home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mire jó a gipszkarton?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.11.04.
LXXV. évf. 44. szám
Mire jó a gipszkarton?

Nagyon sokféleképp használható termékről van szó. Leginkább álmennyezetek és falak készítésénél alkalmazzák, ám ennél jóval sokoldalúbb.

A gipszkarton általános felépítése: belseje gipsz, mely kartonpapír borítást kapott. Többféle táblamérettel találkozhatunk, de a vastagságuk egységesen 10—12 mm. A gipszrost lap gipsz és cellulózrost keveréke, ez viszont keményebb, mint a karton.

A vizes helyiségekben az impregnált lapokat használjuk, melyek ellenállnak a párának, vízlecsapódásnak. Színük zöld. Vannak speciális lapok, melyek íves konstrukciók építésére alkalmasak. A rovátkolás miatt lehet hajlítani őket.

SZÁRAZ VAKOLATOK

Nagy előnyük, hogy szárazon vakolhatóak és burkolhatóak. Nem elhanyagolandó tulajdonságuk az sem, hogy közvetlenül a teherbíró falra ragaszthatjuk (a ragasztóanyagnak speciálisnak kell lennie, és a megfelelő utasításokat követve kell alkalmazni), és már festhetjük, illetve tapétázhatjuk is. A különböző méretű, kisebb lapokat egymástól elcsúsztatva, úgynevezett kötésben kell felrakni a megfelelő helyre.

Alkalmazhatjuk teherbíró fal nélkül is, amikor közfalat, térelválasztót szeretnénk építeni. Ekkor egy fém-/fakonstrukcióra kell rögzíteni a gipszkarton lapokat gyorsépítő csavarokkal. Festés előtt a lapokat alapozóval kell kezelni, hogy a tömített részek és a lapfelületek között levő, eltérő minőségű nedvszívó képességet egységbe hozzuk.

Előnyei:

• azonnal sima felületet kapunk;

 hő hatására sem reped meg, tűzálló;

nem okoz allergiás reakciót, környezetbarát;

könnyen feldolgozható, egyszerűen darabolható;

• hangszigetelő anyaggal is párosítható;

légáteresztő, felszívja a párát, és át is adja,

viszonylag időtakarékos építészeti megoldás más anyagokkal szemben;

költséghatékony a szállítása;

a vezetékeket, dobozokat is egyszerűen be lehet építeni a falba

Hátrányai:

deformálódhat, ha sok víz éri;

akkor is deformálódhat, ha a szerkezet lejt, vagy más mechanikai hatás éri;

ha keretet építünk a falnak, akkor 10 cm hellyel kell számolnunk.


TÉRELVÁLASZTÓK

Ezzel a könnyű módszerrel bármilyen teret kettéoszthatunk. Készíthetünk válasz-, penge- és térdfalakat, építhetünk zuhanyzófalat is, természetesen a zöld (vízálló) változattal, és konyhapultot, -szigetet is kialakíthatunk.


ÁLMENNYEZETEK, PLAFONOK

Egyformán használható egyszerűbb és látványosabb álmennyezeti megoldásokhoz. Leeresztett dekorációs mennyezetnek is alkalmas, továbbá hangszigetelésre és hőszigetelő plafonnak is, illetve készíthetünk belőle fénykábeleket eltakaró párkányzatot, valamint egyéni hangulatot, ízlésvilágot tükröző dobozolást.

Lépcsőzetesen is elhelyezhetjük — ezzel és a fények beépítésével a lakás egyes területeinek optikai reprezentálását, különválasztását is elérhetjük. Ezzel a módszerrel a kábeleket, drótokat is esztétikusan el tudjuk rejteni. A klímák, szellőzőrendszerek csövei, az akusztikus berendezések, hangfalak elrejtése is könnyedén megoldható, és a világítás is új dimenziókat kap általa, hiszen a beépítés sokkal könnyebb és változatosabb lehet.

DEKORÁCIÓS FALAK

Ami a falakat illeti, a lehetőségek tárháza végtelen. Bármilyen fülkét, polcrendszert kitalálhatunk és létrehozhatunk, hogy megtörjük a falak monotonitását, de extra tárolóhelyet is teremthetünk. Fontos, hogy figyeljünk a helyiség adottságaira, hiszen csakis ez, illetve a képzeletünk szabhat határt a megvalósításnak. Nevezhetjük dekoratív elemnek is, melyet funkciókkal is ki tudunk egészíteni — így lesz tökéletes része a lakásunknak.

FÜRDŐK KIALAKÍTÁSA

Fürdők és egyéb vizes helyiségek kiépítéséhez vízálló lemezeket lehet vásárolni. Ezeket az impregnált lapokat zöld színnel különböztetjük meg. A szerkesztési eljárás ugyanolyan, mint az előzőkben felsoroltaknál, de nagyon alapos munkát kell végezni például a mosdók alátámasztásánál, illetve a súlyosabb tárgyak megtartására. A gipszkarton burkolatnál előbb az oldalakat kell a vázra csavarozni, majd a frontfelületek befedése következik. Előzőleg kell kialakítani a világítás helyét és szerelését is, a vizes részeken megfelelő szigetelést alkalmazva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..