home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Minden begyűrűzik?
Tóth Péter
2021.01.31.
LXXVI. évf. 4. szám
Minden begyűrűzik?

A régi időkben sokat viccelődtek azzal, hogy a gazdasági krízisek mindig begyűrűztek hozzánk is, a jólét viszont sehogy sem akart… Meg azzal is gyakran élcelődtünk, hogy ötven vagy akár száz évvel vagyunk lemaradva a nagybetűs Nyugattól vagy Amerikától. Ez utóbbi témakör egyébként mindig aktuális, és nagyon „népszerűek”, azaz általában közfelháborodást okoznak azok az írások vagy posztok, amelyek az évi GDP-növekedés és az egy főre jutó GDP alapján hagyományos matematikai módszerekkel számítgatják ki, hány év kell még ahhoz, hogy utolérjük a Nyugatot.

A matematikai vizsgálódás azonban eleve csak torzképet mutathat, és például a nyugati világban ötven évvel ezelőtt sem úgy éltek, ahogyan mi most, amit az ilyen számtani logika diktálna. A világ ugyanis már néhány év alatt annyit változik, hogy sem a bérek mértéke, sem a hagyományos módon kimutatott egy főre jutó bruttó társadalmi össztermék, sem a fogyasztói kosár összehasonlítása nem tudja szemléltetni a különbségeket.

Vannak vészjósló jelek, aggodalomra okot adó trendek a világgazdaságban, de sok pozitív fejlemény is. Ha a szűkebb régiónkat nézzük, szintén láthatóak kedvező trendek, de olyanok is, amelyek kibontakozása hosszú időre visszavetheti a gazdasági fejlődést. Egy jelentős gazdasági előrelépés hozzájárulhat a térségben tapasztalható politikai feszültségek enyhüléséhez is. Mindezeknek a háttere azonban bonyolult és szövevényes. A térség már évszázadokkal ezelőtt is a nagyhatalmak érdekszféráinak ütközőpontja volt, és máig sikerült megőrizni ezt a legtöbb esetben csak bajt hozó státust. 

A valóságot a társadalomtudományok, művészeti ágak képviselői vizsgálják, de valójában mindenkiben létezik egyfajta indíték a megismerésére. Viszont azt tapasztaljuk embertársainkon, illetve sok esetben magunkon is, hogy a rólunk „festett” képet megpróbáljuk a valóságtól többé-kevésbé eltérő formában láttatni. Elég csak megnézni, hogy azok, akiket egyébként a való világban is ismerünk, milyen képet mutatnak magukról a közösségi oldalakon, a virtuális világban.

Amellett, hogy a közösségi médiának rengeteg előnye van, számos árnyoldala is ismert. Sok esetben ugyanis a posztok álvalóságot mutatnak, az emberek álközösségeket alakítanak ki, miközben azt hitetik el másokkal, hogy fontosak, sőt, a követőik száma mutatja meg az értéküket. Különösen a fiatal, most formálódó nemzedékre van ez hatással, de gyakran a tapasztaltabbak sem tudják jól kezelni az ebből eredő kihívásokat.

A begyűrűzésekkel kapcsolatban pedig most azt láthatjuk, hogy a technológiai óriások teljesen beférkőztek a politika világába. Az amerikai eseményeket például nagyon sok szemszögből lehet véleményezni, és nagyon nehéz egyfajta objektív mércét találni. Kérdés, hogy ennek csupán az-e az oka, hogy (mellesleg) erőteljesen korlátozzák az emberek információhoz való hozzáférését.

Egy nemrég közzétett felmérés szerint az átlagos amerikai háztartások költségvetésében már nagyobb tétel az internet- és tv-előfizetést tartalmazó csomag, mint a közüzemi számlák összessége. Ebből ne arra gondoljunk, hogy ott aprópénz a rezsi. Ez inkább azt jelzi, hogy az emberek hajlandóak egyre többet fizetni azért, hogy „nagyobb ablakuk” legyen a világra.

Az analógia alapján, ha ötven—száz évvel le vagyunk maradva, akkor nekünk még ennyit kell várni arra, hogy mi is fizethessünk azért, hogy becsapjanak, félrevezessenek bennünket. De ha egy kicsit netán rákapcsolunk, akkor ez sokkal hamarabb is megtörténhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..