home 2024. szeptember 13., Kornél napja
Online előfizetés
Monarchiabeli vasútállomások
Miskolci Krisztina
2024.08.23.
LXXIX. évf. 34. szám
Monarchiabeli vasútállomások

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szakmai tábort szervezett középiskolások és egyetemisták számára Épített örökség — A Monarchiában épült vasútállomások címmel. A háromnapos tábor során a diákok megtekinthették a szabadkai és a szegedi vasútállomást, ahova a nemrégiben átadott, Szeged és Szabadka között közlekedő járattal jutottak el. Szegedről, úgyszintén vonattal, Budapestre utaztak, ahol jobban felfedezhették a Nyugati pályaudvart. A program alatt a résztvevők előadásokat is hallgathattak a vasút történelmi jelentőségéről, kreatív foglalkozás keretében pedig le is rajzolhatták, amit láttak. Az előadásokat és a műhelymunkákat a Szabadkai Politechnikai Iskola épületében tartották meg.

— 14-15 hallgatónk van nagyjából. A tábor a Monarchia idejére épült, és általánosságban a vasútállomásokról, vasútról szólt. Meglátogattuk a szegedi és a budapesti vasútállomást, valamint különböző előadásokat hallhattak a diákok. Azért tartjuk fontosnak megszervezni ezt a tábort, hogy a diákok megismerjék a múltunk ezen fontos részét. Jelenleg éppen szabadkézi rajzgyakorlat van folyamatban, valamint építészszempontból is elemezzük ezeket az épületeket. A rajzgyakorlat az építészeti alkotás egyik fontos tevékenysége. Az elkészült rajzokat az iskola épületében szándékozzuk elhelyezni egy minikiállítás formájában. A tábor alatt a diákok fejleszthették a szabadkézi rajzképességeiket és bővíthették az építésztörténeti ismereteiket — nyilatkozta De Negri Márió, a Politechnikai Iskola tanára.

— Szívesen visszajárok ezekre a programokra — számolt be Takács Fanni, az iskola egyik volt tanulója, aki jelenleg egyetemista a Szabadkai Építészeti Karon. — Megtudhattuk, miért keletkeztek a vasutak, képeken és élőben is láthattuk őket. Számomra nagyon érdekes és tanulságos volt az előadás, sok mindent megtudhattunk a dolgok miértjéről, valamint jó élményeket is szereztünk. Leginkább az tetszett, hogy meglátogattuk a helyszíneket, de a rajzolás is tetszik, máskor is szívesen jönnék. Ha legközelebb Budapesten vagy Szegeden járok, teljesen máshogy fogok tekinteni ezekre az épületekre, főleg, hogy ismerem a múltjukat, és úgy gondolom, ezt mindenkinek ismernie kellene.

Fényképezte: Miskolci Krisztina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..