home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mosolygó görögök
Szerda Zsófi
2019.06.20.
LXXIV. évf. 24. szám
Mosolygó görögök

Három és fél óra szünetekkel??? Ráadásul görögök és tragédia??? Te jó ég!!! Körülbelül így reagálhat az átlagnéző, amikor azt hallja, hogy egy görögökkel foglalkozó vizsgadarab ilyen terjedelmű.

Aztán megtörténik a bemutató, mindenki türelmesen végigüli, a közönségen végignézve azt látni, hogy élvezi, senki nem nyomkod telefont, hanem figyel az első perctől az utolsóig. Az idő megszűnik, a szünetekben pedig már alig várjuk, hogy megtudjuk, mi történik kedvenc görög karaktereinkkel a következő felvonásban.

Ez a Smile, az újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak vizsgadarabja. Filmsorozatot néz így az ember. Csak az nem ilyen élő. Azt meg lehet állítani, jönni-menni közben. Itt minden a szemünk előtt zajlik, abban a kis térben, amely a Mladost csipkegyár próbaterme. Hiszen — mint az előadás előtt megtudtuk — az eredeti ötletet elmosta ez az esős nyárelő. Kár, hiszen a tervek szerint bejártuk volna a gyár udvarát, s együtt utaztunk volna a szereplőkkel. A hoteljelenetet a medence „partjáról” lestük volna, a politikusi beszédet pedig lentről hallgattuk volna. De hát a görög és az egyéb istenek még ezt az apró akadályt is odagördítették a fiatalok elé. Mintha ezzel azt mondanák: no, ha ezt is sikerül megugranotok, részünkről is rendben van az a diploma. És megugrották. (Azért jó lenne egyszer megnézni az eredeti ötletet is, a gyárban falat tapogatva, mint egy eltévedt Ikarosz.)

Géntragédiát láttunk három részben. Az első címe Pasziphaé arcán nem múlik a mosoly. Itt ismerjük meg a családot: Minoszt, az apát, Ariadnét és Phaidrát, a két lányt s anyjukat, Pasziphaét. Aztán jön Thészeusz csábítani, s Ikarosz, aki ki szeretne jutni a labirintusból. Megismerkedünk a titkolt gyerekkel, Aszteriónnal, s megindul főszereplőink sorsdrámája. Hiszen a görögöknél nincsen bocsi, nincsen majd én változtatok a dolgok állásán, a genetika és a jóslatok intézik az ügyeket. A második rész főszereplője Ariadné, akinek „bőrén jól mutat a vér”, az utolsó felvonás pedig Phaidráé, akinek „mellein fekete a csipke”. Három nő — három tragédia. Mindegyiknek a férfiakhoz van köze, mégis maguk tehetnek sorsukról. Vagy mégsem? Ki döntheti ezt el, ha görögökről, sorsokról és lótuszról van szó?

Lénárd Róbert írta az előadás szövegét, azaz fogalmazta át a görög tragédiákat egy picit könnyedebb nyelvezetűre, és szedte helyenként rímbe mindezt. Az emlékezetünk görögökkel foglalkozó fiókjában ott hever Minótaurosz, Phaidra, Dionüszosz, Apollón és a többiek, de hogy pontosan melyikükkel mi történt, az nem biztos, hogy elsőre beugrik. Talán csak jelzőket, fogalmakat társítunk melléjük. Szóval jót tett a görögöknek, hogy lekerültek róluk a szandálok és a khitónok. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen jót fogok szórakozni a görögökön, azaz a tragédiájukon. És mosolyognak ők is. A szereplők. A mosoly mögé nézve azonban felsejlenek a titkok, s a mosoly kényszeredetté válik, vagy vicsorgásba fordul. Hát, nem volt könnyű a görögök élete, az biztos.

Hamarosan tehát egy újabb színészosztály kapja kézhez diplomáját az újvidéki Művészeti Akadémián. Hernyák György osztálya vizsgázott le előttünk, illetve a tanárai előtt. Örültem az új színeknek, örültem, hogy voltak nagyon erős alakítások, talán nem is kellene kiemelni senkit, hiszen mindenki megérdemelten állt a tapsban. A végzős osztály diákjai név szerint a következők: Búbos Dávid, Dienes Blanka, Hajdú Sára, Kőműves Noémi, Nyári Ákos és Verebes Andrea. Mellettük Varga Tamás és Ricz Ármin is szerepelt a darabban. A három felvonást Lénárd Róbert, Táborosi Margaréta s Hernyák György rendezte. Remélem, lesz a színházaink között legalább egy olyan, amely nem ijed meg az előadás hosszától, és műsorára tűzi, így aki lemaradt, megnézheti a következő évadban egy új helyszínen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..