home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Nagy és még nagyobb gyűlések
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Nagy és még nagyobb gyűlések

A folytatásban bízva gyűltek össze a kormány támogatói — Az ellenzék is bízik az összefogás erejében — Átadták a 4-es metrót — Orbán Viktor Szaúd-Arábiában járt — Magyarország családi ezüstje — Obama a pápával találkozott — Klicsko visszalépett — Súlyos kompbaleset Kongóban

A folytatásban bízva gyűltek össze a kormány támogatói

A jelenlegi magyar kormányt támogató hatalmas békemenetet tartottak Budapesten. A becslések szerint a menetnek 440-460 ezer részvevője volt. A tömeg a Hősök terén csatlakozott a Fidesz-nagygyűlés részvevőihez. A rendezvényen beszédet mondott Orbán Viktor kormányfő, Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke és Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke. Joseph Daul kiemelte, hogy Orbán Viktor az egyetlen, aki képes Magyarországot kormányozni, és sikeressé tenni. Pásztor István a határon túli magyarság támogatásáról kezeskedett a jelenlegi magyar kormánynak. Kiemelte továbbá, hogy a vajdasági magyar közösség sikeres választáson van túl, és ha a magyarság újra összefog, akkor a kiszámítható, nemzeti erő, azaz a Fidesz—KDNP pártszövetség fogja megnyerni a választást. Végül Orbán Viktor miniszterelnök még négy évet kért a választóktól. A kormányfő szerint kormányzásuk alatt elvégeztek mindent, amit lehetett, ezért most „e nagyszerű történet” második fejezete következhet.

Az ellenzék is bízik az összefogás erejében

A kormánypártokon kívül az ellenzéki pártok is nagygyűlést tartottak. A baloldali összefogás rendezvényére Budapesten, az Operaház előtt került sor. A gyűlésen beszédet mondott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szabó Tímea, az Együtt–PM Szövetség társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt–PM Szövetség vezetője és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke. Bajnai Gordon szerint, aki otthon marad, az Orbánra szavaz. — Aki nem akar újabb négy éven át félni, az egy órára legyűri a félelmét, elmegy, és a kormányváltásra szavaz — jelentette ki a volt miniszterelnök. Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt pedig valódi munkahelyeket, tisztességes béreket, a növekedést segítő gazdasági programot és igazságos társadalompolitikát ígért. — Két világ- és jövőkép áll szemben egymással, a Fidesz új pártállamot akar, a baloldali szövetség pedig köztársaságot, modern, európai Magyarországot — mondta a miniszterelnök-jelölt.

Átadták a 4-es metrót

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester átadta a 4-es metrót, melyet az utasok két napon át ingyen használhattak. A 4-es metrót, mely a kelenföldi vasútállomást köti össze a Baross téri Keleti pályaudvarral, nyolc évnyi építkezés után adták át. A 7,4 kilométeres, tíz állomást magában foglaló első szakasz építése 2006-ban kezdődött el. A munkálatokat nehezítette, hogy a konzorciumvezető cég többletkövetelések miatt néhányszor leállt a munkával. Az alagútépítés 2010 nyarán fejeződött be, ezután kezdődhetett meg az állomások megépítése, a vágányok és a biztosítóberendezés, az áramellátási rendszerek telepítése. A francia Alstom cég szállította a metrószerelvényeket, melyek külsőre ugyanolyanok, mint a 2-es vonalon közlekedő Metropolis kocsik, a 4-es metró azonban teljesen automata vezérlésű.

Orbán Viktor Szaúd-Arábiában járt

A magyar miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára társaságában diplomáciai látogatáson járt Szaúd-Arábiában. A magyar küldöttséget több mint száz magyar üzletember is elkísérte. Orbán Viktort többek között Mokrin bin Abdel-Aziz herceg, miniszterelnök-helyettes és Abdel-Latíf az-Zajáni, az Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkára fogadta. Ezután a magyar miniszterelnök Rijádban megnyitotta a II. Magyar—Arab Gazdasági Fórumot, amelyen magyar és arab üzletemberek, politikusok, diplomaták, valamint kamarai vezetők előtt kijelentette: „Magyarországon befektetőbarát kormány várja önöket. A magyar nemzettel elsősorban azoknak érdemes együttműködniük, akik keresik a jövő lehetőségeit, nekünk ugyanis ehhez koponyáink, kutató műhelyeink vannak.”

Magyarország családi ezüstje

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli parlamenti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország visszaszerezte, és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű, ókori római eredetű, páratlan Seuso-kincs hét darabját. A kormányfő tájékoztatása szerint „Magyarország családi ezüstjének” visszaszerzési költsége 15 millió euró volt, azaz a mintegy 25 évvel ezelőtti kikiáltási ár mostani értékének egyharmada. „Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál lenne. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról” — jelentette ki Orbán Viktor. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója történelmi pillanatnak nevezte a kincsek visszaszerzését. Véleménye szerint idő kérdése, hogy a többi darab is visszakerüljön Magyarországra. Seuso egyébként egy gazdag római polgár volt, aki a mai Magyarország területén élt időszámításunk kezdetének idejében, és egy barbár betörés alkalmával rejthette el kincseit.

Obama a pápával találkozott

Az amerikai elnök és Ferenc pápa közel egyórás beszélgetést folytatott a Vatikánban. Ez a vatikáni protokollban rendkívül hosszú időnek számít, még ilyen magas rangú vendég esetében is. A találkozón főként a világot sújtó globális méretű gondokról, az éhezésről, a szegénységről és a fegyveres konfliktusokról esett szó. „Csodálatos itt lenni, és önnel találkozni” — Barack Obama ezekkel a szavakkal fogott kezet a pápával. Az egyházfő pedig megköszönte az amerikai elnöknek, hogy eljött hozzá. A megbeszélést követő ajándékcserén az amerikai elnök egyebek között a Fehér Ház kertjében termesztett gyümölcsök és zöldségek magjait adta át Ferenc pápának. Az egyházfő az Evangélium öröme című apostoli buzdítását ajándékozta az amerikai elnöknek, aki azt ígérte, el fogja olvasni. Az amerikai elnök és John Kerry külügyminiszter a pápánál tett látogatása után Pietro Parolin szentszéki államtitkárral, majd Giorgio Napolitano államfővel tárgyalt.

Klicsko visszalépett

Vitalij Klicsko, az Ütés párt vezetője visszalépett az ukrán elnökjelöltségtől. Maga helyett Petro Porosenko független képviselőt, volt gazdasági minisztert javasolja az ukrajnai demokratikus erők egységes jelöltjének. A volt profi ökölvívóból lett politikus mindezt pártja szombati kijevi kongresszusán jelentette be. Az Ütés párt egyöntetűen támogatta Porosenko jelölését a május 25-én megrendezésre kerülő elnökválasztásra. „A jövőbeli államfőnek a lehető legnagyobb támogatottsággal és legitimitással kell rendelkeznie. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha nem osztjuk meg a választók szavazatait a demokratikus erők különféle jelöltjei között” — indokolta javaslatát Klicsko.

Súlyos kompbaleset Kongóban

251 kongói állampolgár vesztette életét a hétvégi kompbalesetben az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán levő Albert-tavon. A túlzsúfolt hajó nagyjából 300 kongói menekültet szállított vissza Ugandából a Kongói Demokratikus Köztársaságba. Az Afrika középső részén található tavakon egyébként a gyakori rossz időjárási viszonyok miatt hasonlóan veszélyes a hajózás, mint a tengereken. Emellett a fedélzeten nincsenek mentőmellények, a lakosság nagy része pedig nem tud úszni, így a balesetek gyakran súlyos tragédiával végződnek. A kongói hatóságok alig néhány nappal ezelőtt indítottak kampányt azért, hogy kötelezővé tegyék a mentőmellények meglétét minden, az országban közlekedő hajó fedélzetén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..