home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
„Mert itt vagyok otthon, ez a hazám”
Józó Mónika
2013.09.02.
LXVIII. évf. 35. szám
„Mert itt vagyok otthon, ez a hazám”

Somogyi, rábaközi és dél-alföldi táncokkal, moldvai és Tisza-menti dalokkal ünnepelték Nagyboldogasszony napját augusztus 15-én immár tizenötödik alkalommal az adai korzón, ahol újra bebizonyosodott, hogy az éneknek, a népdalnak, a muzsikának összetartó és megtartó ereje van.

Jubileumi Aranykapu vásár Adán

„Az ének hűség otthonunkhoz, hűség múltunkhoz, édesapánkhoz, édesanyánkhoz, történelmünkhöz. Hűség az anyanyelvhez, hűség önmagunkhoz” — hallhattuk a 15. Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásár megnyitóján, a vásáron, ahol kézművesek és régi mesterségek művelői kínálhatták portékáikat, s ahol több száz adai együtt sétált, kürtős kalácsot és fagylaltot majszolva beszélgetett, ahol rég nem látott ismerősökkel találkozott, ahol pántlika libbent és csizma dobbant, s ahol jó volt lenni, jó volt együtt lenni.

— Tizenöt évvel ezelőtt Szent István-napi rendezvényt szerettünk volna szervezni, ehhez a naphoz kapcsolódva szerettünk volna feleleveníteni hagyományainkat — mesélte Sóti Éva, az Aranykapu Művelődési Egyesület művészeti vezetője - Ez a törekvés akkor nagy ellenállásba ütközött, ezért döntöttünk amellett, hogy a rendezvényt egy másik nagy ünnephez, Nagyboldogasszony napjához kapcsoljuk, hiszen ez is fontos ünnep,s az emberek lelkében benne van a vallás, csak újjá kell éleszteni. Olyan rendezvényt akartunk szervezni, ahol mindenki jól érzi magát, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, nézelődhetnek. A hagyományokhoz híven mindig Nagyboldogasszony napján tartjuk a vásárt az adai korzón, ahova mintegy ötven kézművest hívunk meg, akik bemutathatják és eladásra kínálhatják portékáikat.

* Ez volt a tizenötödik Aranykapu vásár.
—  Az idén sem állt több pénz a rendelkezésünkre, mint más években, ezért a műsorral igyekeztünk ünnepélyesebbé tenni a tizenötödik alkalmat. Az ünnepi szentmise után Világos Miklós adai káplán mondott ünnepi köszöntőt, majd pedig színpadra léptek a péterrévei Dr. Kiss Imre egyesület Bóbita néptánccsoportjának tagjai, és a hajdújárási Lifka Sándor ME. A királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Venyige táncegyüttese dél-alföldi táncokat adott elő. Bemutatkozott az Aranykapu Művelődési Egyesület Kopogtató és Pöttöm néptánccsoportja, énekelt a Kisvirág leánykórus és a Pántlika népdalkórus, a citera csoport pedig moldvai dalokat játszott, valamint fellépett Micsik Béla törökbecsei citerás is, muzsikált a Kócos zenekar és a bezdáni Bellcanto együttes. A műsor után a Juhász zenekar táncházzal várta az ünneplőket.

A tizenötödik Aranykapu vásár alkalmából szerény ajándékkal kedveskedtünk és köszönőlevelet adtunk át a fellépő vendégeinknek. Köszönettel tartozunk Szauer Miklós plébánosnak, aki az első pillanattól segítette a rendezvényt, és Sziráki Mihály igazgatónak is, aki rendelkezésünkre bocsátotta az iskola tornatermét, valamint hálásak vagyunk ay Önkormányzat támogatásáért is.

* Az ünnepi műsor ezúttal az ének és a népdalok erejére hívta fel a figyelmet.
— A műsort Kodály-idézetek mentén igyekeztünk egybefűzni, s így bebizonyítani, hogy mennyire is igaz az, hogy a néptánc és a nóta ugyanúgy hozzátartozik a magyar emberhez, mint a feje, karja vagy a lába, s a népzenében otthonosan, szabadon érzi magát. Hisszük: az elhangzott népdalok erősítik bennünk a lelket, hogy fiataljaink ellenálljanak a globalizáció kihívásainak és kitartsanak az itthon maradásban, mint ahogy azt az ismert költő sorai is sugallják:

„Itt születtem ki tudja miért
Itt volt hely, éppen ennyi elég
Göröngyös úton lábam meg-megáll,
Mert itt vagyok otthon, ez a hazám”

* A Nagyboldogasszonyi Aranykapu vásáron színpadra lépett a Kopogtató néptánccsoport, amelynek tagjai a nyáron Bulgáriában is jártak.
— Július 7-e és 14-e között részt vettünk a Balkán Folk Fesztiválon, melyet a bulgáriai Kiten városában tartottak meg. Ez a balkáni nemzetek nemzetiségek fesztiválja, ahol megismerhettük a szomszédos népek táncait, népzenéjét és hagyományait. Az Aranykapu Művelődési Egyesületből 45-en vettünk részt a fesztiválon, szép helyen voltunk, jól összebarátkoztunk a többi csoporttal annak ellenére, hogy nehezen értettük meg egymást — mondta mosolyogva Sóti Éva.

Az Aranykapu vásár csak egy az egyesület nyári programjai közül. Szeptember 14-én tartják meg ugyanis a Mesterségek napját az adai Tájházban, ahol a vásáron bemutatkozó kézművesek közül néhányan megmutatják, hogy hogyan is készítik a portékáikat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..