home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Milyen járgányt válasszunk?
(Forrás: krediesz.hu)
2015.04.15.
LXX. évf. 15. szám
Milyen járgányt válasszunk?

A jó idő beköszöntével előkerülnek azok a járművek, amelyekkel a gyermekek a parkban, az oviból, bölcsődéből, iskolából hazafelé jövet „száguldoznak”, amelyekkel a hétvégi kiránduláson szívesen közlekednek. Minthogy a járgányok választéka igen nagy, joggal merül fel a kérdés: mivel indítsuk útnak gyermekünket? Válasszuk a kismotort, a futó- vagy a háromkerekű biciklit, esetleg a pótkerekes biciklit, rollert?

A választ leginkább az dönti el, hogy gyermekünk mennyire magabiztos, bátor, nyitott az újdonságokra. Az alábbiakban igyekszünk néhány olyan támpontot adni, amely a segítségünkre lehet.

* 15 hónapos kor körül nyugodtan lehet próbálkozni a kismotorral. Fejleszti a koordinációs képességét, a figyelem-összpontosítást, és használatával a gyermek megtanulja az alapszabályokat (megállás, elindulás, járdán való haladás stb.) is. A kismotor különböző méretekben kapható, ezért vásárláskor érdemes ráültetni a kicsit. Akkor fogja jól használni, azaz elég erőt vinni a lökésbe, ha a talpa leér a földre.

* Két-két és fél éves kor körül futóbiciklire lehet váltani. Ezzel egy új, gyorsabb dimenzióba lép a kicsi (és a szülő is). A futóbicikliken nincs fék, a gyermek a talpával lassít, és mivel nincs rajta pedál sem, a lábával löki magát. Az ideális ülésmagasság ez esetben is az, ha a talpak a talajra érnek, mert a gyermek így tud megfelelő energiát fektetni a lökésbe. A kormányt sem kell magasra emelni, mivel guruláskor jó érzés ráhajolni. Érdemes lábtartóval felszerelt futóbiciklit vásárolni, mert a kicsi gurulás közben könnyebben tud egyensúlyozni, illetve a feltett lábak helyzete hasonló, mint pedálozáskor. (Ha majd pedálos biciklire ül, ennek hasznát veszi.) A futóbiciklin tovább javul a koordinációs képesség, a szem- és a karmozgás összehangolása, a figyelem-összpontosítás, az egyensúly. A futóbiciklik akár öt-hat éves korig is használhatóak. Ha a gyermek ennél idősebb vagy magas növésű, akkor ki lehet próbálni, hogy egy kisebb (12 colos vázméretű) gyerekbicikliről leszereljük a fékeket, hajtóművet. Ebben az esetben a futóbicikli súlya nagyobb (kb. 8 kg), mint egy hagyományos futóbiciklié, a nagyobb testsúlyú gyermek azonban meg tudja tartani.

* Ebben az életkorban kipróbálható a háromkerekű bicikli, azaz a tricikli is. Itt általában az első kereket hajtja meg a pedál, és az igazán tempós haladáshoz gyorsan kell tekerni. Akkor jó ez a választás, ha a gyermek kitartó típus. A triciklizés során a pedálozás folyamata könnyen elsajátítható, a nagy esésektől sem kell tartani, ráadásul a szülőnek könnyebb lépést tartania a gyermekkel.

* A pótkerekes járgány három-négy éves kor között a legjobb választás, mivel a kisgyermeknek ekkor már elegendő izomereje van, hogy hosszú ideig tudjon lelkesen pedálozni. Ebben a korban természetesen a mozgáskoordinációja is már megfelelő a mozdulatsorhoz. Kerékpározás közben nemcsak a pedálozásra, hanem a kormányzásra is figyelnie kell, ami sok összpontosítást igényel. A kerékpár megfelelő beállítására és méretének kiválasztására célszerű gondosan ügyelni!

* A rollerrel érdemes óvatosan bánni, hiszen használata sok eséssel, balesettel jár együtt. Először a háromkerekű változat tanácsos a nagyobb stabilitás miatt. Több változat is létezik. Van olyan, amelynél elől van a két kerék, és a kormány jobbra, illetve balra döntésével lehet kanyarodni, a másik típus esetében hátul van a két kerék, és hagyományos módon kormányozható. A tapasztalat szerint az utóbbit sokkal egyszerűbb használni. A két-két és fél évesek többnyire még csak lelkesen tologatják, a három-négy évesek azonban már tudnak rollerezni. A kétkerekű változattal ötéves korban érdemes elkezdeni ismerkedni. Jó, ha a roller kormánya állítható magasságú, és legyen rajta a hátsó kerék felett lábfék is.

Fő a biztonság!

Bármely járműre essen is a választás, a biztonságra mindenképpen fokozottan kell ügyelni! Ezért érdemes megfogadni az alábbi három jó tanácsot.

* Bukósisak viselése már a kismotoron is ajánlatos. A megfelelő sisak kiválasztásához csak a gyermek fejének körfogatát kell megmérni. Ennek az adatnak az ismeretében megfelelő szaküzletben vásároljunk. Érdemes könyök- és térdvédőt is beszerezni a kezdeti időszakra vagy a nyári hónapokra, amikor fedetlen a lábszár, a térd és a könyök.

* Ne feledkezzünk meg a láthatóságról sem! Kicsiknek való láthatósági mellény is kapható. Ennek hiányában a fényvisszaverő prizmák használata tanácsos.

* Tanítsuk meg a gyermeknek a közlekedési alapszabályokat! Mindig az út/járda jobb oldalán haladjon, figyeljen a járókelőkre, álljon meg a járda/kerékpárút végén. Mindig beszéljük meg vele, hogy meddig mehet. Ez nehezen betartható feladat egy kisgyereknek, de életmentő lehet, úgyhogy nagyon fontos! Igyekezzünk, hogy lehetőleg autómentes övezetben játsszon, és ha lehetséges, akkor gyerekeknek kialakított közlekedési pályán gyakoroljunk vele.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..