home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Muzslyai búcsú
Kónya-Kovács Otília
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám
Muzslyai búcsú

A helyi közösség díjazottjaiMuzslyát a XIX. században telepítették be, 1890-ben dőlt el, hogy itt falut hoznak létre. Az első telepeseknek a szegénység közepette lelki táplálékra is szükségük volt, s hívő emberek lévén templomot kezdtek építeni. 1902-ben szentelték fel, Mária Neve-templomké...

A helyi közösség díjazottjai

Muzslyát a XIX. században telepítették be, 1890-ben dőlt el, hogy itt falut hoznak létre. Az első telepeseknek a szegénység közepette lelki táplálékra is szükségük volt, s hívő emberek lévén templomot kezdtek építeni. 1902-ben szentelték fel, Mária Neve-templomként. A búcsúkat kezdetben az Isten háza körül tartották, később kinőtte a templomudvart, és népünnepéllyé vált. Talán így lehetne összekötni a régmúltat a jelennel...
Az idei muzslyai búcsú is közös tárlattal kezdődött. A rendezvényt mgr. Hallai Zoltán tanácselnök nyitotta meg, aki csak dicsérni tudta a részvevők munkáját. Bemutatkozott a MAKK, a Nők Klubja, a Road Flyers Motorosklub, valamint először csatlakoztak hozzájuk a Rádióklub tagjai is. A közönség több mint 100 alkotást láthatott. A néhai Piros csizma udvarának egyik helyiségében ugyancsak megnyílt egy kiállítás, amelyet a Maltézer egyesület szervezett. A kisállattenyésztők természetesen a kedvenceiket mutatták be. A Mária Neve-templomban szeptember 9-én komolyzenei koncertre került sor, amelynek idestova már 10 éves hagyománya van. Az idén ''hazai” művészek léptek színre, név szerint Rontó Márta, Muhi Dániel, Rácz Robertó és Kenderesi Csaba.
A helyi közösség tanácsa szeptember 10-én, szombaton megtartott díszülésén beszámolt az elmúlt egy év tevékenységéről, majd első ízben átadták az úgynevezett helyi közösségi díjat azoknak a helybeli polgároknak, akik több évtizede aktívan tevékenykedtek és öregbítették Muzslya hírnevét. Zombori Andrást a Cukorbetegek Egyesülete terjesztette fel a díjra, Bálint Jánost az Akác Méhészegyesület, Lele Józsefet a Muzslai Petőfi Sándor MME, Révész Erzsébetet a Nők Klubjának elnöksége, Lasancz Károlyt a Vöröskereszt helyi szervezete keretében működő Önkéntes Véradók Egyesülete, Kovács Györgyöt az öregségi nyugdíjasok egyesület, Rácz Istvánt pedig a rokkant nyugdíjasok egyesülete ajánlotta.
A Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében tarka művelődési programnak lehettünk részesei. Elsőként a helyi közösség tanácselnöke, mgr. Hallai Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, majd a helyi galambászok jóvoltából felröppentek a békegalambok. A rendezvény keretében törökbecsei, tordai és pacséri vendégfellépők is voltak, valamint bemutatkoztak a Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai és a hagyományápolók egyesületének zenekara. Az esti szentmise után a Mária Neve-templomban a Domonkos Ifjúsági Kórus koncertezett.
A muzslyai búcsú zárónapját a templomi ünnepi szentmise teljesítette ki, amelyet ezúttal ft. Mellár József törökbecsei és töröktopolyai plébános, központi esperes celebrált a paptestvérei segédletével. Ezen a napon mindenki a búcsúfia vásárlásával volt elfoglalva. Persze, nem tétlenkedtek az ''ütközős” kiskocsikat és a különféle körhintákat működtetők sem, ugyanakkor a cukrászok is megszabadultak a gazdag kínálatuk egy részétől.
A búcsún az idén is elkészült egy óriásfestmény, amelyet a legfiatalabb MAKK-tagok festettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..