home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mozgás, zene, öröm és érzések
Tóth Lívia
2018.10.20.
LXXIII. évf. 41. szám
Mozgás, zene, öröm és érzések

Az Öröm mozgás címet viseli Szécsi Zsolt és Csányi Tamara horgosi néptáncpedagógusok könyve, mely a néptáncra alapozva játékos keretek között segíti a gyerekek készség- és képességfejlesztését.

A szerzők már több helyszínen ismertették módszertani kiadványukat, és a bemutatót nagy érdeklődéssel fogadta a közönség.

„Ott, ahol nincs mozgás, nincs tánc sem; ahol nincs mozgás és tánc, nincs fejlődés sem; és ahol nincs fejlődés, ott nem születnek új ismeretek sem. Napjainkban sajnos olyan ingerszegény világban élünk, amelyben gyermekeink és mi magunk is nagyon keveset mozgunk, ami miatt a testi tudatosságot erősítő ismereteink is hiányosakká válnak. A mozgás világának szorosabb megismerésén, a mozgásfejlesztésen keresztül ugyanakkor tudatosan képezhetjük testünket, ami számos előnnyel járhat számunkra.” (Apró Piroska gyógypedagógus gondolatai az Öröm mozgás című kötet előszavában)

A könyv a népi mozgáskultúra elemeinek bevonásával próbálja megszólítani az általános iskolás korosztályt, közöttük a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű és sérült gyermekeket is. Azok a pedagógusok, akik a munkájuk során fejlesztő gyakorlatokat is szeretnének alkalmazni, számos, a ritmusos mozgáson alapuló mozdulatsort, játékot találnak benne. A hiánypótló kiadvány létrejöttéhez szaktudásával Apró Piroska gyógypedagógus és dr. Sági Zoltán neuropszichiáter is hozzájárult, a Juhász Zenekar pedig népzenei válogatást tartalmazó CD-melléklettel egészítette ki. A szerzőknek a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nyújt segítséget abban, hogy a könyv minél több intézetbe eljusson, valamint közzéteszi a saját digitális adattárában is.

Az Öröm mozgás program létrejöttéről Szécsi Zsolt a zentai könyvbemutatón a következőket mondta:

— Az általános iskolában lehetőség van arra, hogy a pedagógusok a tantervbe egy hagyományórát is beiktassanak. Mivel erre a célra nem tudnak szakembert alkalmazni, engem hívtak be táncházakat tartani. Ilyenkor a tornateremben mintegy száz gyermek gyűlt össze, és már az első alkalommal láttam, hogy nem lesz egyszerű a dolgom. A speciális tagozatok, illetve a sajátos nevelési igényű tanulók esetében ugyanis másfajta foglalkozást kellett alkalmazni. Olyan — párban vagy körben végezhető — játékos, ritmusos, mozgásos gyakorlatokat, amelyek végén a sikerélmény sem marad el, hiszen a táncház elsődleges célja az örömszerzés. Évtizedekkel ezelőtt a gyerekek sokat tartózkodtak az utcán, a szabadban, ami nagyszerű volt, mert a közös játék az életre nevelte őket. A mai gyerekek többsége nem játszik, csak ül a számítógép előtt, és klikkelget. Ami kimarad az életükből, azt nekünk kell pótolnunk, hogy teljes értékű emberekké válhassanak. Felkértem a pedagógusokat, hogy néhány mondatban írják le az évek során szerzett tapasztalataikat. Hatvankét pozitív véleményezés született, és ennek alapján kristályosodott ki ez a módszertan vagy foglalkozás. Négy évvel ezelőtt megismerkedtem Tamarával, aki pedagógus, és hátrányos helyzetű gyerekekkel dolgozik, majd nemsokára akkreditáltattuk a programot. A kiadványt, melyet ugródeszkának is tekinthetünk, rugalmasan kell kezelni, mert inkább irányvonalat ad. Nem szentírás, hanem egy lehetőség, és nem is a néptánctanításról van szó, hanem olyan módszerekről, amelyekkel a népi mozgáskultúra eszköztárát lebontva próbálunk segíteni. A könyvet két részre osztottuk, az egyik az anyaméhtől és a születéstől a járás elkezdéséig terjedő mozgásokkal foglalkozik, a másik pedig onnan indul, amikor a gyermek elkezd játszani.

Csányi Tamara gyakorló pedagógus, negyedikes osztályt tanít.

— Egy-egy gyakorlat során nonverbális módszert alkalmazunk, tehát bármilyen hátránnyal élő gyermek, aki képes utánozni a látott mozgást, részt vehet a programban. A legfontosabb, hogy a kicsik jól érezzék magukat, mert rosszul csinálni úgysem lehet. Hogy miért tértünk vissza a születés előtti időszakhoz? Mert érzések kapcsolódnak azokhoz a mozgásokhoz, és így lesz öröm ez a történet. Egy bizalmi állapotba visszasüllyedve, eljátszva a pici babát az anyuka méhében, majd a megszületés fázisán át végigvesszük a mozgásfejlődésnek valójában az összes szakaszát. Egyazon nyelvet sem kell beszélnünk, hiszen a vezető mindig mutatja, mit kell csinálni. Alapelvünk, hogy szóban nem avatkozunk bele, csak odamegyünk, és kijavítjuk a mozgását.

— A könyv a továbbiakban is követi a gyermek fejlődését, hiszen népi játékokat, altatókat, fogócskákat, kör- és eszközös játékokat tartalmaz. Végül a kamaszoknál fejezzük be, akik számára már bonyolultabb fejlesztő gyakorlatok tárházát próbáltuk összeállítani — folytatta a kiadvány ismertetését Zsolt. — A pedagógusok más zenét is használhatnak, de mi a népi muzsikát párosítottuk a programhoz. A Juhász Zenekar az eddigi CD-iből összeállított egy válogatást, méghozzá úgy, hogy a játékokhoz hozzárendelte a zeneszámokat. Köztudomású, hogy a zene és a mozgás kölcsönös hatására boldogsághormon termelődik, tehát a zenére való mozgás egyfajta örömszerzésként funkcionál.

— Az Öröm mozgás attól másmilyen, mint a hasonló képzések, hogy mi ehhez rengeteg érzést társítunk, a sajátunkat és a gyerekekét is. Benne van a közösség, a társas kapcsolataink, az emberi viszonyaink, az örömünk, a bánatunk, a dühünk, és az sem elvetendő szempont, hogy közben, szinte észrevétlenül, rengeteg dolgot fejlesztünk — magyarázta Tamara. — A saját osztályomból kiindulva egy negyedikes tanuló már bőven benne van a korai tinédzserkorban. Ezek a gyerekek nem tudják racionálisan kezelni az érzéseiket, az egymáshoz való viszonyukat. Mindenki a világ közepe — a saját világának a közepe —, és nem veszik észre, hogy más „világközepék” is vannak körülöttük.

Zsolt szerint az a legnagyobb gond, hogy mindig csak tinédzsercsoportjaik vannak, hiszen a fiatalok amint befejezik az egyetemet, már el is mennek külföldre.

— Én azt az ars poeticát vallom, hogy mindenki oda születik, ahova kell, nem pedig oda, ahova menni akar.

A szerzők elsődleges szándéka, hogy Vajdaság minden olyan településére, ahol óvodában, iskolában gyermekekkel foglalkoznak, juttassanak ebből a könyvből. Minden személynek ajánlják, aki közösségben él és nevel, legyen akár pedagógus, sportember vagy szülő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..