home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Minek a vétó…
Talpai Lóránt
2023.09.28.
LXXVIII. évf. 39. szám
Minek a vétó…

Eltörölnék a vétójogot — Másfél év a menekültek őrizeti ideje — Kínzóközpont az UNESCO világörökségi listáján 

Eltörölnék a vétójogot

Az uniónak radikális változáson kell átmennie ahhoz, hogy új tagokat vegyen fel. A bővítés után hatékony uniós kormányzásra lesz szükség, ezért át kell térni a többségi döntéshozatalra. Egyebek mellett ez áll abban a javaslatcsomagban, amelyet Franciaország és Németország dolgozott ki, és amely az elkövetkező hónapokban tárgyalóasztalon lehet az uniós egyeztetéseken. A hírhez kapcsolódik, hogy az ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén szintén javaslatokat tett a testület reformjára, annak elkerülésére, hogy Oroszország blokkolhasson döntéseket. „Az ENSZ munkája most éppen azért bénult meg, mert Oroszország agresszor államként blokkol minden döntést, mivel a BT állandó tagjaként vétójoggal bír. Az agresszor kezében lévő vétó az, ami zsákutcába vitte az ENSZ-t” — hangoztatta Volodimir Zelenszkij.

 

Másfél év a menekültek őrizeti ideje

Az olasz hatóságok az országba illegálisan belépők táborokba zárásával nem sértik meg az illetők emberi jogait, ráadásul erre az Európai Unió tagállamai kérik Rómát — jelentette ki Matteo Piantedosi belügyminiszter a RAI olasz közmédia rádiócsatornáján a kormány migrációs szigorításait magyarázva. A jogszabályokat a megváltozott migrációs helyzethez kellett igazítani, bár egy új törvény önmagában nem elég, „annál sokkal több kell, és Olaszország számára a legfontosabb, hogy Európa végre cselekedjen” — tette hozzá. A jobbközép kormány egyebek között úgy határozott: az Olaszországba illegálisan belépők az eddigi hat hónap helyett akár másfél évig is őrizetben tarthatóak zárt táborban, mígnem végül megkapják a menekültstátuszt, vagy kiutasítják őket az országból.

Kínzóközpont az UNESCO világörökségi listáján

Argentína üdvözölte az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) döntését, mely az ország börtönné és kínzóközponttá alakított egykori műszaki iskoláját (ESMA) világörökségi helyszínné nyilvánította. Az UNESCO világörökségi bizottsága rijádi ülésszakán vette fel a ma már múzeumként, emlékhelyként és emberi jogi központként működő ESMA-t a világörökségi listára mint „az emberiség számára kiemelkedő értéknek számító” helyszínt. Az egykori Buenos Aires-i Haditengerészeti Műszaki Főiskola az argentin katonai diktatúra egyik leghírhedtebb börtöne és vallatóközpontja volt. Az ESMA épületeiben kialakított börtönben a junta mintegy 5000 ellenzőjét tartották fogva hosszabb-rövidebb ideig 1976 és 1983 között, sokan nem élték túl a kínzásokat.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..