home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Messze még a nyári uborkaszezon
(—)
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám

Igencsak pörögnek a szerbiai bel- és külpolitikai események. A hét híre mindenképpen az a magyar bejelentés volt, amely az illegális bevándorlás megfékezése végett a teljes szerb—magyar határszakaszra egy négyméteres kerítés megépítését helyezte kilátásba. Újabb adat látott napvilágot a szerb gazdaság további hanyatlásáról is, s a közelmúlt háborús (boszniai és koszovói) témái is kísértenek...

Szó se lehet róla!

Nikanor bánsági pravoszláv püspök elutasította Ferenc pápa ama felvetését, hogy az ortodoxok és a katolikusok ugyanazon a napon ünnepeljék a húsvétot. Nikanor szerint addig, amíg a pápa nem kér bocsánatot mindazért, ami 1054-ben az egyházszakadáshoz vezetett, nincs is miről beszélni. Hogy nyomatékosítsa mondanivalóját, azt is hozzáfűzte, hogy „amit a katolikus egyház tett az elmúlt évszázadok során, azt nem tudja megbocsátani sem az ég, sem a föld”.     (Telegraf)

Bocsi, mi a Karib-szigeteken nyaralunk!

Négy szerb fiatal feltöltött a Facebook közösségi oldalra egy képet, mely a Holland Antillákon készült. A négy, vélhetőleg jól szituált fiatalember így üzente meg Aleksandar Vučić miniszterelnöknek, hogy egyáltalán nem érdekli az otthoni, belföldi nyaralással elérhető adókedvezmény. A miniszterelnök minderre a következőket válaszolta: „A legjobban azt szeretem, amikor egyesek az én káromra viccelődnek. Nagyszerű, hogy a fiatalemberek bocsánatot kértek tőlem, ez még mindig jobb, mint ha siránkoznának, s örülök, hogy mindezt (mármint a nyaralást — a szerk.) megengedhetik maguknak.”
Időközben kiderült, hogy a fiatalok egy hajón dolgoznak, mely a Karib-szigeteknél kötött ki.     (Blic)

A tíz leglassabban fejlődő gazdaság között

Szerbia és Horvátország is szerepel azon a listán, amely a világ tíz leglassabban fejlődő gazdaságát sorolja fel — adta hírül az amerikai Business Insider. A szaklap szerint Szerbia a nagy munkanélküliségtől, a háztartások jövedelmének stagnációjától szenved. Ugyancsak súlyos gondot okoznak a strukturális reformok, melyeket már a gazdasági válság óta halogatnak. A tízes csoportban sorrendben a következő országok vannak: Ukrajna, Venezuela, Líbia, Fehéroroszország, Saint Lucia szigete, Oroszország, Szerbia, Brazília, Horvátország, Jemen.     (Tanjug)

Szerbia tudott a kerítésről

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket a magyar kormány múlt heti bejelentése, mely szerint a teljes, 175 kilométeres szerb—magyar határszakaszra négyméteres kerítést fognak emelni az illegális bevándorlás megfékezése céljából. Aleksandar Vučić miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta, megdöbbentette a magyar lépés, és bejelentette, hogy arra fogja kérni Orbán Viktort, álljon el a kerítés felépítésétől. Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kapcsolatokkal megbízott szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy Szerbiával az elmúlt időszakban minden lehetséges opciót ismertettek.

— Több mint egy éve rendszeresen kapcsolatban állunk a szerb kormánnyal, mégpedig a belügyminiszterrel, a külügyminiszterrel és magával a miniszterelnökkel is. Az elmúlt hetekben és hónapokban minden opció szóba került, beleértve a kerítés felépítésének lehetőségét is.     (Tanjug)

Vučić hajlandó is, meg nem is

A szerb kormány nem tudja támogatni az ENSZ elé beterjesztésre kerülő Srebrenica-rezolúciót, de Aleksandar Vučić kész fejet hajtani az ártatlan srebrenicai áldozatok előtt — nyilatkozta a miniszterelnök a múlt heti sajtótájékoztatóján. A szerb—bosnyák kapcsolatokat egyébként is igen erőteljesen megterheli, hogy Szerbia követeli Naser Orić bosnyák katonai parancsnok kiadatását, akit a szerbek elleni mészárlással vádolnak. Vučić erről úgy nyilatkozott, hogy Szerbia nem állhat el Orić kiadatásának követelésétől.     (Tanjug)

Merkelnek nincsenek új követelései

Ernst Reichel, a német kormány nyugat-balkáni különmegbízottja a Danas belgrádi napilapnak azt nyilatkozta, hogy a német kancellár a közelgő belgrádi látogatásán nem fog új követeléseket támasztani. „Azokról a témákról tárgyalunk, amelyek a brüsszeli megbeszélések során is napirenden voltak. Mindenki tudja, melyekről van szó” — mondta a magas rangú német diplomata. Azt is nyomatékosította, hogy Németország nagy várakozással tekint Szerbia felé, elsősorban a koszovói politikai dialógus vonatkozásában.     (Danas)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..