home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Nagykorú lett a Szabadkai Gázművek
Kartali Róbert
2023.12.01.
LXXVIII. évf. 48. szám
Nagykorú lett a Szabadkai Gázművek

December 1-jén ünnepelte megalapításának 18. évfordulóját a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat. A vállalat a 18 éves sikeres működése alkalmából ünnepséget tartott a városháza dísztermében.

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat 2005-ben önálló vállalatként jött létre, vagyis már 18 éve gondoskodik Szabadka város, valamint Kelebia és Palics földgázellátásáról, de az idén Ludas település gázhálózatának kiépítése is befejeződik. A földgázszolgáltatás viszont Szabadka területén már jóval korábban, még 1990-ben elkezdődött, akkor még a helyi Távfűtőművek keretében. A 2002-től 2005-ig terjedő időszakban a gázfogyasztók száma a város területén 2500-ról 8000-re növekedett. A gázhálózat ilyen ütemű fejlesztése szükségessé tette a hőellátás és a gázellátás különválasztását két egymástól különálló vállalatra. A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatot Szabadka Község Képviselő-testületének határozata nyomán alapították meg 2005-ben mint önálló vállalatot. Ezzel egy új korszak kezdődött Szabadka energiaellátásában.

Ma már csaknem 12 000 fogyasztóval büszkélkedik a vállalat — emelte ki ünnepi beszédében Radulović Horvát Tímea. A gázművek igazgatója úgy nyilatkozott, hogy minden évben megközelítőleg 20 kilométer gázhálózat bővítését tervezi, ennek köszönhetően körülbelül évi 500 új fogyasztónak teremtik meg a rákapcsolódás lehetőségét. Ma már elmondható, hogy összesen több mint 700 kilométer hálózat lett kiépítve Szabadka város területén, a reguláris, azaz a szabályozott utcákat figyelembe véve a lefedettség mintegy 90 százalékos. Az igazgatónő továbbá hangsúlyozta, hogy a városvezetőség, különösen a VMSZ frakciójának egyik célja ebben a mandátumban az volt, hogy településeken, illetve peremvárosi helyi közösségekben fejlessze a közmű-infrastruktúrát.

A Szabadkai Gázművek ennek a célnak teljes mértékben eleget tett — mutatott rá Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere. Mint mondta, abban a szerencsés helyzetben volt, hogy ott volt 1990-ben a kezdeteknél, amikor Szabadkán megkezdték a gázvezeték kiépítését. Az akkori városvezetőség abból indult ki, hogy a földgáz a jövő leggazdaságosabb, legkényelmesebb energiahordozója, egyúttal környezetkímélő is más, elsősorban a szilárd tüzelőanyagokkal szemben.

— A 2023-as évben az utóbbi évek legnagyobb gázhálózat-bővítése, a ludasi gázvezeték kiépítése 14 kilométer hosszúságú. Ezeknek a beruházásoknak az alapvető célja, hogy egyértelműen jobb életkörülményeket biztosítsunk polgárainknak, és az is, hogy csökkenjen a belvárosi és a peremvárosi települések közti különbség. A cél hasonló életkörülményeket biztosítani minden szabadkai polgár számára — tette hozzá Kern Imre.

Az ünnepségen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki elégedettségét fejezte ki a cég működésével kapcsolatban, és további sok sikert kívánt a közvállalatnak. Az ünnepségen azt is hangsúlyozták, hogy a tavalyi évtől lehetőség van a csatlakozási költségek részletekben történő fizetésére, amit dr. Pásztor Bálint kezdeményezésére tett lehetővé a közvállalat.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..