home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Most aztán hogy vegyek autót?
2004.10.19.
LIX. évf. 42. szám
Most aztán hogy vegyek autót?

Szalai Attila illusztrációjaÁltalános felháborodást váltott ki a szerbiai kormány azon határozata, mellyel beszünteti a használt autók behozatalára vonatkozó eddigi előírásokat. A legújabb rendelet szerint tehát jobbára a nyugati államokból behozott autók nem lehetnek háromévesnél idősebbek...

Szalai Attila illusztrációja

Általános felháborodást váltott ki a szerbiai kormány azon határozata, mellyel beszünteti a használt autók behozatalára vonatkozó eddigi előírásokat. A legújabb rendelet szerint tehát jobbára a nyugati államokból behozott autók nem lehetnek háromévesnél idősebbek, és a legkorszerűbb, az európai uniós követelményeknek is megfelelő ún. EURO 3-as motorral kell rendelkezniük. Ezek a gépkocsik azonban még külföldön is meglehetősen drágának számítanak, nemhogy itthon. Az egyik legkeresettebb márka az Opel. Ennek a különféle típusai, amelyek megfelelnek az előírásoknak és nem idősebbek háromévesnél, 9-10 000 euróba kerülnek. Hazai viszonylatban ez rengeteg pénz egy használt gépjárműért. Éppen ezért sokan emelik fel szavukat e rendelet meghozatala, valamint az eddig érvényben levő (a legfeljebb hatéves autó behozatalát engedélyező) eltörlése ellen. Leginkább a taxisok elégedetlenkednek. Ők tüntetésekkel és teljes útzárlattal fenyegetőznek, amennyiben a kormány nem változtatja meg a határozatát.
A kétkezi munkából élők is értetlenül állnak a dolgok előtt. A rendelet valószínűleg 2004. október 21-én lép hatályba, és azután már nemigen lesz alkalmuk használt, ám jó állapotban levő, külföldről behozott autót vásárolni. Az autószalonok tulajdonosai máris 10-15 százalékos áremeléssel számolnak, az autópiacokon pedig már mintegy 1000 euróval drágábbak a négy-, őt- vagy hatéves személyautókat.
Most aztán hogy vegyek autót? - kérdeztük olvasóinktól.
GYURCSIK Zoltán újvidéki tanár:
- Ha sikerül, még a rendelet életbe lépése előtt szándékomban áll megvásárolni azt az autót, amelyre már évek óta gyűjtjük a pénzt. Eredetileg egy Ford Mondeót szerettünk volna, erről folytak megbeszélések az ismerősünkkel, akinek használtautó-kereskedése van Újvidéken. Már vártuk a számunkra legmegfelelőbb kocsit, de egyiknek a színe nem tetszett, a másiknak meg a kilométerórája mutatott sokat. Szóval, mindegyik autóban valami kivetnivalót találtunk, de valójában az volt a gondunk, hogy nem volt még meg rá a pénzünk. Most kölcsönkértem valamennyit, hogy megvehessek egy 1998-as gyártmányú Opelt. Remélem, egy-két napon belül sikerül nyélbe ütnünk az üzletet, mert az idő most már nagyon sürget bennünket. Ha most nem lépünk, talán soha az életben nem tudjuk lecserélni a 17 éves Zastavánkat. Hároméves, szinte kifogástalan állapotban levő, nyugati gyártmányú autóról még csak nem is álmodozhatunk. Nem tudom, mi a kormány szándéka ezzel a rendelettel, de van róla elképzelésem. Meglehet, hogy a kragujevaci Zastava gyárat kívánják fellendíteni, de véleményem szerint csalódni fognak. Az emberek oly mértékben kiábrándultak már ezekből a járművekből, hogy továbbra sem vásárolják őket. Lehet, hogy tévedek, de egyvalami biztos: soha nem vennék még új Zastavát sem, nemhogy használtat.
SIPAK Andrea nagybecskereki hivatalnok:
- Sehogy. Nem érdekelnek különösebben az autók. Bár én magam is vezetek, úgy gondolom, elég egy családban egy autó. A férjemmel megbeszéljük, hogy kinek mikor van szüksége a kocsira, így nem kell még egy. Nem mondom, hogy a jelenlegi 12 éves autónk nem szorul javításra, karbantartásra, de remélem, még néhány évig kiszolgál bennünket. Nem tervezünk másik autót vásárolni, úgyhogy minket nem érint ez a kormányrendelet.
SZAKÁL Tibor szabadkai munkanélküli:
- Már évek óta használtautó-kereskedéssel keresem a kenyerem. Amikor három évvel ezelőtt felmondtak a munkahelyemen, kénytelen voltam olyan foglalkozás után nézni, amely jövedelmező is. A barátaimmal ekkor határoztuk el, hogy viszonteladóként külföldről behozott személyautókat fogunk árusítani. Idővel kialakult egy olyan vevőkörünk, amely szinte éjjel-nappal hívogat bennünket telefonon, és autót rendel szinte látatlanban. Az egyik haverom hetente jár Hollandiába, és onnan hozza a megrendelt autókat. Ezek általában a legolcsóbb járgányok voltak, tehát a hatévesek. Most, hogy az újabb rendelet szerint a behozott autó nem lehet idősebb háromévesnél, mi már csak adjuk-vesszük azokat az autókat, amelyek már régebb óta itt vannak az országban. Az üzletnek nem szabad leállnia, mert akkor bizony sokunknak felkopik az álla. Én mindenesetre rettenetesen ellenzem ezt a határozatot, mert úgy tűnik, a kormány ahelyett, hogy a rengeteg munkanélkülinek megpróbálna munkát biztosítani, még inkább megnehezíti az életüket. Az itteni életszínvonal nem teszi lehetővé, hogy az emberek szinte új, hároméves autót vásároljanak maguknak. Ezzel a rendelettel sok embert megfosztanak attól, hogy valaha is biztonságos, jól felszerelt és kényelmes autójuk legyen. Az utakon egyre több lesz majd a műszakilag kifogásolható, akár húszévesnél is idősebb autó, amely veszélyezteti majd a közlekedők biztonságát. Ha a kormány nem törődik azzal, hogy ilyen körülmények között még több baleset történhet majd az utakon, akkor véglegesíti ezt a határozatát. Én mégis abban reménykedem, hogy idővel meggondolja magát, és továbbra is engedélyezi a hatéves autók behozatalát.
RÁCZ Miklós és Ildikó horgosi magántermelők:
- Úgy tűnik, mi a szerencsésebbek közé tartozunk. Nyáron volt az esküvőnk, és a megtakarított pénzünket a szülők és nagyszülők pótolták ki nászajándékként. Ebből a pénzből egy Fiat Puntót vettünk még augusztusban. Mintha éreztük volna, hogy nem szabad tovább halasztgatnunk a megvásárlását. Eddig nem volt autónk, és talán ezért is örülünk neki ennyire. Igaz, hogy már hétéves, de kifogástalan állapotban van, és a barátunk is, aki autószerelő, azon a véleményen volt, hogy érdemes megvenni. Gondoltunk már rá, hogy idővel, ha majd sikerül valamennyi pénzt megtakarítanunk, lecseréljük egy fiatalabbra, de a dolgok jelenlegi állása szerint erre egyhamar nem kerül sor. Igazságtalanságnak tartjuk ezt a kormányrendeletet, hiszen az elszegényedett nép nem tud majd ilyen drága autókat megvásárolni. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok családnak még csak autója sincs, tehát egy akár 15-20 éves hazai gyártmányú kocsira sem telik nekik, úgyhogy ez a rendelet nem hoz majd sokat az állam kasszájába. Ha ugyan a kormánynak egyáltalán ez a szándéka. A Zastava gyár is jobban tenné, ha továbbra is inkább vadászfegyvereket gyártana, mint autókat, mert az európai és világpiacon ez iránt sokkal nagyobb a kereslet. A Zastava gépkocsik soha nem feleltek meg a külföldi piac által támasztott követelményeknek, ennélfogva csak a hazai vásárlói körre számíthattak a gyártók. A Zastava fegyverek - különösen a vadászfegyverek - azonban elismert, kitűnő minőségű és versenyképes termékek, inkább ezeket kellene a továbbiakban is gyártaniuk. Az emberek többsége lenézi a Zastava gyártmányú személyautókat, és az, hogy a kormány ilyen szigorú határozatot hozott a külföldi gépjárművek behozatalát illetően, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy fellendül az említett gyár forgalma. (re)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..