home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Felújították Szabadkán az 1-es számú vízgyárat
Kartali Róbert
2024.05.08.
LXXIX. évf. 19. szám
Felújították Szabadkán az 1-es számú vízgyárat

Megtörtént a töltetek cseréje a szabadkai 1-es számú vízgyárban. Az 1990-ben épült vízgyár szűrőinek frissítése azért volt kulcsfontosságú, mert ezek tisztítják meg az ivóvizet, eltávolítva az arzént, a vasat és az ammóniát, így gondoskodva a jó minőségű ivóvízről a lakosság számára. A vízgyárban történt beruházást ma dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is megtekintette.

Az 1-es számú vízgyár látja el a város legnagyobb részét tiszta ivóvízzel. Az itt használt töltetek legutóbbi cseréjét tizenkilenc évvel ezelőtt hajtották végre, azóta pedig szükségessé vált a frissítés. A 113,5 millió dináros beruházást 100 millió dinárral támogatták a város költségvetéséből.

A beruházás azért fontos, mert így sokkal jobb minőségű ivóvizet használhatnak a szabadkaiak — emelte ki a helyszínen dr. Pásztor Bálint. A VMSZ elnöke egyúttal arra is emlékeztetett, hogy ebben a mandátumban lett kiépítve a 2-es számú vízgyár is, mely a város másik részét látja el ivóvízzel.

— Igyekeztünk javítani a lakosok életminőségét vízvezeték, szennyvízcsatorna kiépítésével, gázvezeték-bővítéssel, illetve az úthálózat javításával, illetve bővítésével. Amikor konkrétan az vízvezeték-hálózatról van szó, akkor néhány helyi közösségben sikerült bővíteni a hálózatot, mint például a Vasutas, a Zorka és a Peščara vagy Makkhetes helyi közösségekben. Folyamatban van a hajdújárási, királyhalmi, ludasi és noszai vízvezeték megtervezésének a folyamata is, ami azért fontos, hogy ezeken a településeken is legyen vezetékes víz. Fontosnak tartom azt, hogy a Tiszta Szerbia projektum keretein belül hamarosan elindulhatnak végre a munkálatok, ami azt fogja eredményezni, hogy Szabadka területén, illetve Palicson, Csantavéren és Bajmokon kerülne sor szennyvízhálózat kiépítésére, és a két utóbbi településen szennyvíztisztító kiépítésére is.

A politikus hangsúlyozta, ebben a mandátumban odafigyeltek arra, hogy egyenrangúan legyenek fejlesztve a helyi közösségek. Mint mondta, ezt a jövőben is folytatnák, hiszen a városmag megőrzése mellett, illetve Palics idegenforgalmi kínálatának bővítésén túl a helyi közösségek fejlesztési elképzeléseinek megvalósítása, valamint a polgárok életkörülményeinek javítása az, ami a Vajdasági Magyar Szövetség kiemelt céljai között szerepel.

A víz a legfontosabb élelmiszeripari termék, és nagyon kevés település mondhatja el azt magáról, hogy ilyen jó minőségű ivóvizet tud szolgáltatni, mint Szabadka — emelte ki a helyszínen Sugár György. A szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy az 1-es számú vízgyár 1990-ben lett kiépítve, és hozzávetőlegesen a település 80-90 százalékát látja el vízzel.

— Az 1-es számú vízgyárban 2005-ben történt töltetcsere utoljára, azóta eltelt tizenkilenc év. Ez idő alatt ez a vízgyár bebizonyította, hogy tud jó minőségű ivóvizet előállítani. A töltetek cseréjével a fő célunk az volt, hogy továbbra is tudjunk jó minőségű ivóvizet előállítani.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a beruházásra a közvállalatnak nem volt elegendő pénzbeli forrása, és köszönetet mondott Pásztor Bálintnak, a városi képviselő-testület elnökének, hogy a város elkülönített a Vízművek számára 100 millió dinárt, melyből ki tudták cserélni a tölteteket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..