Minden madár társat választ

Minden madár társat választ

Az ember társas lény, közösségben él. A férfiak és a nők nagy vágya a társválasztás. A madarakhoz hasonlóan ők is hosszú-hosszú ideig keresik a megfelelő társat maguknak, majd miután kiszemelték az ideális párt, elkezdődik az udvarlás és az ismerkedés ideje. Nos, ez a normális változat, bár nem mindig volt ez így.

És monda az Úr Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítőtársat, hozzá illőt” (1 Móz 2,18).

Az ember társas lény, közösségben él. A férfiak és a nők nagy vágya a társválasztás. A madarakhoz hasonlóan ők is hosszú-hosszú ideig keresik a megfelelő társat maguknak, majd miután kiszemelték az ideális párt, elkezdődik az udvarlás és az ismerkedés ideje. Nos, ez a normális változat, bár nem mindig volt ez így.

A társkeresés ősi igénye, a másikhoz való ragaszkodás utáni vágy mégis töretlenül fennmaradt a viszonylag békésnek, „civilizáltnak” mondható emberi környezetben. A hívők és a hit nélkül élők viszont alapvetően más-más életmódot választanak a párválasztás időszakában, különböző értékrendet vallanak, és sok tekintetben egymástól teljesen eltérő tulajdonságokat szeretnének látni jövendőbelijükben.

Régen, talán az első világháború végéig, a férfiak úgy bántak a nőkkel, ahogy kedvük tartotta. Bizonyos területeken pénzért vásároltak feleséget, a jövendőbeli asszonyukat, akit még csak nem is ismertek. Az volt a legfontosabb, hogy mennyire jómódú a leányzó családja.

Szerelemről szó sem volt, szerencsés volt az, aki bele tudott szeretni a férjébe, tudta őt szolgálni, s mindemellett gyermekeket szülni neki. A nőknek nem sok joguk volt, dolgozni sem mehettek, hanem az otthoni teendőket kellett elvégezniük, és az utódok felnevelése volt az elsődleges feladatuk.

A család teljesen más értelmet nyert a XX. század második felében. Régen a családalapítás célja gyakran csak az volt, hogy megnöveljék a vagyont, illetve örökösöket hozzanak a világra. Ma már azok kötnek házasságot, akik szeretik egymást, és egymással kívánják leélni az életüket. Gyermekeket nevelnek fel közösen, családi idillben.

Ezek ellenére manapság rengeteg a válás, de én úgy gondolom, még mindig jobb, ha idejében megszakítjuk a számunkra rossz dolgokat, kapcsolatokat. A válásoknak sokszor az alkohol vagy más függőség az oka, de ezen, ha akarnánk, se tudnánk változtatni!

A madarak, velünk ellentétben, nem hagyják el párjukat, még a bajban is kitartanak egymás mellett, amiről nekünk, embereknek is példát kellene vennünk.

A társválasztás embertársainknál általában udvarlással kezdődik, amikor — hagyományosabb esetben — a fiúk kerülgetik a lányokat, próbálják őket meghódítani. Ha ez sikerül, nyert ügyük van, hiszen innentől már csak fenn kell tartaniuk a jó és a szoros kapcsolatot.

„Az emberi szívet egy másik emberi szívvel nem csak harmónia köti össze. Sőt, éppen hogy seb és seb hozza létre a mély kötődéseket. Fájdalom és fájdalom által, törékenység és törékenység által születnek a kapcsolódások. Nincs csendesség, melyben nem rejlik fájdalmas sikoly, nincs feloldozás, melyben nem ömlik a földre vér, nincs elfogadás, melyhez nem kínzó veszteségeken át vezet az út. Ez rejlik a valódi harmónia mélyén” (Murakami Haruki).

A harmónia nyelvén nem mindenki ért, de aki megtanulja, bizonyára soha nem felejti el.

A madarakhoz hasonlóan az emberek is szeretnének nyugalomban, békességben élni. A férfi és a nő együtt próbálja alakítani a jövőjét, melyben természetesen tekintettel kell lenni a másikra, mert: „Egy férfi és egy nő csak akkor szeretheti egymást igazán, ha egyenlők” (Anthony Capella).

A szíve mélyén minden ifjú szeretné megtalálni a számára „ideális” társat, akit örökre szerethet.

A házasságkötéskor tett eskü egy életre szól. Akkor a legboldogabb az ember, amikor rájön, hogy van hova tartoznia, van kiért élnie, hiszen szeretik. Szeretettnek lenni az egyik legkiválóbb érzés a világon, amelyet csak mi, emberek érezhetünk, és amelyet csak mi, emberek adhatunk meg egymásnak.

SZABÓ Regina, 8. osztály, Csóka,
Móra Ferenc MME, Kék cinkék irodalmi csoport

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink