home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Napozni csak mértékkel!
Rencsényi Elvira
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
Napozni csak mértékkel!

A nyaralás örömeit könnyen elronthatja a leégés. A kellemetlen, sokszor fájdalmas érzést aránylag könnyen csillapíthatjuk, ha felszíni, kezdetleges bőrpírról van szó. A súlyosabb leégésnél már elkelhet a fájdalomcsillapító, és az orvoshoz sem árt ellátogatni...

Az erős napsugárzásnak mindannyian ki vagyunk téve, különösen a nyári hónapokban. A vízparti felüdülés könnyen rémálommá válhat, ha nem figyelünk oda bőrünk védelmére. A legfontosabb szabályok: idősekkel és gyermekekkel kizárólag a hűvösben tartózkodjunk, használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, valamint ne menjünk a napra 11 és 15 óra között! A fejünkön is mindig legyen kalap vagy valamilyen szellős fejfedő, hogy megóvjuk magunkat a napszúrástól. Fontos, hogy időnként vízzel locsoljuk a testünket, és a tóba, folyóba, tengerbe még véletlenül se menjünk bele felforrósodva. Előtte zuhanyozzunk le, vagy alaposan fröcsköljük be magunkat hideg vízzel! Ez ugyanis életmentő művelet lehet, hiszen ha a felforrósodott szervezetet hirtelen éri a hideg víz, akár szívmegállás is bekövetkezhet.

A másik aranyszabály: ha már leégtünk, feltétlenül kerüljük a napon való további tartózkodást. A bőr ugyanis úgy reagál az erős napsugárzásra, mint amikor forró tűzhely égeti meg: elsőként bőrpír tapasztalható, majd hólyagok alakulnak ki, utána pedig akár égési sebek.

Mit tehetünk, ha leégtünk?

A bőr enyhe kivörösödését kezelhetjük napozás utáni krémmel, hűsítő balzsammal. Ezek a készítmények ugyanis sok vizet és zsírt tartalmaznak, ezenkívül nyugtató hatásúak. Segíthet a hideg vizes (25 ºC-os) zuhany vagy borogatás, esetleg a kipirosodott bőrfelület joghurttal való bekenése. A testünket szellős, sűrű szövésű, lenge ruházattal védjük legalább két napon át. Fontos a megfelelően hosszú ideig tartó (borogatás esetében legalább egy-két órás) hűtés. A kisgyermekekre azonban különös tekintettel kell lenni, mert ők gyorsan túlhűlhetnek. És a legfontosabb: igyunk minél több folyadékot!

Ha a napégette bőrfelületen megjelennek a hólyagok, eszünkbe se jusson kiszurkálni őket! Ezzel elfertőzhetjük a kialakuló sebet. Ehelyett forduljunk orvoshoz, aki felírja a megfelelő krémet a hólyagos bőr kezelésére.

Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

A fehér bőrűeknek, a világos hajúaknak és szeműeknek. Az ő szervezetükben ugyanis kevesebb a melanin, vagyis a bőr, a szem és a szőrzet festékanyaga. Ez az anyag „lép működésbe”, amikor erős napsugárzás éri a testünket. Tőle lesz szép barna a bőrünk, de ne feledjük: a barnaság valójában a bőr védekezése a további napégés ellen!

A fehér, érzékeny bőrűek a lehető legkevesebb ideig tartózkodjanak napon, és mindig kenjék be magukat magas, akár 50-es faktorszámú fényvédő krémmel! Az ő bőrük ugyanis soha nem lesz barna, inkább csak piros, vörös, ez pedig az égés jele. Hogy elkerüljék a napégéssel járó kellemetlenségeket, tartózkodjanak árnyékban, és bőrüket fényvédővel, törülközővel, ruhával óvják.

A csecsemők és a kisgyermekek bőre is nagyon érzékeny a napsugárzásra, ezért az ő esetükben kerüljük a napon való tartózkodást. Ne feledjük: a napégés elleni szerek, krémek, naptejek a felkenéstől számított 20 perc után kezdenek hatni. Ezért az ilyen termékeket még jóval azelőtt vigyük fel magunkra, hogy a napra mennénk!

A napégés következményei

A bőr a legnagyobb érzékszervünk, mintegy 2 négyzetméteres. Az a feladata, hogy védje a testünket, szabályozza a szervezet hűtési rendszerét, és áteressze a káros anyagokat. Három részből áll: felhámból, irhából és bőraljából. Az enyhe napégés során csak a felhám sérül, a hólyagosodás viszont már az irha sérülésének jele. Ráadásul a bőr nem „felejt”, azaz az életünk során elszenvedett napégések összeadódnak, és előbb-utóbb valamilyen bőrbetegség formájában veszélyeztetik az egészségünket. Ez a legrosszabb esetben melanóma is lehet, vagyis igen gyors lefolyású bőrrák, mely általában egy napégette anyajeggyel kezdődik. Mindenképpen óvjuk a bőrünket a napégéstől, még akkor is, ha a barna bőr divatos és kívánatos!

Szolárium: igen vagy nem?

Nem. A mesterséges barnulás ugyanis nem tökéletes megfelelője a természetes napozásnak, hiszen a napfény UV-A és UV-B sugarakból áll. Közülük csak az UV-B sugarak támogatják a bőr saját védelmi rendszerét, és segítenek elérni a hosszan tartó barnaságot, azaz a festékanyag-képződést. Ezek okozzák azonban a napégést is. A szolárium által keltett sugarakban viszont alig van UV-B sugárzás, ezért az UV-A arány sokkal magasabb, mint a természetes napfényben, megközelítőleg 1000-szerese! Ha mindenáron szép, barna bőrt akarunk, mértékkel napozzunk a késő délutáni órákban, akkor ugyanis jelentősen gyengébb a nap káros hatása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..