home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ne csak élvezzük, vigyázzunk is rá!
Bíró Tímea
2020.05.04.
LXXV. évf. 18. szám
Ne csak élvezzük, vigyázzunk is rá!

Alig várjuk a tavaszt, hogy kivonuljunk a természetbe, magunkba szívjuk a friss illatokat, a nap erejét. Sokak számára teljesen természetes, hogy nem hagyunk szemetet magunk után, de az emberek egy része még mindig felelőtlenül viselkedik, szeméttel piszkítja a környezetét. Semmibe veszi a természeti kincseink múltját, jelenét és jövőjét, mely, ha belegondolunk, a gyermekeink jelene és jövője is.

A Palics—Ludas Közvállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa a biológiai egyensúlyt a környékbeli természetvédelmi területeken, emellett pedig a mezőőrszolgálatot is az intézmény működteti. Dobó Mártát, a közvállalat igazgatóját a tavaszi teendőkről kérdeztük.


Dobó Márta (Szeli Réka felvétele)

— Mint minden évben, az idén tavasszal is a palicsi Nagyparknak és a környékének a rendbetétele az elsődleges feladatunk. A zöldfelületeket illetően a fűnyírással kezdődik a karbantartás, illetve hamarosan el fog kezdődni a virágágyások cseréje. A palicsi parkot díszítő virágágyásokat mindig idényjellegű virágokkal ültetjük be, melyeket a Palics—Ludas Közvállalat saját maga nevel. Valójában egész évben folynak a munkák az üvegházban és a parkban is, hiszen ahhoz, hogy tavaszra szép és jó minőségű palántákat tudjunk nevelni, már ősszel el kell kezdeni a folyamatot.

Ebben az időszakban is kiemelten fontos projektum a Palicsi-tó és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzése, melyre a német kormány 6,5 millió eurót irányzott elő. A tavak állapotának javítása, valamint a természetes biológiai egyensúly visszaállítása úgy érhető el, hogy kiépítik Palicson a szennyvízhálózatot annak érdekében, hogy a szennyvíz ne a tavakba, hanem a városi víztisztítóba kerüljön.

— A projektumon belül a kisajátítási folyamat a Palicsi-tó partján nagymértékben megvalósult, ott már a tavasz beköszöntével elkezdődtek a munkálatok, egy ellenőrző út kialakításával. Tehát az özönfajok egy része el lesz távolítva, illetve meg lesznek tisztítva olyan területek, amelyek eddig átjárhatatlanok voltak. Ezt nem a Palics—Ludas Közvállalat végzi, hanem a nemzetközi pályázatot megnyerő vállalkozó, de ezek a munkálatok is a közvállalathoz köthetőek — tudtuk meg Dobó Mártától.

Az elmúlt időszakban a közvállalat hatáskörébe tartozó területeken több helyszínen is fásítást hajtottak végre, illetve a nem őshonos fákat is eltávolították. A közvállalat a továbbiakban is elvégzi ezt a munkát, mondta el nekünk az intézmény vezetője.


A Palicsi-tó (a szerző felvételei)

— Az a tapasztalatunk, hogy az ősszel elültetett fák sokkal jobban megkapaszkodnak. Természetesen az idei évben is fogunk fásítani, elsősorban a Magyar László téren és a park egyes területein, de látványosabb fásítás talán az ősszel fog történni, mert a tavasszal elültetett fákat folyamatosan locsolni kell. Bizonyára a lakosok is érzik, hogy igen nagy most a szárazság. Célunk, hogy azok a fajok, amelyekre a Tartományi Természetvédelmi Intézet megadta a jóváhagyást, például a kocsányos tölgy, minél nagyobb százalékban megmaradjanak. Annak idején, amikor magasabb volt a vízállás, az őshonos fák könnyebben megkapaszkodtak, de az újonnan kialakult éghajlati viszonyok miatt a tölgyek is sokkal nagyobb gondozást és törődést igényelnek annak érdekében, hogy biztosabb gyökérzetet növesszenek, és idővel kifejlődött, szép fák legyenek. Tervben van a tölgyes fasornál is egy fásítási folyamat, ahol a tavalyi évben az özönfajok ki lettek véve.

A jelenlegi járványhelyzet mindennemű munkálatot befolyásolhat, ez pedig a közvállalat tevékenységének intenzitására is hatással van. Az intézmény esetében is megfontolandóak a beruházások, és nem minden tud megvalósulni az ütemterv szerint.

Az igazgató elmondta, noha a kormányrendelet értelmében tilos a természetvédelmi területeken tartózkodni, az emberek ugyanúgy látogatják ezeket a helyszíneket, és nyomot is hagynak maguk után.


A szürke marhák élvezik a napsütést

— A kormányrendeletnek sajnos semmilyen pozitív hozadéka nincs, hiszen a tiltás ellenére az emberek ugyanúgy kijárnak és szemetelnek. Azért van erre rálátásunk, mert a feladataink közé tartozik a Nagypark tisztítása és karbantartása is, de ez a többi védett területre is ugyanígy vonatkozik, mint például a Majdán-tónál levő kirándulóhelyre. Az ott rostélyozó polgárok szemetet hagynak maguk után, ami veszélyes. Nem azért vezették be a természetvédelmi területekre vonatkozó látogatási tilalmat, hogy ezzel az embereket büntessék. Azzal semmi gond nincs, ha néhányan az említett területeken sportolnak vagy végigsétálnak, viszont amikor a szép idő tömeget vonz a szabadba, akkor már nem lehet a kellő távolságot megtartani, ezáltal pedig nem lehet hatékonyan védekezni a vírus ellen — magyarázta az igazgató, majd arról is beszélt, hogy mennyire fontos egészen kicsi kortól a környezettudatosságra való nevelés. — Jónak látom, ha a gyermeket már egészen fiatal korában megtanítják a szelektív hulladékgyűjtésre. Viszont azzal is tisztában kell lennünk, hogy mindez csak akkor lesz hatékony, ha a diák a tanárok és a szülei részéről is ezt a magatartásformát látja. Ennek egy közös törekvésnek kell lennie. Fontos szem előtt tartani a környezetvédelmet, nem szemetelni magunk után, és az is jó lenne, ha a dohányosok az arra kijelölt helyre dobnák el a cigarettacsikkeket. Mindez nemcsak esztétikai kérdés, hanem fontos és tudatos lépés is a természetvédelem érdekében.


A Ludasi-tavon megpihenő madarak


A palicsi fák

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..