home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Művészettel a zöldebb Szabadkáért
Bíró Tímea
2023.11.06.
LXXVIII. évf. 44. szám
Művészettel a zöldebb Szabadkáért

Bizonyára a kedves olvasónak is nehéz elképzelni, hogyan lehet a művészettel környezettudatosságra nevelni. A Népkör Magyar Művelődési Központ viszont megpróbálkozik ezzel a nem mindennapi feladattal, mely már-már küldetésnek is nevezhető. Az intézményt egy évvel ezelőtt beválogatták a Green Ethics elnevezésű európai projektumba, melynek a környezettudatosságra való nevelés a célja.

Bodrogi Hajnalka, a Népkör ügyvezető igazgatója és Polyákovity Izabella művelődésszervező lapunknak elmondta, nagy kihívás számukra a programsorozat megvalósítása, de ezzel is szeretnének tenni a zöldebb és tisztább környezetért.

— A Népkör Magyar Művelődési Központ olyan szerencsés helyzetbe került, hogy társpartnerként beválasztották egy kreatív európai projektumba. Tizenkét ország kulturális és szakmai szervezetei fogtak össze, így összesen tizennyolc partner vesz részt a programban. A projektum célja egyfajta példamutatás a zöldebb környezetért, és ráirányítjuk a figyelmet arra, hogy a mindennapjainkat környezettudatosabban, felelősségteljesebben tudjuk élni. A program érdekessége, hogy a kultúrával és annak nyelvezetével próbáljuk az embereknél elérni ezt a fajta tudatosságot. Pontosan ebben rejlik a kihívás is, hogy hogyan tudjuk kulturális szervezetként úgy szervezni a mindennapjainkat, hogy jó példát mutassunk a tagságunk és azon polgárok számára, akik ellátogatnak a rendezvényeinkre. A másik nagy kihívás, hogy hogyan tudja ezt tizennyolc partnerszervezet összeegyeztetni, és hogyan tudjuk elérni a kitűzött célt. Már egy éve tart a projektum, mely négyéves időtartamú, tehát még három év áll előttünk. A programsorozatot a főpartner, egy torinói színház állította össze, és jelenleg az első állomásnál tartunk. Minden korosztály be lesz kapcsolva a programba, és nemcsak a Népkör tagjai, hanem szabadkai polgárok, érdeklődők is — tudtuk meg a beszélgetés során, valamint az is kiderült, hogy a Népkör Magyar Művelődési Központ mellett még a knjaževaci Njegoš Könyvtár a szerbiai partner, és a két intézménynek együtt is kell működnie.

A tizennyolc partner közül tíz foglalkozik művészettel, míg a többi szervezet tudományos területen aktív, ilyen például a portugál, a görög és az olasz partnerszervezet is. Olyan karok vesznek részt a kezdeményezésben, amelyek a munkájuk során környezetvédelemmel foglalkoznak, így többek között tengerbiológusok is segítik a kulturális szféra munkáját. Az eddigiek során Madridban, Torinóban és Krétán is szerveztek egy workshopot — az utóbbit október elején —, melyen Szécsi Viktória és Rumenyákovity Szilvia, a Népkör két munkatársa is részt vett.

— Nagyon érdekes és motiváló volt számunkra a krétai utazás, élményekkel gazdagon tértünk haza, ez ugyanis egy olyan workshop volt, ahol mindazok, akiknek van színpadi jártasságuk, vagy ezzel foglalkoznak, arról szereztek tapasztalatot, hogy a tudományos megközelítésű témákat hogyan lehet érdekesen bemutatni, és felkelteni a gyerekek, a felnőttek figyelmét arra vonatkozóan, hogy változtassunk a jelenlegi viselkedésünkön, melyet a környezetünk és a bolygónk felé tanúsítunk. Nagyon izgalmas volt számomra, hogy több országból érkeztek a résztvevők, így sokféle mentalitással, szokásvilággal, kultúrával találkozhattunk az ottlétünk során. Mindenki nagyon kedves és nyitott volt, érdeklődtünk egymás ötletei iránt. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél érdekesebben és látványosabban irányítsuk a közösség figyelmét arra, hogy környezettudatos életmódot alakítson ki maga körül. Szerencsések vagyunk a népi kultúránkkal, annyira gazdag ugyanis, hogy van miből merítkezni. Nagymamáink a régi ruháikból készítettek rongybabákat, tehát már ők maguk is újrahasznosítottak, amit be lehet mutatni mozgásos-zenés produkcióval, tehát mozgásművészettel, folklórelemekkel, de természetesen olyan is vannak, akik ezt szavakba öntik, mese formájában. Azt gondolom, ha megmutatjuk a gyerekeknek, hogy így is lehet játékot készíteni, akkor máris tettünk egy lépést a környezetünkért — hangsúlyozta Szécsi Viktória.

Rumenyákovity Szilvia kiemelte, az egyhetes, krétai tartózkodás alatt huszonhat művész mutatta be tevékenységét a workshop keretében.

— Ezeknek jelentős utózengéseik voltak, hiszen az előadásokat beszélgetések követték, így közösen gondolkodhattunk, illetve mondhattuk el véleményünket a környezetvédelemmel kapcsolatos témákról. A tapasztalatcserék során nemcsak a környezetvédelemi problémákról beszélgettünk, hanem olyan ikonikus személyekről is szó esett, akik hatással voltak a környezet megóvására. Kaptunk egy útravalócsomagot is, hiszen ennek a projektumnak az a lényege, hogy zöldintézkedéseket vezessünk be a saját környezetünkben, aminek egyebek között az a célja, hogy a Népkör tagságát és mindenkit, akinek kötődése van az intézményhez, a környezettudatosságra ösztönözzön. Első körben meg kell határoznunk, hogy mi hol tartunk, hova szeretnénk eljutni, és milyen módszereket fogunk alkalmazni, hogy elérjük a céljainkat. Sajnos úgy látjuk, hogy országunk meglehetősen le van maradva ezen a téren. Minden a lakosságtól, vagyis az egyéntől indul, ezért nekünk is az egyén nevelésénél kell kezdenünk a munkát, csak ezután térhetünk át a közösségre, ami aztán hatással lehet az intézményekre, az intézmények pedig a városra. Tisztában vagyunk vele, hogy regionális szinten nem tudunk nagy változásokat elérni, de ha megkezdjük a fiataloknál a környezettudatosságra való nevelést, akkor az hatással lesz a családokra, majd a közösségekre.

Gajdos Barna, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola másodéves hallgatója a projektum egyik green managere, aki azzal van megbízva, hogy a fiatalokat bekapcsolja a munkába, és a programok segítségével a környezettudatosságra ösztönözze őket.

— Úgy gondolom, hogy van mit tanulnunk nekünk, fiataloknak a környezetünk megóvása terén, hiszen sokat szemetelünk, és nem gyűjtünk szelektíven. A tényleges munka, a programok kitalálása és megvalósítása most kezdődik majd, de mindenképp hiszek abban, hogy a népkörös gyerekek nyitottak lesznek rájuk. Az a tapasztalat, hogy a gyerekek közvetítésével a szülőkben is elindulhat a változás, ha ugyanis azt látják, hogy a gyerekek újrahasznosítják a tárgyakat, azokból készítenek játékot, akkor a szülők sem érzik szükségét annak, hogy új játékot vásároljanak, hiszen más megoldás is létezik.

A szabadkai közgazdasági karon tanuló Samu Antónia a projektum másik green managere, aki szerint az óvodásokat lesz a legkönnyebb megszólítani.

— Véleményem szerint a legkisebbeket lehet a leginkább környezetvédelemre nevelni, elsősorban ők azok, akiknek példát kell mutatnunk. A generációmban az egyik leggyakrabban előforduló gond a pazarlás, hogy műanyag palackokat használunk és vásárolunk, ezáltal pedig egyre több szemetet termelünk. Hiszek abban, hogy a jövőben megrendezett programjainkkal jó utat tudunk mutatni a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Bodrogi Hajnalka nem mondta el, hogy konkrétan mikor és milyen jellegű programokkal készül a Népkör, de arra buzdítja az embereket, hogy legyenek kíváncsiak, és kövessék a művelődési központ eseményeit, mert sok érdekes újdonság vár a látogatókra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..