home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nehéz igazán élni, de jó
Martinek Imre
2024.02.19.
LXXIX. évf. 7. szám
Nehéz igazán élni, de jó

Mindebbe egy rendhagyó fotókiállítás nyitányának keretében kaphattunk betekintést. Jégbontó havának (február) nyolcadik napján, helyszínileg a budapest-belvárosi Háló Kulturális és Közösségi Központban. A Kolta Galériában.

Invokáció: „Két palóc falu — a Nógrád szelíd lankái között megbújó Rimóc és a szerbiai Vajdaság nemzetiségi sokszínűségében elrejtőző Kupuszina több száz kilométerre fekszik egymástól. Két különböző országban vannak, környezetük és lehetőségeik is eltérőek. Ugyanakkor az emberi sorsok, a palóc tudat és a hagyományok tisztelete egybecseng.”

A Palócok északon és délen címmel felruházott fotókiállítás szerzője Mohos Zsófia fiatal fotográfus hölgy, aki 2020 és 2023 között a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíjasaként egy hosszú távú dokumentarista fotósorozaton dolgozott. Két palóc falu — Rimóc és Kupuszina — életét követte a személyes történetek és a közösségi események által. Szolgálata során olyan idősekkel is találkozhatott, akik minden napjukat népviseletben töltik, akik őseiktől örökölt mintákat hímeznek a szakácskára, akik minden tavasszal újra elkezdenek kapálni, mert ennek van itt az ideje. A fiatalok pedig az örökséget, a tudást legtöbbször családon belül, természetes módon adva s kapva viszik tovább.


Mohos Zsófia

„A kiállítás a két falu jelenére, közösségi eseményeire, a máig élő hagyományra fókuszál, miközben az idősek, a népviselet jelenléte is érzékelhetővé válik” — olvashattuk az eseményre invitáló, a világhálós platformra napokkal korábban feltett előzetesben. Ámde az az élmény, amelyben mi, a helyszínre érkezők részeltettünk, a legmerészebb elképzeléseinket is felülmúlta. A jó palócok ugyanis „meghódították” a belvárosi Semmelweis utca 4. alatti és előtti közösségi teret. Ráadásul többen be sem fértek a galériába. Ők az utcán énekeltek a Rimóci Rezesbanda muzsikájára. Midőn pedig hivatalosan is megnyittatott a tervek szerint április 4-éig megtekinthető tárlat, a vendégségbe érkező rimóciak tíz tepsi túrós lepényt (Rozika néni konyhájából) osztottak szét az egybegyűlteknek.

Mindezt azonban megelőzte egy pódiumbeszélgetés is, ahol a fotók szerzőjét Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja kérdezte. Mint ismeretes, a terepeken készített fotókra, pontosabban a belőlük áradó, illetve a hozzájuk kötődő érzésekre, hangulatokra, életüzenetekre építkezve először egy csaknem másfélszáz oldalas, objektíven szubjektív fényképes-szöveges korlenyomat született. Magyarán: könyv. Lélekjelenlét – Két palóc falu címmel, és tavaly októberben hagyhatta el a gödöllői Prime Rate Kft. nyomdát. A kötet hátulsó borítóján az alábbi gondolattal: „Nehéz igazán élni, de jó.”

„A lakodalmak, búcsúk és az idősek ráncai vezetnek el bennünket egy olyan világba, ahol még összekapaszkodnak tánc közben a legények, ahol fésülködés közben évszázadokon át gyakorolt mozdulatokat figyelhetünk meg, és ahol egy-egy arc a sorsok szövedékének számos lenyomatát viseli” — összegez a szerző. A bácskertesiek e könyvet, mely róluk is szól, 2023 novemberében vehették kézbe.

A méltatott tárlat fotói elsősorban Kupuszinán és Rimócon készültek, de vegyült közibük egypár fénybe írt pillanat Görbeország más településéről is. Mohos Zsófia, vagyis a szerző ars poeticája végtelenül egyszerű: álmodni, de egyúttal tenni is az álmok megvalósításáért! Sikere mögött rengeteg munka van, viszont — mint fogalmazott — minden levezetett kilométer, magányos perc vagy könny megérte. Mivel — szinte észrevétlenül — ő maga is része lett ezeknek a közösségeknek. Az emberek bizalmukba fogadták, ma pedig már családtagként tekintenek rá.

A képek válogatásában Zsófiának Korniss Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus, fotóriporter volt segítségére, a kiállítói helyszín technikai előkészítéséről pedig Katkó Tamás fotóművész, a Kolta Galéria vezetője gondoskodott. A hivatalos rész záróakkordjait Golyán Gréta népdalénekes leányka hozta, rimóci énekek formájában. Öltöztetője Déska Bertalanné Margit néni volt, aki maga is viseletben jelent meg.

Beszámolónk fotói a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..