home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nagyszabású ünnepségre készülnek Tornyoson
Tóth Lívia
2017.08.17.
LXXII. évf. 33. szám
Nagyszabású ünnepségre készülnek Tornyoson

Tornyoson nagy hagyománya van a Szent István-napi, illetve az ezzel egyidejűleg megtartott kenyérszentelési ünnepségnek.

Az idén sorra kerülő huszonhatodik rendezvénynek az lesz a különlegessége, hogy két napig tart, és a programnak a testvértelepülések találkozója is része — hallottuk a zentai városházán megtartott sajtótájékoztatón. A várható eseményről Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja, valamint Tallós Mónika számolt be.
 
— A szervezőknek olyan programot sikerült összeállítaniuk, amely során bemutathatják falujuk valamennyi nevezetességét. A tornyosi helyi közösség, az önkormányzat támogatásával, az eseménysor megvalósításába bekapcsolta a civil szervezeteket, valamint a művelődési és sportegyesületeket is — hangsúlyozta Perpauer Attila.
 
Az augusztus 19-ei, szombati program délelőtt kezdődik a testvértelepülések, Dunaszentgyörgy és Gelence küldöttségének fogadásával. A vendégek később megtekintik a helybeli tájházat, és Zentára is ellátogatnak. A sportvetélkedőket az ifjúsági szervezet koordinálja az általános iskolában, ahol az érdeklődők zumbabemutatót is láthatnak. A könyvtárban a tornyosi nőegylet kézimunka-kiállítása kap helyet. A főzőverseny részvevői délután kettőkor gyülekeznek, majd a Romadrom táncegyüttes mutatkozik be. Nagyanyáink sütötték, nagyapáink főzték címmel a darázsfészek nevű sütemény és a barackpálinka készítői versengenek. Ezt a napot művelődési műsor, vacsora, retró és szabadtéri diszkó zárja — hallottuk Tallós Mónikától, aki ezután az augusztus 20-ai programot is ismertette. — Látványosnak ígérkezik a vasárnapi felvonulás, majd az ünnepi szentmisén megszentelik az újkenyeret. A testvértelepülések díszülése után a szabadtéri színpadon a többi közt a zentai Tisza Menti Fúvószenekar és a tornyosi Alpha együttes szórakoztatja a jelenlévőket. A színházteremben bemutatják Matykó Árpád Ez a falu nagy volt című könyvét, majd a Szent István-napi műsor kerül sorra. Az est folyamán fellép Auth Csilla magyarországi énekesnő, majd utcabállal és a Tornyosi Zsiványok muzsikájával ér véget a gazdag összeállítás. Mindkét napon kirakodóvásár, gyermekjátékok, lacikonyha és kézműveskiállítás várja a látogatókat.
 
A rendezvény főtámogatói: Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata, Zenta Község Önkormányzata, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Ady Endre Művelődési Egyesület.


A XXVI. Szent István-napi kenyérszentelési ünnepség programja

 
2017. augusztus 19. (szombat)
 
8.00 A vendégek fogadása
8.30 Sportvetélkedők a helyi általános iskolában
9.00 Templom- és tájházlátogatás a vendégek részére
10.00 A kézimunka-kiállítás megnyitója a könyvtárban
13.00 Ebéd
14.00 A főzőverseny kezdete
14.30 A Romadrom táncegyüttes bemutatkozása
17.00 A főzőverseny eredményhirdetése, valamint a pálinkák és a sütemények díjazása
17.30 Művelődési műsor a helyi és a környező települések kultúregyesületeinek fellépésével
19.00 Vacsora, közben Szabó Dékány Zsófia énekesnő fellépése
20.00 Retró diszkó Kiss Jánossal
21.00 A tűzzsonglőrök bemutatkozása
23.00 TIK Party — szabadtéri diszkó a helybeli fiatalok szervezésében
 
2017. augusztus 20. (vasárnap)
 
10.15 Ünnepi felvonulás
11.00 Szentmise, kenyérszentelés
12.30 A testvértelepülések díszülése, az együttműködési megállapodás aláírása Gelencével
13.30 Ebéd
14.00 Az Alpha együttes koncertje
14.30 Fogatos felvonulás
15.00 A Tisza Menti Fúvószenekar koncertje
16.30 Könyvbemutató a színházteremben
18.00 Szent István-napi műsor a szabadtéri színpadon
20.00 Vacsora
20.00 A Tornyosi Zsiványok zenekar fellépése
21.00 Auth Csilla koncertje
22.00 Utcabál a Tornyosi Zsiványokkal
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..