home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Néhány év, és motorral szárnyalhatunk
Apró József
2024.06.22.
LXXIX. évf. 25. szám
Néhány év, és motorral szárnyalhatunk

Ahogy a városok egyre zsúfoltabbak lesznek, és a közlekedési dugók már a kisebb városokban is mindennapossá válnak, a közlekedési iparág új megoldások után kiált. Az innováció élvonalában álló vállalatok egyre inkább az eVTOL (elektromos függőleges fel- és leszállásra képes) járművekre helyezik a hangsúlyt, hogy megkerüljék a földi forgalom zsúfoltságát. Ezek a járművek nemcsak gyorsabb és hatékonyabb közlekedést ígérnek, hanem forradalmasíthatják is a városi közlekedést, és egy új korszakot nyithatnak az egyéni mobilitás terén.

Mára elég sok cég vágott bele ilyen járművek fejlesztésébe. Most egy hozzánk közelebb álló európai csapaton akadt meg a szemem. A cseh UDX Aero által készített Airwolf (Légi Farkas) nevű repülő motor nagyjából 3 méter hosszú és 2,5 méter széles. Az Airwolf két személy szállítására alkalmas, a vezetése pedig szinte ugyanolyan egyszerű, mint egy hagyományos motorkerékpáré. Bár annál azért egy kicsivel több helyet igényel a garázsban. A szénszálas kompozitból készült szárnyak könnyűvé és erőssé teszik a szerkezetet, ezzel garantálva, hogy az EDF-propellerek repülés közben is stabilak maradjanak. Négy külön mozgó EDF-propeller hajtja, és akár a 230 km/h-s sebességet is elérheti. A jármű 3 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, de a gyártó szerint a kialakítása inkább az alacsony sebességű repülésnek kedvez. 30 perc töltéssel eléri a 90%-ot, egy töltéssel pedig 25 percig képes a levegőben maradni, mely éppenhogy elég idő elugrani a piacra krumpliért. Egyik különlegessége, hogy a propellerek a szárnyak végén lettek elhelyezve, így repülés közben a súlya felét az (aero)dinamikus felhajtóerő „elveszi”. A repülő motor ára elég borsos, 350 000 dollár körül mozog, ami legtöbbünknek valószínűleg azt a pici kedvét is elvette a röpködéstől, amely összejött a villámbevásárlások hallatán, vagy amikor felcsillant a forgalmi dugók kikerülésének reménye. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy hol lehet majd használni, mivel az eVTOL-ok szabályozása és engedélyezése még nem teljesen kidolgozott, különösen városi környezetben. A tervek szerint az Airwolf a garázsból vagy a hátsó kertből felszállva is elindulhat, de ez még a távoli jövő. Egyelőre még ez a cég is csak ott tart, hogy tesztelte az egyszemélyes jármű kis méretű prototípusát repülés közben. A végső verzió elkészítését és kereskedelmi forgalmazását 2028-ra tervezik. A UDX Aero repülő motorja nem egy új közlekedési formát, inkább egy extrém szórakozási módot vagy gyors szállítási lehetőséget kínál a mentőalakulatok számára.


Fotók forrása: udx_research— Youtube oldala

Repülő motorokat vagy azok terveit már bemutatta az ALI Technologies és a JetPack Aviation is. Mindkét cég járműve csaknem 700 000 dollárba kerül (mely éppen két Airwolf). Az ALI Technologies nagyon ígéretes volt, különösen azért, mert a Csillagok háborújában is látható repülő eszközökön való közlekedés adta hozzá az ötletet. Sajnos azonban csődbe ment járműve, az XTurismo értékesítésének megkezdése után, de a JetPack Aviation honlapjáról is eltűnt az előrendelés opciója, ami nem sok jóra enged következtetni. Szóval úgy tűnik, a repülő motorok tömeggyártására még jó néhány évet kell várni. A városi közlekedés átalakítása és az egyéni repülés lehetősége izgalmas perspektívát nyújt. Az Airwolf mellett más eVTOL-ok is fejlesztés alatt állnak, melyek célja, hogy a jövőben gyorsabb, biztonságosabb és környezetbarátabb közlekedési alternatívát kínáljanak. Ahogy a technológia fejlődik, úgy válhatnak ezek a járművek a mindennapi élet részévé, megváltoztatva az emberek utazási szokásait és a városi infrastruktúrát is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..