home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nehéz helyzetben a művelődési egyesületek (is)
Balázs Szilvia
2020.08.18.
LXXV. évf. 33. szám
Nehéz helyzetben a művelődési egyesületek (is)

Az idén nem sok rendezvényt tudtak megszervezni, és az is kérdés, mikor térhet vissza a művelődési egyesületek — különösen a kisebb, peremvárosi, falusi intézmények — működése a megszokott kerékvágásba. Bálint Lukács Mónika, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ elnöke azt mondja: náluk az elővigyázatosság, a tagok egészsége a legfontosabb, így nem szerveztek előre nagyobb programokat. Az viszont tény, hogy a költségvetésben érződik ennek a hatása.


Bálint Lukács Mónika (Fotó forrása: Facebook)

* A tavasz általában sok rendezvényt hoz a Dózsába. Az idén ez elmaradt. De volt olyan esemény, amelyet a jelenlegi helyzet ellenére sikerült megtartani?

— Igen, sajnos sok rendezvényünk elmaradt. A többi közt a Monda-mondó és -olvasó verseny, gyermekfoglalkozások, előadások. A március 15-ei megemlékezést szerencsére még sikerült megtartanunk, de ezután jó ideig mi sem szerveztünk semmit. Az első rendezvényünk ebben az időszakban a trianoni megemlékezés volt, melyet a hatályban levő szabályok és a megfelelő óvintézkedések betartásával bonyolítottunk le. Gondolok itt a fertőtlenítésre, a távolságtartásra és a szájmaszk viselésére. Ezután belevágtunk a Péter-Pál-napi búcsú előkészületeibe. Az előző évekhez képest az idei egy nagyon szerény és családias program lett. Részt vettünk a szentmisén, majd a gyerekeknek kedveztünk egy kis játszóházzal, ezután központunk szakcsoportjai léptek fel, és egy vacsoraesttel zárult a program. Mindezt az udvaron rendeztük meg, szintén betartva a megfelelő óvintézkedéseket.

* Mennyire viseli meg a jelenlegi állapot a központ költségvetését?

— A nagyterem kiadása minden évben hoz némi pluszbevételt az egyesületnek, ettől az idén sajnos elestünk. Amióta tart a kialakult helyzet, terembérlet sem volt. Illetve lehangoló látni az üresen kongó és kihasználatlan helyiségeinket. Ezelőtt minden hétre jutott program bőven.


A Pannon RTV felvétele

* Az állandó aktivitások, csoportos foglalkozások szintén szünetelnek?

— Igen, az első dolgunk az volt, hogy felfüggesztettük a szakcsoportok próbáit és a csoportos foglalkozásokat. Amikor úgy látszott, hogy enyhül a helyzet, tartottunk néhány próbát, de a július 17-ei újabb szigorításokkal összhangban ismét felfüggesztettük őket. Mivel az idén a népzenei és a néptáncszemlék, -találkozók is elmaradtak, illetve csak egy-egy fellépés volt, a szakcsoportok nem is tudtak igazán mire készülni.

* A jelenlegi helyzetben lehet-e egyáltalán jövőt tervezni? Ha igen, mik ezek a tervek?

— Van egy egész évre szóló programunk, mi továbbra is ezt követjük. Igyekszünk minden rendezvényt átszervezni, halasztani, rosszabb esetben lemondani, illetve a virtuális térbe való áttérés is szóba került. Persze ez nagyon sokszor nem megvalósítható, de például a tavasszal elmaradt mondamondó versenyt szeretnénk később a már említett módon, azaz online lebonyolítani. Tisztában vagyunk vele, hogy az idei év valószínűleg már így fog eltelni, de ettől függetlenül vannak terveink, és amint a helyzet megengedi, visszatérünk a megszokott kerékvágásba.

* Kapcsolatban áll-e a Dózsa vezetősége a többi, környékbeli művelődési egyesülettel? Náluk is hasonló a helyzet?

— Több egyesülettel is ápoljuk a kapcsolatot, és igen, szinte mindenhol ugyanez a helyzet. Mindenki az éppen aktuális előírásokkal összhangban igyekszik működni. Mi még nem kényszerültünk lemondani már megszervezett rendezvényt, ezzel ellentétben tudok olyan egyesületről, amelynek az utolsó pillanatban kellett ezt tennie egy előre megszervezett programmal.

* Van-e hír valamiféle segélycsomagról, mely a kultúrával foglalkozó intézmények, egyesületek, civil szervezetek munkájának talpra állítását hivatott meggyorsítani, amikor annak eljön az ideje?

— Nem tudok ilyesmiről, viszont egyelőre nem is látom ennek szükségét. Mi is, mint a legtöbb egyesület, pályázatokból élünk, és szerencsére ezek nagy részét az idén is kiírták. Ami számunkra a legfontosabb, azok a fenntartási költségekre kiírt pályázatok, melyeken pozitív elbírálásban részesültünk, tehát a számlák kifizetésére jut pénz. Illetve több, különféle rendezvények megszervezésére elnyert pályázatot is át tudtunk ütemezni. Hála istennek, a pályázatokat kiíró alapítványok is alkalmazkodtak ehhez a kényszerhelyzethez, és sok esetben rugalmasak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..