home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mindhárom egyformán fontos: a családok, a közösség és a gazdaság segítése
Kartali Róbert
2022.03.31.
LXXVII. évf. 13. szám
Mindhárom egyformán fontos: a családok, a közösség és a gazdaság segítése

Magyarország Kormánya támogatásával folytatódik a helyi magyarság hitéletében fontos egyházi épületek megújulása a Vajdaságban. Az elmúlt tíz-tizenkét évben Magyarország 43 vajdasági templom felújításához járult hozzá 560 millió forintból, ebben nincs benne a szabadkai zsinagóga felújítása. A vajdasági óvodaprogramban 3 új óvoda épült fel, és 44 óvoda felújítása valósult meg több mint 1,4 milliárd forintból — nyilatkozta Palicson csütörtök késő délután Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklóst Palicson Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, a palicsi közvállalatok igazgatói és a Palics Vitorlásklub vezetősége fogadta.

— Tavaly az államtitkár meghívásának köszönhetően harminc fő vehetett részt Agárdon egy egyhetes edzőtáborban — emlékeztetett Kikity Andrea. A Szerbiai Vitorlásszövetség igazgatóbizottságának alelnöke elmondta, hogy ez volt a második edzőtábor, melyben részt vehettek, és ez volt a harmadik év, amikor különféle magyarországi támogatásoknak köszönhetően fejlesztették a klubot. Mint mondta, ezek a támogatások fejlődésük szempontjából nagyon jelentősek és fontosak voltak.

2010-től a nemzetpolitikán keresztül a nemzetben való egyesítés érdekében három fő célt emelt ki az államtitkár: a családok megerősítését, a közösségek megerősítését, leginkább az egyházi közösségekre vonatkozóan, valamint a vállalkozások segítését. Mindhárom a helyben maradást segítette. A fiatalokat pedig a sport terén is támogatták.

— Az idén harmadik alkalommal hívjuk a palicsi vitorlázókat és a Duna, illetve szerbiai tavak szerb vitorlázóit a Velencei-tóra. Az előző évek tapasztalatai azt mutatták, hogy jó volt a magyar és a szerbiai gyerekek közötti kapcsolat — mondta az államtitkár. — Ezek a gyermekek, magyarok és szerbek, akik ilyen edzőtáborokban részt vesznek, a két nemzet barátságát erősítik, és később, felnőtt korukban igenis azt bizonyítják, hogy lehet egymásra támaszkodni, és lehetünk egymás barátai — tette hozzá.

Soltész Miklós április 3-át többszörösen nagy napnak nevezte mind a magyar nemzet, mind Szerbia tekintetében. Beszédében arra buzdította a vajdasági magyarokat, hogy a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget támogassák, a kettős állampolgárokat pedig arra kérte, hogy voksukkal támogassák a Fidesz—KDNP pártszövetségét. Mint mondta, csak ők garantálják, hogy a jó kapcsolat, a nemzetpolitika és a békesség is megmaradjon.

Az államtitkár szerbiai körútja folytatásában ellátogatott Magyarkanizsán a Batthyáneum Idősek Egyházi Otthonába, majd a tóthfalui Munkás Szent József-plébániára vezetett az útja.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..