home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Napsütésből is megárt a sok
Bíró Tímea
2021.07.13.
LXXVI. évf. 27. szám
Napsütésből is megárt a sok

Van, aki felfrissülni szeretne a hűs vízben, más barnulni a napon, és van, aki az árnyékba húzódva tudja elképzelni a nyarat. Bárhogyan használjuk is ki az év legforróbb időszakát, 30 °C feletti hőmérséklet esetén oda kell figyelni a napallergiás tünetekre, a hőguta és a napszúrás elkerülésére.

Napszúrás vagy hőguta?

Fontos megkülönböztetni egymástól a kettőt, hiszen a kezelési eljárás is eltérő a két probléma esetében. Napszúrásról akkor beszélünk, amikor a napfénynek kitett fejbőr felhevül, ezáltal a koponyaűri nyomás fokozódik, és az agyhártya úgynevezett steril (baktérium vagy vírus nélküli) gyulladása alakul ki. A napszúrás elsősorban szédüléssel, fejfájással, émelygéssel, gyengeséggel, hőemelkedéssel jár, súlyosabb esetben jelentkezhet hasmenés, hányás, hidegrázás is. A beteg kerüli a közvetlen fényt, a meleget, szívesebben tartózkodik árnyékos, hűvös helyen. Súlyosabb esetben a fejfájás mellett a tarkó merevsége, eszméletvesztés és tudatzavar is felléphet. A hőguta olyankor jelentkezik, amikor magas hőmérsékletű, zárt helyiségben túlmelegszik a szervezet, és nem tud izzadással megszabadulni a felgyülemlett hőtől. A hőguta jellegzetes tünete a kivörösödött arc, a forró, száraz bőr, a bizonytalan járás és a magas testhőmérséklet. Míg a napszúrás 24-28 órán belül magától elmúlik, addig a hőguta orvosi ellátást igényel, mert anélkül nem szűnnek meg a panaszok. Általában infúzió, az egész test lehűtése válik szükségessé.


A szalmakalap a nyár egyik sztárja

 

Napszúrás csecsemőknél

Mivel vékonyabb koponyacsontjuk van, fejbőrüket kevesebb haj fedi, és a vízháztartásuk is könnyebben felborul, mint a felnőtteké, hatványozottabban oda kell figyelni a csecsemőkre. Az étel elutasítása, a visító, éles sírás, a kutacs feszülése, a hányás, a hőemelkedés, valamint a kipirosodott arc figyelmeztető jel lehet.

 

Kezelés

A napszúrás orvoslásában a folyadékpótlás lehet a legnagyobb segítségünkre. Ne az alkoholra gondoljunk, azt ugyanis egy-két napig kerülni kell, mivel gyorsítja a folyadékvesztést, és ugyanez a helyzet a koffeinnel is, tehát azt is csökkentett mennyiségben fogyasszuk. Célszerű ilyenkor napi több liter (citromos) vizet inni. Mivel a hideg víz gyors párolgása hűtő hatású, napszúrás esetén ajánlott a napi többszöri hideg vizes zuhanyozás. Ezen valóban rövid, 10-15 másodperces zuhanyozást értsünk. Törülközés helyett hagyjuk, hogy megszáradjunk. Jelentősen felgyorsítja a gyógyulást, ha a beteg ágyban fekszik egy hűvös, besötétített szobában. Teljesen természetes, ha a napszúrás után étvágytalanok vagyunk, és ettől nem is kell megijedni. Ha valamilyen mértékben visszajött az étvágyunk, akkor érdemes friss, érett és lédús gyümölcsöt fogyasztani. Fontos, hogy rostos, könnyű ételeket együnk néhány napig, hogy ne terheljük le a gyomrot az emésztéssel, hiszen a szervezetet így is megviseli a több órán át tartó rosszullét.

 

Megelőzés

— Védjük a fejet a közvetlen napsütéstől. Erre legjobb megoldás egy lehetőleg világos színű sapka vagy kalap, mely minél jobban takarja a fejet. Vízzel is nyugodtan át lehet itatni.

— 11 és 15 óra között ne menjünk a napra. Csecsemőket nemcsak ebben az időszakban, hanem egyáltalán ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek. Hosszú autóutak alkalmával különösen figyeljünk, hogy ne érje a gyermeket tartósan napfény.

— Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, a víz mellett a hűsítő gyümölcslevek, turmixok, smoothie-k is jóleshetnek a nagy melegben.

— A hőguta elkerülése érdekében ajánlatos olyan zárt helyen lenni, amely nincs felforrósodva, illetve természetes anyagokból készült ruházatot viselni, mely nem gátolja az izzadást.


Mindig legyen nálunk naptej és napszemüveg

 

Napallergia

A napallergia a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége, mely ha nem kezelik megfelelően, vagy nem figyelnek fokozottan a lehetséges megelőzésére, súlyos következményekkel járhat. Kialakulása nem a bőrtípustól, hanem a szervezet hajlamától függ. Egyre több embert érint a napallergia, mely eléggé megkeseríti az érintettek életét tavasztól őszig. A hajlamosító tényezőkön túl a pontos előidéző ok még nem ismert, de az UVB- mellett az UVA-sugárzásnak is nagy szerepe lehet.

Fontos megkülönböztetni a napallergiát és a polimorf fénydermatózist. A betegen ilyenkor magától a fénytől nem keletkeznek allergiás tünetek, hanem valamilyen korábban elfogyasztott élelmiszer, gyógyszerek vagy a bőrre kent kozmetikum és a bőrfelületet ért fény együttesen eredményezik a betegséget. A krémekben lévő összetevők a bőrfelületen fény hatására allergén vegyületekké alakulhatnak át, míg bizonyos élelmiszereknél az azok által kibocsátott nedvek és a fény kölcsönhatása okozhatnak hasonló panaszokat. Példaként a citrusféléket, illetve a zöldségfélék közül a paszternákot és a zellert lehet említeni.

A tüneteket tekintve néhány órával, nappal a napon való tartózkodás után kellemetlenül erősen viszkető és égető érzés kíséretében bőrpír, csomók, hólyagok, csalánkiütés, ödéma jelenik meg a bőrön. A csalánkiütés lehet olyan súlyos, hogy az egész testet beboríthatja, emellett leeshet a vérnyomás, szívpanaszok is jelentkezhetnek. A panaszok többnyire az első erősebb tavaszi napsugarak hatására jelennek meg. Sokaknál a tünetek később enyhülhetnek, ahogyan a bőr megszokja a napsütést, de nyáron, amikor a nyaralás alkalmával ismét intenzívebb sugárzásnak van kitéve a bőr, újra kiújulnak, erősödhetnek.

A legkülönbözőbb panaszokat a polimorf fénydermatózis okozza. Sokszor ugyanannál a betegnél is nagyon eltérő tünetek jelentkeznek, mert a kórkép igen változatos. Egyeseken hólyagok alakulnak ki, másokon csalánszerű kiütések vagy apró, pattanásokhoz hasonlító kinövések, illetve vöröses duzzanatok.

Bizonyos fokú foltos bőrelváltozás sajnos visszamaradhat. A tünetek sokszor összetéveszthetőek a leégéssel, melytől csak abban különbözik, hogy ezt a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul, és évekig visszatérhet.

A kezelés csak úgy lehet eredményes, ha tudjuk, mi okozza a tüneteket. Ha valamilyen élelmiszerrel vagy kozmetikummal áll összefüggésben, akkor annak fogyasztását, használatát meg kell szüntetni. A napallergia tünetei maguktól eltűnnek, ha a beteg tartózkodik a napfénytől. Sokszor sajnos csak a zárt tér lehet megoldás, hiszen különösen a vízparton, még az árnyékban is annyi ultraibolya sugárzás éri a bőrt, amennyi előidézi az allergiás reakciókat.
Fontos odafigyelni arra, hogy a készítményeket legalább 30 perccel előbb kell felvinni a bőrre, mielőtt napra mennénk, mert csak így tudják kifejteni tényleges fényvédő hatásukat. Magas faktorszámú naptejet használjunk, melyet vastagon vigyünk fel a bőrre. A napozás esetében is kiemelten fontos a fokozatosság, ne akarjunk egyszerre lebarnulni, mert a túl sok napon töltött idő megterhelés a bőrnek, és allergiával vagy enyhébb panaszokkal fog végződni.

Lássuk el a szervezetünket elegendő folyadékkal

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..