home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
„Negyvennyolcnak nagy idejében”
Összefoglalta: KÓNYA-KOVÁCS Otília és MARTINEK Imre
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám
„Negyvennyolcnak nagy idejében”

Bánát számos településén alkalmi műsorral emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára. Munkatársaink a helyszíneken járva ezekből a rendezvényekből válogattak egy csokorra valót.

Muzslyán a Petőfi-szobornál koszorúzással kezdődött a rendezvény. A kegyelet virágait a Muzslai Petőfi Sándor MME és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői, a VMSZ nagybecskereki és muzslyai helyi szervezete és a muzslyai fiatalok egy csoportja helyezte el.

A Mária neve templomban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc áldozatai tiszteletére szentmisét szolgáltattak, melyet Golob Felix Srećko atya celebrált.

Az alkalmi műsor elején a közönség a Zenészek és Énekesek Egyesületének zenei kíséretével elénekelte a Himnuszt, majd a Szervó Mihály Általános Iskola tanulóinak összeállítása kezdődött. Hallai Zoltán történész ismertetője után felléptek a Muzslai Petőfi MME szavalói, a Petőfi a szívünkben elnevezésű verseny díjazottjai, a vegyes kórus és a citerazenekar.

Törökbecse

Törökbecsén március 8-án emlékeztek meg 1848. március 15-éről. A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezésében alkalmi műsort mutattak be, melyben felléptek az egyesület Hajdina, valamint a Csalogató együttesének néptáncosai, Rényi Attila és Farkas Trisztán szavaló, valamint Becsei Szilveszter, aki hegedűn játszott. Az est vendége dr. Dévavári Zoltán történész volt.

A római katolikus temetőben álló Hungária-szobrot március 15-én koszorúzták meg.  

Versec

A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesületben március 9-én tartottak ünnepi műsort. Bemutatkozott a romániai Resiczabányáról érkezett Platánusz Magyar Kulturális Egyesület tizenkét fős Hóvirág Dalosköre, majd a házigazdák egyesült anyanyelvápoló- és drámai szakcsoportja, valamint kórusa lépett színre, Bábinszky Imre hangszeres kíséretében.

Pancsova

A Temes-parti kisvárosban a márciusi események ünnepi méltatása közös erőbevetéssel készül a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjainak részvételével. Mindez a Dél Pacsirtái gyermekkórussal, illetve néhány dél-bánsági, magyarok által is lakott település küldöttségével egészül ki. Az idei — szavalattal, karénekkel és zenekari számokkal is gazdagított — A jognak asztalánál címet viselő ünnepi műsor házigazdái a belvárosiak voltak. A rendezést Erdei Ernő bácsi, az egyesület rangidős veteránja vállalta. A helyi református egyházközséget ft. Halász Béla püspök úr, a katolikust msgr. Fiser János plébános, a diplomáciai kart pedig Karagics Dusko, Magyarország belgrádi nagykövetségének gazdasági tanácsosa képviselte.

Kevevára

Az Al-Duna mentében meghúzódó kisvárosban március 15-ét választotta forradalmi emlékezésének napjául a helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület. Az estnek — melynek tartópilléreit az egyesület vegyes kórusa, veterán versmondói és a legkisebbek anyanyelvápoló csoportja alkotta Binecz Margit tanárnő, valamint tanítványa, Erős Mónika hathatós közreműködésével — a római katolikus egyházközség plébániája adott otthont. A bensőséges műsor keretében a Dél Pacsirtái gyermekkórus is fellépett, Györfi Sándor hertelendyfalvi zenetanár vezetésével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..