városának, tulajdonképpen két hónap leforgása alatt megsemmisült.

Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke szerint a megemlékezésen nem elég csupán statisztikai adatokat hangoztatni, hanem emlékeznünk kell azon honfitársainkra, akik nem élték túl a második világháborút és fontos ezt a fiataloknak is átadni.

Egy nézet sem okozhatja senki, egyetlen ember, egyetlen közösség vagy nép vesztét, mondta dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a megemlékezésen. Hozzátette, megfogadjuk, nem halványulhat a 80 éve történt borzalom emléke. Ki kell mondanunk, és tennünk kell azért, hogy a hátrányos megkülönböztetés, a gyűlöletkeltés senki eszközévé ne válhasson.

A megemlékezést követően az egybegyűltek megkoszorúzták a zsinagóga udvarán található holokauszt-emlékművet.

Forrás: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..