home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Mese-mese-mátka”
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
„Mese-mese-mátka”

Húsvétvárás magyar gyermekeknek Vajdaság-szerte a Collegium Hungaricum Belgrád szervezésében

A Collegium Hungaricum Belgrád kiállításokkal, filmvetítésekkel, koncertekkel, magyar klubbal, konferenciákkal képviseli az egyetemes magyar kultúrát Szerbiában. A kultúrán kívül a tudomány, a technológia és a gasztronómia is helyet kap az intézmény programjaiban. Eseményei elsősorban a többségi szerb társadalomnak szólnak, de természetesen az itt élő magyaroknak is, közöttük a belgrádi szórványmagyarságnak és az al-dunai székelyeknek. Országos hatáskörű intézményként működése Belgrádon kívülre is kiterjed, sor került már rendezvényekre Újvidéken, Pancsován és Szabadkán is.

Az intézmény 2014-ben szervezett először Mikulás-váró programot a délvidéki magyar gyerekeknek, és ennek sikerén felbuzdulva most a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan hasonló programmal készül „Mese-mese-mátka” címmel három helyszínen: Temerinben, Kisoroszban és Magyarkanizsán.

A műsorok a Nemzeti Kulturális Alap anyagi segítségével jönnek létre. A program elsősorban alsó tagozatos gyermekeknek szól, mesemondásból, ének- és tánctanításból áll, feleleveníti a húsvéthoz kapcsolódó néphagyományokat.

A fellépők (Fábián Éva — mesemondó, népdalénekes, Szabó Zoltán — duda, furulya, Komáromi Márton — hegedű, Dövényi Gergely — brácsa, Juhász Katalin — bőgő, ének) kivétel nélkül kiemelkedő népzenészi minőséget képviselnek a magyarországi táncházmozgalomban.

Az előadás március 26-án, 11.30-kor a temerini Kókai Imre Általános Iskolában, ugyanazon a napon, 18 órakor a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban, március 27-én, 10 órakor pedig a magyarkanizsai Levendula Népi Kézműves és Regionális Kreatív Műhelyben kezdődik.

Várhatóan több mint háromszáz magyar gyermek láthatja majd a programot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..