home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
„Mert nem minden csak az anyagiakban rejlik!”
Martinek Imre
2017.04.11.
LXXII. évf. 14. szám
„Mert nem minden csak az anyagiakban rejlik!”

Id. Koncz Zoltán a torontálvásárhelyi helyi földműves-szövetkezet pékségének mindenese.

Mottó: „A modern kori ember világa... Nézz szét, kevés benne a mosoly!” (graffiti)

 

Id. Koncz Zoltán a torontálvásárhelyi helyi földműves-szövetkezet pékségének mindenese. Igaz, hogy márciusban beszélgettünk, de elsősorban arra voltam kíváncsi, hogyan lett belőle Télapó. Holott eredetileg csak kenyérért meg néhány kifliért és töpörtyűs pogácsáért fordultam be a kisboltba azon a reggelen.

 

— Tíz évvel ezelőtt, karácsony tájékán egy kedves ismerősöm kérdezett rá, hogy ha megvarrja a Télapó-ruhát, hajlandó lennék-e beöltözni. Hadd szerezzünk örömet vele a kis unokájának. Szívesen vállaltam a kihívást, mely végül olyannyira jól sikerült, hogy egyre többen igényelték, látogassak el az ő otthonukba is. Néhány év múlva már a községi szociális központ illetékesei is megkerestek, az ő szervezésükben a szellemi fogyatékkal élő gyermekekhez indultam el télapózni. Következő lépésként a még működő vállalatokba és a helyi elemi iskolába „kopogtattam” be az ünnep idején. Végül a településünk önkiszolgálóiban és más helyeken igyekeztem egy csöppnyi varázslatot lopni falubelijeim ünnepváró, mégis szomorú és túlhajszolt életébe.

Az óesztendők utolsó napjaiban a Télapó lovas fogaton járja be Antalfalva község településeit. (Azt már egyre kevesebben tudják, hogy az ötletadó szikrát lényegében a torontálvásárhelyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ pattintotta ki 2014-ben — a szerző megj.) A „piros kosztümös, fehér szakállú bácsi” ilyenkor cukorkát osztogat a gyermekeknek és a járókelőknek, illetve — a községi szociális alap támogatásával megformázott — szerény ajándékcsomagokkal kopogtat be megannyi szegénysorban élő család, idősek és nagycsaládosok ablakán, ajtaján.

Most újabb ünnepre, húsvétra készülődünk. Faluhelyen ez látszik is. Olyan bensőséges alkalom ez, amelyre talán a messzi idegenből is hazalátogatnak a családtagok. Az ember ilyenkor ideig-óráig megjátszhatja önmagát és az érzéseit, de az örömmel együtt, sajnos a szomorúság is bébocsáttatást kér és kap a hajlékokba.

— Kérded, honnan, miből merítem a derűlátáshoz szükséges pluszenergiámat? Látod, ezen sohasem gondolkodtam eddig. Talán az élettapasztalatomból és abból a szeretetből, amelyet odahaza, a szülői házban kaptam. Nehéz, egyszersmind tisztességre nevelő körülmények között cseperedtem fel, ami magára a nagybetűs Életre is idejében felkészített. Küzdeni az álmaink beteljesüléséért, minden nehézség és megpróbáltatás közepette meglelni azokat a pillanatokat, amelyek erőt tudnak adni a továbblépéshez. Nekem, bár szerettem volna, sajnos nem volt lehetőségem továbbtanulni az elemi iskola elvégzése után. Ugródeszka volt viszont az a tanfolyam, amelyet a helyi önkéntes tűzoltótestület által végeztem el. Altiszti rangfokozatom van. Főállásban jelenleg itt, a pékségben vagyok mindenes. Magyarán nemcsak a javítási munkálatok, a pékműhely kitakarítása meg időnként a vásárlók kiszolgálása tartozik rám, hanem maga a pékmesteri munka is „belefér”. Mindemellett privátban meszelést is vállalok, illetve voltam már portás és éjjeliőr is, ha éppen úgy fordult akkortájt az a bizonyos kerék. Egy biztos: én sosem mentem el a munka temetésére! — teszi hozzá derűsen, miközben egy újabb betérő vevőt szolgál ki a tőle megszokott kedélyességgel. Azt is elmondja, hogy időnként és önzetlen törődési indíttatásból a volt szomszédasszonyát, a kilencvennégy éves K. Bözse nénit is felkeresi. A kimondott szép szót, a mosolyt senki emberfiától ő bizony soha meg nem tagadta.

Zoltán pozitív kisugárzását nem lehet nem észrevenni, holott az ő feje fölött is fel szoktak tornyosulni azok a bizonyos gondfelhők. Nagyfia ugyanis valahol külhonban próbálgat boldogulni, hónapokon belül pedig leánya is belekóstolhat a középiskolai diákéletbe.

— A gyerekeimnek igyekeztem mindent megadni, mint bármelyik gazdag szülő. Nekem nem volt, de hál’ istennek nekik ebből a kevésből is tudtam nyújtani. Emberségességet mindenképp, valamint családi nevelést, melyből sajnos egyre kevesebbet tapasztalunk magunk körül. Mert nem minden csak az anyagiakban rejlik! Szerintem. És igen, hiányzik a fegyelem is, melyet a mi időnkben a fiúk leginkább a katonaságban tanulhattak meg. Utána meg a munkahelyen. Eh, de hol van ma már mindez...


A nyitóképen id. Koncz Zoltán (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..