home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Mindenüket elvitte az eső
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.08.20.
LXIX. évf. 34. szám
Mindenüket elvitte az eső

„Öt perc alatt tönkrement minden, amiért nyolc évig dolgoztunk” — Zoltán, a családfő házuk alaksorában alakította ki lakhelyüket, hogy az épület többi részét nyolc évi kemény munkával családi otthonná alakítsa. A kelebiai Kovács család minden tagja otthon tartózkodott augusztus 5-én este, amikor Szabadkán és környékén hatalmas felhőszakadás következett be. A háromgyermekes család otthonát lakhatatlanná tette a hatalmas mennyiségű csapadék.

Azon a bizonyos éjszakán, amikor a pincelejáratban felgyülemlett esővíz áttörte a bejárati ajtót, és beömlött a lakótérbe, öt perc alatt tönkrement minden, amiért a család eddig dolgozott. Az eső néhány perc alatt — 128 centiméter magasan — elárasztotta a lakást. Minden elsötétült, a gyerekek megrémültek. Apjuk éppen kint tartózkodott, az utcán felgyülemlett víz magasságát ellenőrizte, ezért ki tudta menekíteni az ablakon a kicsiket és a feleségét. Mivel mindenük elázott, a gyerekek — a kilencéves Leona, valamint az ötéves ikrek, Zsanett és Zsolt — a rokonoknál töltik az éjszakákat.

— A környéken mi lakunk a legalacsonyabban, mindig a mi udvarunkba ömlik a víz, ha esik az eső — kezdte a történetet Zoltán. — Amikor nagyon esett,  körbejártam a házat, és láttam, hogy a bejárati ajtónál felgyülemlett a csapadék. Szerettem volna szólni a családomnak, hogy itt hamarosan nagy baj lesz, de már késő volt, csak a sikolyokat hallottam bentről. A gyerekek nagyon sírtak, a feleségemmel az ablakon menekítettük ki őket. A tűzoltók pumpálták ki a vizet a házból, és ők építettek gátat is a bejárat mellé, majd figyelmeztettek bennünket, hogy a következő napokban maradjon minden így, mert további esőzések várhatóak. A padlóburkolat és a préselt fából készült bútoraink használhatatlanok lettek, a falakról lepörgött a festék, a háztartási gépek tönkrementek, a gyerekszobában lévő íróasztal, a tanszerek, a játékok és a ruhák is eláztak. Minden megpenészedett.

— Abban reménykedünk, hogy az egyik szoba még az iskolakezdés előtt elkészül, és mindnyájan össze tudunk benne zsúfolódni. Ha a ház többi része nem is lesz kész, de a gyereknek legalább gondoskodni tudunk egy helyről, ahol tanulhat. Reméljük, hogy hamarosan megfelelő körülmények között élhetjük tovább az életünket — mondta a háztartásbeli édesanya, Krisztina. 

A betóduló víz a kis Zsanettet nekilökte a nappaliban álló televíziónak, és egy lila folt keletkezett a szeme alatt.

— Apa az ablakon át húzott ki bennünket, és mindannyian az emeleti részbe mentünk. A kutyust is bevittük magunkkal, mert ő is nagyon elázott, vicces volt, amikor megrázta magát — mesélte szégyenlősen, de mégis mosolyogva a kislány.

Kovácsék most a házuk udvarában szárítják a használati tárgyaikat, halomban állnak a bútordarabok. A családon elsőként a rokonok és a barátok segítettek, majd a Vöröskereszt szabadkai szervezetétől kapott támogatást. Kovácséknak nagy szükségük van bútorokra, de még mindig nem tudják, az épület alsó szintje mikor lesz olyan állapotban, hogy beköltözhessenek. Aki segíteni szeretne, az a következő számlaszámra utalhat: Komercijalna Banka 205-9001019366889-96.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..