home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Motorkerékpárok 2021-ben (2.)
Lábadi Loránd
2021.06.16.
LXXVI. évf. 22. szám
Motorkerékpárok 2021-ben (2.)

A motorkerékpárok világa sokkal izgalmasabb és érdekesebb, mint az autóké, mivel a két kerék az nem négy kerék, tehát a motorkerékpárról sokkal nagyobbat lehet esni, és ez akár tragédiával is végződhet. A motorozást kedvelők azt mondják, hogy ez egy életforma, melyet nagyon kell szeretni, mert különben nem működik, és csak azoknak ajánlják, akik élvezik a száguldás e formáját. Lényegében egy nagyon veszélyes közlekedési módnak tartják, mert a sok motorbaleset nagy hányada végzetes. Ez a gyorsaság az ismert márkák estében egy elvárt követelmény, melyet a gyártók szívesen teljesítenek is, és ezzel csak a jó hírüket növelik. Az élmezőnybe tartozók közül csak néhányat említünk meg, és ezen belül is csak egy-két modellt.

A nagy motorok után a robogók a következő legkeresettebb kétkerekűek, melyek elképesztő mennyiségben kerülnek az utakra. Előnyük, hogy nem kell különösebb gyakorlat a vezetésükhöz, ellenben ugyanolyan veszélyes is lehet egy esés, mint a nagy motorok esetében, ezért a megfontolt és körültekintő viselkedés nem elhanyagolandó követelmény.

A Vespa egy ismert márka, mely már nagyon régóta fogalom a robogók kategóriájában. A GTS 300 egyhengeres, négyütemű erőforrás hengerűrtartalma 278 cm3, maximális teljesítménye 24 lóerő (18 kW). Öntömege 160 kg, két személy szállítására alkalmas, és a meghajtás szíjjal történik. Az első és a hátsó kerekeken tárcsafék gondoskodik a biztonságos megállásról. Az önindító és a blokkolásgátló, valamint a többi műszaki szerkezet, mely mind legújabb fejlesztésű, az alapcsomag része. A külső tekintetében maradt a klasszikus vonalvezetés, mely már megszokott a Vespánál.

A másik szintén nagyon ismert robogómárka a Piaggio, mely szintén a magasabb kategória képviselője, és ezt a sok évvel ezelőtt kivívott tradíciót napjainkig féltve őrzi. A megbízhatóság és a mindenkori divatos vonalvezetés jellemzi, betartva az igen szigorú biztonsági és műszaki követelményeket. A Beverly 400 egyhengeres, négyütemű erőforrása 399 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 35,3 lóerő (26 kW), melyet szíjáttétellel ad le a hátsó kerékre. Az első és a hátsó keréken tárcsafék felel a biztonságos megállásért, végsebessége 139 km/h, öntömege 191 kg.

Az Aprilia SR 50 a legújabb robogók egyike, s a felső kategóriába sorolandó. Az egyhengeres, kétütemű, vízhűtéses erőforrás 50 cm3 hengerűrtartalmú, teljesítménye 5 lóerő (3,5 kW), ülésmagassága 830 mm, öntömege 103 kg. Az első és a hátsó keréken tárcsafék garantálja a biztonságos lassítást. Ez a modell a kisebb robogókhoz tartozik, de tökéletesen megfelel bármilyen igénybevételnek.

A versenyben a Yamaha is szerepel, ami természetes is, hiszen ez a nagynevű cég már hosszú évek óta gyárt robogókat, melyek a felső kategóriába tartoznak. Az X-MAX 125 hossza 2185 mm, szélessége 775 mm, magassága 1415 mm, ülésmagassága 795 mm. Az első és a hátsó fékrendszer tárcsás, mely az egyik legjobb minőségű típus. Az erőforrás maximális teljesítménye 13,6 lóerő (10,5 kW), az indítás elektromos, a hengerűrtartalom 124 cm3. Az alapfelszerelésben több olyan tartozék is megtalálható, amely más modelleknél csak felárral kapható. A Yamaha a legmegbízhatóbb a motorkerékpárok között.

A következő a Honda gyár egyik modellje, mely szintén megbízható, ami nem véletlen, hiszen a márkanév hallatán valamennyi hozzáértő a legfejlettebb műszaki szerkezetek sokaságát várja, melyet egy motorkerékpárba vagy egy robogóba be lehet szerelni. A PCX 125 hossza 1935 mm, szélessége 740 mm, magassága 1105 mm, ülésmagassága 764 mm, öntömege 130 kg. Az egyhengeres, négyütemű, vízhűtéses erőforrás hengerűrtartalma 125 cm3, maximális teljesítménye 12,5 lóerő (9,2 kW), az indítás teljesen elektromos. Az első kerék fékrendszere 220 mm átmérőjű hidraulikus tárcsa, a hátsó keréken 130 mm-es dobfék található. A robogó nagyon pontosan van megtervezve, illetve legyártva, és szinte biztos, hogy nagyon sikeres lesz.

Ha BMW, akkor mindenképp a legmodernebb és a legtökéletesebb jelző jut eszünkbe, mivel ez a márka a kezdetek óta csak kifogástalan motorkerékpárokat és természetesen gépkocsikat dob piacra. A C 400X egy különösen szép vonalvezetésű robogó, melynek hossza 2210 mm, szélessége 835 mm, magassága 1305 mm, ülésmagassága 775 mm, öntömege 195 kg. Az erőforrás egyhengeres, négyütemű, vízhűtéses, a hengerűrtartalom 350 cm3, a maximális teljesítmény 34 lóerő (25 kW). Az első kerék fékrendszere dupla tárcsa, 265 mm átmérővel, a hátsó fék egytárcsás, szintén 265 mm-es. A másik ugyancsak kifogástalan modell a C 400 GT, melynek hasonlóak a műszaki adatai, és ugyanolyan a felszereltsége, mint az előző modellnek.

A felsorolt nagy motorok mellett számba vettünk néhány robogót is, melyek a legújabb technológia szerint készültek. A nagyobb motorteljesítménnyel bíró modellek nem annyira népszerűek, mint a kisebbek, de ez természetes, mert hazánkban a nagy motorok csak A kategóriás, míg a robogók B kategóriás jogosítvánnyal is vezethetőek. Sokan azonban nem érzik biztonságban magukat egy nagy teljesítményű kétkerekűn, ami teljesen természetes. Mindenesetre a kínálat itt is, ott is nagyon gazdag, így mindenki kedvére választhat, de ha egyik kategória sem tetszik, akkor maradnak a legújabb kerékpárok, melyek talán biztonságosabbak és gazdaságosabbak is.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..