home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Mert összetartozunk
(T. T.)
2011.10.05.
LXVI. évf. 40. szám
Mert összetartozunk

A rendezvényt Tolnay Ilona nyitotta meg, mögötte a Juhász zenekar - Szabó Attila felvételeiSzeptember 24-én tartották meg Királyhalmán a III. Halom-találkozót, melyen a magyarországi Ásotthalom és Mórahalom, valamint a házigazda Királyhalom gyermek-népitáncegyüttesei léptek a felújított Fal...

A rendezvényt Tolnay Ilona nyitotta meg, mögötte a Juhász zenekar - Szabó Attila felvételei

Szeptember 24-én tartották meg Királyhalmán a III. Halom-találkozót, melyen a magyarországi Ásotthalom és Mórahalom, valamint a házigazda Királyhalom gyermek-népitáncegyüttesei léptek a felújított Faluház színpadára. Az első Halom-találkozót még 2005-ben tartották Ásotthalmon, a másodiknak is a Királyhalomtól néhány kilométerre lévő település adott otthont, az idén pedig első ízben Királyhalom volt a házigazda. A megjelenteket Tolnay Ilona, a házigazda Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a zene és a néptánc nem ismer határokat, általa a gyermekek ápolják a néphagyományt, és nem felejtik el hovatartozásukat. Az elnök asszony megköszönte a királyhalmi tánccsoport felkészítőinek, Vas Brezovszki Tímeának és Vas Endrének a segítségét, valamint a falu polgárainak, hogy adományaikkal hozzájárultak az esemény létrejöttéhez.

Össztánc

A műsor Nagygyörgy János előadásában népmesével indult, majd az alsós és felsős, királyhalmi és hajdújárási gyerekekből álló Pitypang népi tánccsoport szatmári táncokat adott elő. Két ásotthalmi nagylány, Nagy Veronika és Tóth Katalin fuvolán, illetve klarinéton ismert dallamokat játszott, majd a mórahalmi Margaréta és Kikerics tánccsoport nyűgözte le a közönséget. A műsort a Juhász zenekar zárta Tirpák magyarosan elnevezésű produkciójával. A mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskolában 1995 óta működik a népitánc-oktatás. Jelenleg mintegy kétszáz, 6 és 22 éves fiatal ropja a táncot heti két alkalommal. Csonka Attiláné Edit, a mórahalmi csoport művészeti vezetője elmondta, hogy céljuk a magyarság tánckultúrájának, népzenéjének, népdalainak megőrzése és megismertetése a gyerekkel és a szülőkkel.
-- Számos magyarországi fesztiválon lépünk fel, jártunk már Romániában, Lengyelországban, Olaszországban, Svédországban, Törökországban, de legszívesebben a Vajdaságba jövünk. A horgosiakkal tizenhat éve gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk, s jártunk Hajdújáráson és a temerini Illés-napon is. Rendkívül fontosak a Halom-találkozók, hiszen az ének, a tánc olyan terület, amely nem ismer határokat. Egy nemzet vagyunk, évente 5-6 alkalommal ellátogatunk Vajdaságba, a júliusi Sokadalom-fesztiválunkon mi is vendégül látunk itteni csoportokat -- így erősítve magyarságunkat, összetartozásunkat.
A műsor után táncház következett az óvodások és a felnőttek bevonásával, majd a jelenlévők népi játékokkal ismerkedhettek meg. A program falusétával zárult.
A következő Halom-találkozónak jövőre Mórahalom ad otthont.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..