home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Negyven év sikerei
Tóth Tibor
2023.10.27.
LXXVIII. évf. 43. szám
Negyven év sikerei

A magyarkanizsai Partizan Atlétikai Klub jeles jubileuma alkalmából a községnapi programsorozat keretében ünnepséget szerveztek, melyen elismerésben részesültek mindazok, akik az elmúlt négy évtizedben versenyzőként, edzőként, sportvezetőként, támogatóként vagy újságíróként hozzájárultak az egyesület fejlődéséhez.

A magyarkanizsai sport első lépései az 1880-as évek elejére vezethetőek vissza, az első versenyt ugyanis 1882. augusztus 13-án tartották meg, amikor a sportolók lefutották a Horgos és akkor még Kanizsa közötti, 13,5 km-es távot, a Tiszában pedig teljesítették a 3 km-es úszómaratont. E verseny 100. évfordulóján, azaz 1982-ben indult útjára a Magyarkanizsai Úszó- és Futómaraton, melyet Úszó- és Futófesztivál néven az idén immár 41. alkalommal rendeztek meg. Az első hivatalos sportegyesület Ókanizsai Tekéző Egylet néven 1895. március 10-én alakult meg, elnöke dr. Király Sándor, titkára Huszák István volt. 1900-ban Ókanizsán vadászegyesület jött létre, majd tizenkét évvel később Horgoson megalakult a Horgosi Atlétika Club (HAC). A Kanizsai Atlétikai Clubot (KAC) 1919-ben jegyezték be, legkiemelkedőbb sportolói Wágner Károly és Milivoj Grujić voltak. Az atlétikát és labdarúgást magában foglaló sportegyesület az 1921/22-es idényben nagy sikert ért el, miután labdarúgócsapata megnyerte a szabadkai alszövetség II/A osztályát. Az 1949-ben alapított Partizan Testnevelési Egyesület legtömegesebb szakosztálya az atlétikai volt, mely később felvette a Potisje nevet. 1982. február 16-án az atlétika szakág közgyűlésén határozatot hoztak arról, hogy a szakág önálló klubként működjön tovább. A hivatalos bejegyezés dátuma 1983. október 17-e, attól kezdve az egyesület neve Partizan Atlétikai Klub. Az egyesületet a következő személyek alapították: Radovan Kljajić, Jelisaveta Đanić-Mandarić, Dušan Mandarić, Radovan Tunić, Sarnyai István, Sarnyai Tibor, Kalmár Szilvia, Bús István, Lepeš Josip, Čedomir Bošković, Faragó Róbert, Radomir Vukičević, Mileta Čobanov, Petar Bilić, Vojislav Kuzmanov, Bús Endre, Nikola Krović, Nyilas Csaba, Dobos László és Bokota Rudolf. Első elnöknek Radovan Tunićot, titkárnak Bús Istvánt választották.


A díjazott atléták a Mandarić házaspárral (Puskás Károly felvétele)

A szervezett munka a Mandarić házaspár, Jelisaveta és Dušan Magyarkanizsára érkezésével indult. Jelisaveta Đanić-Mandarić — aki négyszer nyert Balkán-bajnokságot 100 méteren — az iskolában maga köré gyűjtötte a tehetséges fiatalokat, akik megismerkedtek a sportággal, és a klub színeiben sikereket értek el. Kezdetben harminc kisfiú és kislány járt edzésre, akiknek Jelisaveta az ugró- és a futószámokat, Dušan pedig a dobószámokat tanította. Az atlétikai klub versenyzői az elmúlt négy évtizedben az országos bajnokságokon (pionírok, ifik, felnőttek) összesen 193 érmet (83 aranyat, 55 ezüstöt, 55 bronzot) nyertek. Az egyesület színeiben olyan kiválóságok versenyeztek, mint a belgrádi Partizannal Európa-bajnokságot nyert távolugró Sanja Mandarić, az ifjúsági világbajnokságon 9. helyezést elért diszkoszvető Dejan Kljajić, de mások mellett megemlíthetjük a hétpróbában Balkán-bajnok, az Európa-kupán ezüstérmes Dejan Mandarićot, az egykori ifjúsági válogatott sprinter Újházi Andreát, a szintén sprinter Törtei Csongort, a tízpróbázó Dobos Lászlót, a hétpróbában korosztályos (20 éven aluli) Balkán-bajnok Marina Živkovićot.

— Örömmel tölt el, hogy a Partizan Atlétikai Klub négy évtizede kiválóan dolgozik, és büszke vagyok arra, hogy eredményeimmel én is hozzájárulhattam a klub sikereihez. A hazai és a nemzetközi eredményeim közül kiemelném a 18 éven aluliak között 2018-ban hétpróbában felállított országos csúcsomat, a 2020-ban szintén hétpróbában, az idősebb juniorok mezőnyében elért szabadtéri országos csúcsomat és ugyanebben a korosztályban az ötpróbában döntött rekordomat. Utóbbit Angelina Topić már megdöntötte, de a másik kettőt még én tartom. Három éve egyetemi tanulmányaim és a kedvezőbb edzéslehetőségek miatt az újvidéki Vojvodinába mentem át, ahol Goran Obradovićtyal dolgozom. Nagyon szép emlékeket őrzök a magyarkanizsai klubról, hiszen négyéves koromban itt kezdtem atlétikával foglalkozni, és eddigi legnagyobb sikereimet is a Partizan színeiben értem el. Családként működtünk, ismertük egymást, az edzéseken és a versenyeken is kiváló volt a hangulat — mondta Marina Živković.

Az atlétikai klub elnöki tisztségét a Partizan és a szabadkai Spartacus korábbi versenyzője, Mészáros Kornél tölti be 2011 óta, aki két éve edzősködik is a magyarkanizsai egyesületben. Az országos bajnokságokon elért 193 érmet taglalva kiemelte, hogy évente átlagosan 5 érmet nyernek a hazai mezőny legjobbjait felvonultató megméretéseken, ami egy ilyen kis közösség kis klubjától szép eredménynek számít. Az idén a magyarkanizsai atléták négy érmet nyertek az országos szintű versenyeken: Mészáros Zsóka súlylökésben korosztályos országos bajnoki címet, diszkoszvetésben pedig ezüstérmet szerzett, Pavle Sorajić az idősebb juniorok mezőnyében gerelyhajításban ezüstöt nyert az országos dobókupán, Bognár Csilla pedig a félmaratoni országos felnőttbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott. Az atlétikaiskolát Rekecki Gabriella vezeti, a versenyzőkkel pedig a Magyarkanizsára visszatért Pósa Tamás, az elnöki teendőket is ellátó Mészáros Kornél és a Mandarić házaspár foglalkozik.


Mészáros Kornél, a Partizan AK elnöke (a szerző felvétele)

— Sportolóink a régi, elavult, nem megfelelő minőségű és állapotú pályán készülnek a versenyekre. Ez minden bizonnyal változni fog, mert egy európai uniós pályázatra jelentkeztünk, amiben az önkormányzat is támogat bennünket. Az Atlétika Mindenkinek elnevezésű sportágfejlesztési projektum keretében atlétikai gyakorlópályát szeretnénk létesíteni. Az önkormányzat fedezi a tervdokumentáció kidolgoztatásának költségeit, és nyertes pályázat esetén — ez december vagy január körül derül ki — az önrészt is magára vállalta. Az elmúlt években az atlétika óriásit fejlődött világszerte, ami alól a szerbiai atlétika sem kivétel. Tartanunk kell a lépést a többi egyesülettel, ellenkező esetben lemaradunk, és a várt eredmények sem érkeznek. Terveink megvalósulása esetén feltételeink jelentősen javulnának, és az elkövetkező negyven évre megoldódna a pálya kérdése — mondta Mészáros Kornél, hozzátéve, hogy elegendő jelentkező esetén Magyarkanizsán kívül Horgoson és Oromon is megszerveznék az edzéseket.

Az ünnepségen a Mandarić házaspárt két rendezői székkel ajándékozták meg a klub vezetői, majd az egyesület azon egykori versenyzői kaptak emlékplakettet, akik pályafutásuk során magukra öltötték a válogatottmezt, és nevük, eredményeikkel együtt, az örökös sportolói táblázatban szerepel. Elismerésben a következő atléták részesültek: Dejan Kljajić, Sanja Mandarić, Jerasz Anton, Dencs Károly, Dejan Mandarić, Dragana Škrbić, Szélpál Szabolcs, Mészáros Kornél, Nagy Klára, Nagy Kornél, Raffai Péter, Kávai Dóra, Albiona Martinaj, Strahinja Miladinov, Nikola Berić, Marina Živković. Köszönőlevelet a Vajdasági Atlétikai Szövetség, a környező atlétikai klubok, az önkormányzat, a sportszövetség, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság képviselői, a klub támogatói, valamint a média képviselői vehettek át. A rendezvény vacsorával és kötetlen beszélgetéssel, az emlékek felelevenítésével ért véget.

Egykori és jelenlegi atléták, sportvezetők, meghívott vendégek (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..