home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Nem a bűnöst keresik, hanem a megoldást
Tóth Lívia
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Nem a bűnöst keresik, hanem a megoldást

Egy beszélgetés, amelyben a szomszédok jogai és a négy perccel megrövidített parkolási idő is szóba került.

Az idei évtől kezdve a szabadkai ombudsmani iroda munkatársai heti rendszerességgel fogadóórákat tartanak a külvárosi helyi közösségekben. Csantavéren, Királyhalmán, Hajdújáráson, Ludason, Palicson, Kelebián a polgárok rendkívül kedvezően fogadták ezt az újítást, amely felgyorsította és hatékonyabbá tette az ügyintézést. 

Tóth Szalai Erika, Szabadka város polgári jogvédő helyettese elmondta, azzal, hogy nem kell időpontot kérniük és bejönniük a városba, a távolabb lakók érdeklődése is megnőtt a szolgáltatásaik iránt.

— Ellenőrizhetjük és teljes joggal járhatunk el mindazokban az esetekben, amelyek a városi közigazgatás vagy a városi képviselő-testület által alapított közvállalatok hatáskörébe tartoznak, sőt bizonyos tárgyak esetében a nyugdíj- és az egészségügyi alap ügyintézési menetébe is betekinthetünk. Mindig tanácsot adunk a polgároknak, hogy azt a problémát, amellyel hozzánk fordultak, milyen módon oldhatják meg. Ha az ügyfélnek tájékozatlansága, tudatlansága, gazdasági vagy szociális helyzete miatt sérülhetnek az állampolgári jogai, akkor jogi tanáccsal szolgálunk. Mi soha nem a bűnöst keressük, hanem a megoldást, hiszen nem revizori szerv vagyunk, hanem a polgár jogvédelme érdekében lépünk fel. Habár az ombudsmani hivatal indíthat bűnvádi vagy fegyelmi eljárást is, nem hiszem, hogy ilyen módszerrel kell az emberi jogokat védeni.

* Lássuk, melyek voltak az idén a leggyakrabban előforduló panaszok!

— Sok bejelentésünk volt például a vagyonadó mértéke miatt, mert ez az első év, amikor az épület amortizációja már nem jelentős tétel, míg korábban akár 60 százalékig is csökkenthette az ingatlan értékét, azzal arányosan pedig az adó összegét is. Emiatt rengeteg ügyfelünk volt, minden alkalommal betekintést végeztünk az adóügyi hivatal munkájába, de csak egy esetben találtunk hibát. Az viszont megtörtént, hogy tévesen írták be az épület nagyságát, és ez megnövelte a vagyonadót is.

Nagyon érdekes, új szituáció az építkezéseknél, hogy a szomszéd, mint érdekelt fél, részt vehet egy-egy objektum engedélyezési eljárásában, különösen ha az a nálunk honos módon, a mezsgyén épül. Ez a joggyakorlat bonyolítja ugyan az illetékesek munkáját, de nagyon fontos, hiszen az érdekelt fél életminőségét teljesen megváltoztathatja az az új épület, amelyet a mezsgyén emelnek.

Előfordult az is, hogy az építészeti szakosztály és az építészeti felügyelőség ellentétesen tolmácsolt bizonyos törvényeket, de az elmúlt időszakban a „világbajnok” téma mégis az épületek legalizálása volt. Ebben az eljárásban sok problémájuk akadt a polgároknak, gyakran nem értették, hogy a hivatalok milyen dokumentumokat kérnek tőlük, ezért hozzánk fordultak útbaigazításért, tájékoztatásért.

A szomszédi viszonyok is sok munkát adnak nekünk, gyakori például az a kérdés, hogy mikor lehet egy épületen ablakot nyitni. Nos, ha az épület a mezsgyén van, a szomszéd felé csak üvegkockából szabad a fényt biztosítani, ventillációs nyílás, ablak nem alkalmazható. Ha a ház a mezsgyétől legalább egy méterre terül el, akkor 1,80 méteres magasságban lehet egy kis ablakot nyitni, ha viszont a távolság három méter vagy több, bármekkora ablak beépíthető.

*  Milyen jogsérelmek érték a polgárokat a városi képviselő-testület által alapított közvállalatok ügyintézésében?

— A Vízműveknél általában az elszámolást kifogásolják, a hőtelep viszont sok esetben olyan feltételeket szabott azoknak a felhasználóknak, akik szeretnének lekapcsolódni a városi fűtésről, amelyek a város határozataiban nem szerepelnek. Gyakran félreértésre kerül sor a kéményseprő-közvállalattal, amikor a polgár más fűtési módra tér át, és nem kívánja tovább fizetni a kéményseprési díjat. A Parking közvállalattal akadt egy nagyon érdekes esetünk. A panaszos az év elején azzal fordult a hivatalunkhoz, hogy 2012 de-
cemberében és az idei év első két hónapjában az sms-ben fizetett díj nem 60, hanem csak 56 perc parkolást biztosított, vagyis minden egyes alkalommal elloptak tőle négy percet. Az illetékesek ezt a mobiltelefonos szolgáltató hibájának tartották, de dicséretükre legyen mondva, azonnal módosították a rendszert.

A városépítkezési és a temetkezési közvállalattal kapcsolatban is érkeztek panaszok, mi minden esetben igyekszünk eljárni, azt viszont hangsúlyoznom kell, hogy a bírósági ügyekben nincs hatáskörünk. Ha az ügy már a bíróságra került, hozzánk hiába jön a polgár, nincs lehetőségünk tanácsot adni, sőt, kimondottan tilos segítenünk vagy beavatkoznunk — fejezte be a beszélgetést Tóth Szalai Erika városi ombudsmanhelyettes.        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..