home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mesék útját járva
Fehér Márta
2021.07.17.
LXXVI. évf. 28. szám
Mesék útját járva

„Nem születtem mesélő családban, habár anyukám mesélt nekünk gyermekkorunkban történeteket, melyeket ő talált ki, de nem népmesét. A meghatározó élmény ezen a téren a Magyar Tanszéken végzett tanulmányaim végéhez kötődik, amikor elkezdtem a Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete keretében Ludason gyűjteni, és mindjárt az első évben találkoztam Szűcs László ludasi származású, Hajdújáráson élő mesemondóval.” Interjú Raffai Judit néprajzkutatóval, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárával, aki nemrégiben vette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

— Az említett találkozás meghatározta a szakmai tevékenységemet és az érdeklődésemet, hiszen a mesemondás kapcsán láttam, hogy milyen élmény, amikor valaki élőszóval mondja el a mesét: sokkal nagyobb, mint amikor leírva olvassuk. Később néprajz szakon a diplomadolgozatom is Laci bácsi meseanyaga lett, megpróbáltam a nonverbális kommunikációt, az előadást leírni, ez a későbbiek során is meghatározta a néprajzi pályafutásomat.

* Mi áll az érdeklődése középpontjában?

— Összességében ezt úgy fogalmaztam meg magamban, hogy az emberek viselkedése, a kiállása, habitusa. A népmesemondás is egy ilyenfajta viselkedés, mely a mesemondó egész egyéniségét meghatározza. Ebből adódóan mindig érdekelt az identitás kérdése is, hogy hogyan definiálja valaki önmagát.

* Napjainkban kik mondanak mesét?

— Hála istennek Vajdaságban is sokan. Felnőttek és gyerekek is. Ennek éltetője nálunk a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny. 2001-ben elindult a Hagyományok Háza, és utána azon belül a mesemondással foglalkozó műhely, ahol minden évben van egy tanfolyam — és ha ennek a diákjait végignézzük, akkor azt kell mondani, hogy sokféle foglalkozású ember vállalkozik napjainkban mesemondásra az óvónőtől kezdve a közgazdászon át az újságíróig. A mesemondás is egy olyan tevékenység, amelyhez — ahogyan az öregek mondták régen — talentum, azaz tehetség kell. A történetmesélőket a szakma homo narransként határozza meg, vagyis a mesemondó az az ember, akinek megvan a képessége, hogy egy egyszerű, akár mindennapi történetet is úgy tudjon elmondani, hogy az egy élvezhető előadás legyen. Ezek a specialista emberek a hagyományos közösségekben népmesét mondtak, napjainkban pedig már más műfajt mesélnek, illetve tanult formában válhatnak mesemondóvá.

* Le lehet zárni a népmesekincsgyűjtést, mondhatjuk azt, hogy mindet felkutattuk, összegyűjtöttük?

A kutató ember megtanulja, hogy soha semmit sem lehet lezárni. Például Ludassal voltam így. Meg voltam győződve, hogy ott a mesemondás területén mindent felkutattunk, de mégsem, és utána jöttek elő a mesemondó mozgalomnak, illetve a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenynek, Szalai Eszter munkájának köszönhetően olyan történetek, amelyeket nem ismertünk. Ha megnézzük a magyar folklorisztikát, ugyanez állapítható meg. Azt hittük, hogy ma már tündérmesét nem lehet gyűjteni. Nemrég hunyt el Csipkés Vilmos, aki talán az egyik utolsó tündérmese-mesélő volt, és csak néhány évvel ezelőtt fedezte fel Klitsie Szabad Boglárka néprajzkutató és Varga Norbert. Nem beszélve az adattárakról, a hagyatékokról, a történeti anyagokról, melyek folyamatos munkát adnak a mesekutatónak is! Például: Penavin Olga hagyatékának egy részét ismerjük, de feltételezzük, hogy vannak még hangzó anyagok. Ha csak a hagyatékokkal foglalkoznánk itt, Vajdaságban, illetve az adattárakban található anyaggal, az is nagyon eredményes lenne. A levéltárak és a sajtó is őriz folklóranyagot, ha nem is meseszövegeket. Azt viszont kijelenthetjük, hogy a hagyományos mesemondás alkalmai eltűntek, olyan már a térségünkben nincs, hogy egy hosszabb ideig mesével szórakozzon egy közösség. Ez már csak mesterséges formában található meg a kultúránkban, viszont még mindig vannak beszélő közösségek Vajdaságban is — Székelykevét tudom példaként említeni, ahol délutánonként nem a sorozatokat nézik, hanem kiülnek a kispadra, összejönnek a szomszédok, és beszélgetnek. Már nem népmesét vagy folklórműfajokat mondanak egymásnak, mint valamikor régen, viszont elvétve még ez is előfordul. Két hete voltunk az Al-Duna Műhely keretében Székelykevén gyűjteni, és a mostani politikai helyzet kapcsán előkerült egy monda a szégyenről. Manapság inkább már az aktualizált történetek jönnek elő, de az emberek tudásában még mindig vannak folklórtörténetek, és ha beillenek a beszélgetés kontextusába, akkor elmondják őket. A történetmesélésre nagyon jó példa a bánáti terület, ahol az elmúlt években számos anekdotagyűjtemény jelent meg, ami azt mutatja, hogy a történeteknek még mindig van létjogosultságuk, bár már nem a természetfölötti, a fiktív narratíva a jellemző — és ez nem csak nálunk van így, a magyar nyelvterületen másutt is, például Erdélyben —, hanem inkább a valóságos, életszerű, biografikus vagy humoros történet. Ezért van az, hogy az anekdoták, a tréfás történetek tovább élnek, mint például a tündérmesék. Megváltozott ezen a téren az emberek gondolkodása, másak az igényeik.

* Önnek van egy adatbázisa, hány mesét tartalmaz?

— 841 mese(szöveg) volt eredetileg benne, viszont tovább bővült, a többi közt az Életjel által kiadott moholi mesekincsnek köszönhetően, melyet Boja Patyi Sarolta gyűjtött össze századunkban, így most már 900 felett van a mesék száma Vajdaságból.

* Meg lehet mondani, hogy egy-egy mese mikor vajdasági magyar vagy mikor más vajdasági nemzeti közösségé?

— A népmeséknek éppen az a lényegük, hogy olyan történetek, amelyeket a világ különböző pontjain meséltek és valamilyen formában mesélnek, illetve tárolnak ma is. Esetleg arról lehet beszélni, hogy vannak olyan mesetípusok vagy motívumok, amelyek jobban kötődnek a magyar anyaghoz. A vajdasági mesékről el lehet mondani, hogy ezeken belül a tréfás történetek nagyon dominánsak. Vannak olyan, a Dél-Alföldre jellemző mesei formulák vagy típusok, amelyek nálunk hangsúlyozottabban, illetve más formában fordulnak elő, ám ne gondoljuk, hogy a világ különböző pontjain nincsenek meg, csupán eltérőek.

* Mi az akkor, ami ránk jellemző?

— A folklórban sokszor az azonosság a jellemzőbb, mint az eltérés. Emellett Vajdaságban azért is nehéz bármilyen dolgot úgy megfogalmazni, hogy az vajdasági, mert bár közhely, de Vajdaság valóban a Kárpát-medence kicsiben, hiszen a török hódoltság után mindenhonnan betelepítettek embereket, úgyhogy van palóc, székely, dunántúli, szegedi kirajzási anyagunk, és sorolhatnám. Az új lakosság hozta magával a saját kulturális jegyeit. De talán mégis megemlíthetném az erotikus mesék nagy számát — ez Burány Béla gyűjtésének köszönhető. Azt viszont nem tudjuk, hogy a gyűjtők érdeklődése határozza-e meg ezt az anyagot, vagy pedig valóban az a helyzet, hogy az erotikus mesék nálunk gyakrabban előfordultak. Ki kell emelni a Mátyás király folklór domináns jelenlétét, illetve az elbeszélés módját. A legbiztosabb ránk jellemző jegy az előadásmód, ez kötődik a nyelvjáráshoz, az elbeszélő stílushoz. Ezt sem tudom biztosra mondani, hiszen sosem végeztek ilyen átfogó, tájegységekre vonatkozó kutatást, Vajdaságban mégis észrevehető — lehet, hogy a Balkán hatására — egy igen gazdag gesztusrendszert, nonverbális kommunikációt mutató jelrendszer használata a mesemondóknál. A történetmesélésben meg a beszédben ez egyaránt megtalálható, és a nyelvjárással is összefügg. Napjaink mesemondására is jellemző, hiszen az Al-Dunán őrzik mesemondással a nyelvjárásukat a bukovinai székelyek, Kupuszinán Toldi István vezetésével egy nagyon erős mesemondó mozgalom működik, ahol a gyerekek is tökéletes palóc nyelvjárásban beszélnek, és a szegedi kirajzásnak is vannak központjai, mint például Muzslya, Ludas, Hajdújárás. Mindegyikhez kapcsolódik egy-egy pedagógus vagy mesemondó, aki ezt viszi tovább, és műhely formájában élteti. A mostani mesemondás az élő nyelv, a nyelvjárás védelme is.

* Mostanában mivel foglalkozik?

— Egy bácskai mesekötetet szerkesztek, és Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása címmel van az MTTK keretében a bajai Türr István Múzeummal és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen egy IPA-pályázatunk, melynek nagyon érdekes a témája: a népi kultúrában azt az elfelejtett tudást, örökséget kutatjuk — a takarékosság különböző formáit a vízhasználattól a háztakarítás, mosás, főzés, étkezés, gazdálkodás különféle praktikus megoldásaiig —, amely a mostani fenntarthatóságot segítené. Mondhatnám, hogy ez az eddigi tevékenységemtől távol áll, habár a természetvédelem közelében szocializálódtam, és mindig foglalkoztam olyan témákkal, amelyek a néprajzon belül a körülöttünk levő ökológiai dolgokra vonatkoztak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..