home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Nekem nem a Balaton a Riviéra
Szerda Zsófi
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Nekem nem a Balaton a Riviéra

— Avagy kilenc plusz egy ok arra, hogy világot lássunk — Amikor januárban leülünk tervezni, hol is töltsük a jól megérdemelt nyári szabadságunkat, több tényezőt figyelembe veszünk. Legyen olcsó, lehetőleg ne túl messze, a családosok gyermekbarát strandokat keresnek,...

... a bátrabbak felhívják a külföldi rokonokat, és élénken érdeklődnek hogylétükről, vagy egyszerűen csak kinéznek egy fesztivált, melyen kedvenc zenekaraik lépnek fel. Ezt most mind tegyük félre, és legyünk bátrabbak. Tervezzünk nagyot, tervezzünk messzire, Gulliver nyomdokain utazzunk át tengereket, és ismerkedjünk a világgal, törpékkel és óriásokkal. Hogy amikor a halálos ágyunkon azon gondolkodunk, mi is történt velünk ebben az életben, ne az jusson eszünkbe, hogy poros kis hazánkban töltöttük el minden időnket, néha átjártunk Mórahalomra, és Szegeden is megfordultunk a Tesco környékén. Jól elzárkóztunk mindentől, nem tapasztaltunk semmi izgalmasat (bár mindig vágytunk rá, csak lusták voltunk kimozdulni), de volt két kocsink, házunk, és a nyugdíjunk is elfogadható volt. A világ közel van, és nem is feltétlenül drága.

1. Már Horvátország vagy Erdély is külföld

Ha elérhető közelségben a legszebb tengerpartra vágyunk, akkor Horvátország szigetvilága a legjobb döntés. Hvar, Korčula, Krk, Rab. És még a nyelvet is beszéljük. A szállást olcsón meg lehet úszni, ha pedig már visszajárók vagyunk, még kedvezményt is kapunk. És hogy csak néhány fül-, orr- és ínycsiklandó szót említsek: prosek, pršuta, levendula, klapa (olyan helyi idősek többszólamú kórusának elnevezése, akik dalmát dalokat énekelnek esténként a tenger partján), kabócák, fenyőillat. És persze a kristálytiszta tenger. Ha pedig valaki inkább a fenyveseket részesíti előnyben, annak irány Erdély. Székely bölcsességek, mesebeli táj, nyugalom, csend és az időnek egyfajta időtlen múlása.

2. Couchsurfing — Kanapészörf

Ha nem szeretnénk milliókat fizetni szállásért, illetve kellően barátkozó típusok vagyunk, akkor a Couchsurfing, azaz a Kanapészörf a megoldás. Ez az internetes portál a világ minden táján elérhető, megbízható oldal fiatalnak, idősnek, családosnak, kutyával utazónak egyaránt. Akik regisztrálnak, saját kanapéjukat bocsátják utazók rendelkezésére, s ha ők maguk az utazók, igénybe vehetik mások kanapéját. Ezért pénz nem kérhető, semmilyen kötelezettséggel nem jár, mindenkiről referenciát kell írni, akit befogadtunk, s aki befogadott. Hogy mi az előnye azonkívül, hogy ingyen szállhatunk meg akár egy afrikai törzsfőnöknél? Helyiek adnak tanácsot, hogy mit érdemes megnézni, melyik kiskocsmában a leghidegebb és a legolcsóbb a sör, melyik metróra üljünk, és izgalmas embereket ismerhetünk meg, barátságok szövődhetnek. Aki azt gondolja, hogy Szabadkán kevés külföldi turista fordul meg, az téved. Engem hetente többen megkeresnek a Kanapészörf oldalán szállás után kutatva. A Couchsurfing az egyik legjobb dolog a modern világban. Bizalmon alapul, kételkedő, rosszindulatú manóknak nem ajánlom. (www.couchsurfing.com)

3. Olcsó utazási lehetőségek

Hogyan is tudunk utazni? Repülővel, busszal, vonattal vagy autóval. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A kényelmesebbek repülőre ülnek, és felszálláskor élvezik az adrenalinszint emelkedését, melyhez semmi sem hasonlítható, félelmetesen izgalmas érzés órákon át repülni egy óceán felett, de ha közelebbre utaznánk, akkor is találhatunk olcsó jegyet, ha idejében (jó korán vagy last minute — azaz utolsó pillanatban) foglaljuk le. Aki szereti a mellette filmként elsuhanó táj élményét, és nem számít neki az idő, az üljön vonatra. A fiatalok rengeteg kedvezményre jogosultak, aprópénzért járhatják be Európát. Az autóbusz a lehető legkényelmetlenebb utazási mód, és ha nem készülünk túl messzire, helyette kocsiba is ülhetünk, így ha fagyizni, kávézni támad kedvünk, bármelyik benzinkútnál megállhatunk. Különféle internetes oldalakon csatlakozhatunk más emberekhez is (www.oszkar.com, www.blablacar.hu). Emellett Amerikában létezik egy szolgáltatás: a költöző család autóját belátható időn belül az új otthonhoz kell hajtani, s minden költséget a család fedez. Kalandra vágyóknak ajánlható. És ha semmi pénzünk sincs, stoppoljunk.  

4. Könyv, film, zene

Ha egy új országba készülünk, mondjuk, Spanyolországba, akkor — útikönyvek helyett — igazán jó felkészülés a spanyol művészekkel való megismerkedés. Nézzünk meg néhány Almodóvar- vagy Amenábar-filmet, miközben flamencozenét hallgatunk, és olvassuk el Federico García Lorca verseit. Sokkal többet mondanak, mint egy útikönyv. És ha nyelvleckéket nem veszünk is, néhány kifejezést még az út előtt megtanulhatunk. Hasznos lesz, és nagyon fognak bennünket szeretni. Merci, grazie, thank you, danke, kiitos, arigatô, obrigada, dakujem, tack.  

5. Új ízek

Aki a hasát szereti, rossz ember nem lehet — tartja a híres mondás. Szabaduljunk ki a burek, a paprikás és a pljeskavica fogságából, és kóstoljunk bátran! Nem biztos, hogy az undorítónak tartott sült szöcske vagy rántott kígyó olyan rossz, ha már annyian eszik. Vigyázzunk azonban a hasunkra, a fűszerekhez nem szokott gyomor a nagy kísérletezés közben gyorsan véget vethet a kirándulásnak. Az viszont biztos, hogy a gíroszt a görögök készítik el a legjobban, és az is, hogy az édes-sós mártások arányát csak az ázsiai országok szakácsai találják el tökéletes mértékben.

6. Bátorságpróba

Nem mindenhol olyanok az emberek, mint Szerbiában. Ha távolabbra utazunk, megtörténhet, hogy olyasmit tapasztalunk, amit otthon nem. Ami első látásra rémisztőnek tűnik. Amikor Indiában a piacra érve legalább ötvenen szeretnének magukkal rántani, hogy a legolcsóbb pulthoz kísérjenek, nem kell feltétlenül arra gondolnunk, hogy a vesénket akarják eladni. Engedjük el magunkat, és sodródjunk a tömeggel — azaz bökjünk rá egyvalakire, mondván: na jó, kísérj el, a többiek pedig egy pillanat alatt szét fognak széledni. Meg kell szoknunk, hogy az ázsiaiak magukat nem zavartatva fognak bámulni bennünket éjjel-nappal. És meg kell tapasztalnunk, hogy az útikönyvek nem készítenek fel mindenre. (Például arra, hogy Delhiben a férfiak és a nők éjjel külön kocsiban utaznak a metrón, úgyhogy ha férfiként a női kocsiba szállsz be, a következő megállón néhány rendőr támad majd rád.)


A szerző felvételei

7. Türelmünk határainak tágítása

Amikor valaki idegen földre lép, általában attól retteg, hogy kirabolják, átverik, nem tud majd alkudozni, nem lesz finom a vacsora, és sorolhatnánk. És aki ettől fél, azzal általában ez meg is történik. Idővel majd megtanuljuk, hogy nem kell minden értékünket magunkkal vinnünk, illetve hogy minden tárgy pótolható. Megtanuljuk, hogy egy jót kell nevetnünk, ha a helyiek átvernek bennünket, ha pedig nem jó a vacsora, akkor azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy otthon még maradt egy tonhalkonzerv, melyből remek fokhagymás-tonhalas tésztát lehet rittyenteni.

8. Idegen kultúrák „kézzel fogva”

Egy mongol, világutazó barátom mondta, hogy Európában minden olyan egyforma. És valóban. Azaz ha nem egyforma is, de igen hasonló. Egy mongolnak legalábbis. Ezt akkor érezzük igazán, amikor egy teljesen új kultúrát fedezünk fel. Thaiföld, Kína, Japán, Finnország stb. Ahol az épületek annyira különbözőek, hogy azt gondoljuk, sok száz évet utaztunk vissza vagy előre az időben. Ahol érezhetőek a századok, az épületek pedig olyasmit suttognak, amit csak az hallhat meg, aki mellettük áll.

9. Önkénteskedj!

Ha valaki nem nyaralni akar, de mégis világot szeretne látni, annak olyan oldalakat érdemes böngésznie, amelyeken önkéntes munkára keresnek jelentkezőket (tisztíts delfinmedencét Amerikában, dolgozz egy izlandi farmon, menj el a rizsföldekre vízben tapicskolni, vagy pincérkedj egy angliai kisvárosban). Az önkéntes elvégzi a munkát, a megbízó pedig cserébe szállásról, ételről gondoskodik, sőt sok esetben még fizet is érte. Egyedülállók vagy fiatal párok bátran vágjanak bele.

+ 1

S hogy miért utazzunk, amikor csak tehetjük? Mert lesznek történeteink, melyeket elmesélhetünk. Mert csak így lehetünk teljes értékű polgárok a saját országunkban. Mert csak így leszünk elfogadóak, megértőek és toleránsak. Mert csak így tudjuk értékelni azt, amink van. Mert csak így láthatunk csodát. A világ annyira közel van, csak el kell indulni. És utána hazajönni.


Kattintson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..