home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Merényletek Párizsban
MTI, Beta
2015.11.14.
LXX. évf. 45. szám
Merényletek Párizsban

Sok halálos áldozat van — Franciaországban rendkívüli állapotot hirdettek

 XI. 13. - 22.52  

Lövöldözések több helyen Párizsban, legalább 18 halott

Legalább három helyen zajlott le lövöldözés péntek este Párizs belső kerületeiben, az incidenseknek halálos áldozatai is vannak és több sebesültje — jelentették a francia hírtelevíziók.

A televíziókat a helyszínen tartózkodó szemtanúk tájékoztatják. A párizsi rendőrség szerint legalább 18 áldozata van a támadásoknak.

A francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből robbanásokat jelentettek, Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a helyszínről, és nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is. A legfrissebb hírek szerint a koncertteremnél ismeretlenek túszokat is ejtettek.

 XI. 13. - 23.26  

Sok halálos áldozat van, a támadók mintegy száz túszt ejtettek

A francia hírforrások szerint eddig negyven halottja van a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak, és a rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncerttermében.

A koncerttermen kívül két helyről jelentettek lövöldözést péntek este Párizs belső kerületeiben.

Ugyanakkor a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek, a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérközésről Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

 XI. 13. - 23.46  

Újabb lövöldözést jelentettek, ezúttal a Les Halles közeléből

Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában.

Médiahírek szerint már hatra nőtt a párizsi fegyveres támadások helyszíneinek száma.

 XI. 14. - 00.11  

Obama: Párizsban az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek támadást

Párizsban nemcsak Franciaország és a franciák, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást — jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.

Az amerikai elnök elmondta, hogy még nem beszélt francia partnerével, Francois Hollande-dal, akit most leköt a válsághelyzet kezelése, és akivel a nap folyamán korábban a küszöbönálló párizsi klímacsúcsról folytatott telefonon eszmecserét. Közölte ugyanakkor, hogy az amerikai hatóságok szoros kapcsolatban állnak a francia biztonsági szervekkel.

Barack Obama nem bocsátkozott találgatásokba a támadók kilétét illetően. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

New York rendőrségét készültségbe helyezték az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán.

 XI. 14. - 02.09  

Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról 1.

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.

Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.

„Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek” — magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.

Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.

A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.

„Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek” — mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.

„Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek” — mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.

„Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak” — mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.

A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.

„Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott” — mesélte a környék egyik lakója.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.

A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson.

A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.

 XI. 14. - 02.30  

Dzsihadista csoportok ünnepelnek

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.

A beszámoló szerint e fórumokon számos olyan bejegyzés olvasható, amelyek szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a vérengzés mögött.

A bejegyzéseket „Párizs lángokban”, valamint „A Kalifátus lecsap Franciaországra” arab nyelvű hashtagekkel látták el.

A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy „ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt”.

 XI. 14. - 02.43  

Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról 2.

Először 21 óra 20 perckor, majd egy perccel később rövid és éles robbanást hallottak a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói péntek este Párizsban.

A nézők nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen.

„Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint” — magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.

Egy fiatal szurkoló arról számolt be, hogy amikor elhagyták a stadiont rendőrségi szirénákat hallottak és futva hömpölygő tömeget láttak.

„Vonatra tudtunk szállni, de a Gare de Nord-nál (Északi pályaudvar) a rendőrőrök azzal vártak, hogy el kell hagyni a környéket, és azóta itt vagyunk az utcán. Nem tudom, hogyan jutunk haza” — mondta a fiatalember.

A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni.

„A tömeg elindult az ajtók felé. A lépcsőházak hamar megteltek, mert a legtöbb ajtó zárva volt. Végül az ablakon jutottunk ki” — mondta a túlélő, akit egy közeli lakásba fogadtak be, amíg a rendőrség meg nem érkezett.

„Nem értettük mi ez, csak lövéseket hallottunk” — mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.

 XI. 14. - 11.17

Hollande: az Iszlám Állam követte el a merényleteket

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket.

„Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia” — mondta szombaton a köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. „Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól” — tette hozzá Francois Hollande.

„Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett” — fogalmazott a francia elnök.

 XI. 14. - 14.00

Az Iszlám Állam vállalta magára a párizsi támadásokat

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.

Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a „kalifátus” nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a „feslettség és bűn fővárosának", valamint az „európai keresztesek zászlósának” nevezték a közleményben.

Az „alapos tanulmányozás után kiválasztott” célpontok közül megnevezték a Stade de France stadiont, ahol a támadás alatt a „francia és német keresztesek csapatainak mérkőzése folyt, Franciaország félkegyelműjének, Francois Hollande-nak a jelenlétében". A tetthelyek között említették a Bataclan rendezvénytermet, ahol a szöveg szerint „a bálványimádók százai gyűltek össze az erkölcstelenség és fajtalanság báljára".

Ugyancsak megnevezték Párizs tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületeit, amelyekben egy időben hajtottak végre támadásokat.

Az öngyilkos merénylőkről szólva a dzsihadisták arra kérték Istent, „fogadja be őket a vértanúk közé, és minket is küldjön utánuk".

„Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak” — áll a közleményben.

„Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban".

„Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot” ebből a leckéből — áll a dzsihadista szervezet közleményének végén.

 XI. 14. - 14.40

Szíriai útlevelet találtak az egyik öngyilkos merénylő holtteste közelében

Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében — közölték szombaton rendőrségi források.

Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e.

Francois Hollande francia államfő szombaton azt mondta, hogy az előző napi, legalább 128 áldozatot követelő párizsi támadássorozat „külföldről előkészített, megtervezett tett” volt, amelyet „külföldi segítséggel” hajtottak végre.

Az útlevelet az egyik elkövető holtteste közelében találták — közölte egy forrás alapján több francia televízió és internetes portál.

Egy másik rendőrségi forrás szerint a szíriai útlevelet a Bataclan koncertterem átvizsgálása során találtak meg a nyomozók. Itt legalább 82 embert ölt meg négy terrorista, akik közül hárman felrobbantották magukat, amikor a kommandósok ostrom alá vették az épületet, egy merénylőt pedig a rendőrök lőttek le.

A szíriai szál a nyomozók egyik feltételezése a források szerint, akik a külföldi titkosszolgálatokkal szoros együttműködésben dolgoznak a bizonyítékok feltárásán.

Egy rendőrségi forrás szombaton elmondta, hogy a merénylők első ránézésre kiválóan kiképzett, harcra elszánt emberek voltak. A szemtanúk nagyon fiatal és magabiztos emberekként írták le őket.

A nyomozás során nagyon hamar felmerült a kérdés, hogy a támadók kaptak-e kiképzést a dzsihadisták által felügyelt területeken Szíriában, de a nyomozásnak ezen kezdeti elemeit a források szerint még pontosítani kell.

A francia hírtelevíziók szerint egyelőre semmi nem ismertes a támadók személyazonosságáról, s a DNS-minták alapján történő azonosításuk akár több napig is eltarthat, miután a nyolc támadóból hét felrobbantotta magát, s emiatt a holttestek erősen szétroncsolódtak.

 XI. 14. - 18.15

„Szerkezeti váltás” az Iszlám Állam működésében


Londoni elemzői vélemény szerint „szerkezeti léptékű váltást” jelez az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet működésében a párizsi merényletsorozat.

Charles Lichfield, az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője szombati kommentárjában kiemelte azt a véleményét is, hogy a párizsi terrortámadás csak a „bevezetője” volt a nyugati országokban várható további merényleteknek.

Hozzátette: az Eurasia várakozása szerint a párizsi merényleteknek messze ható politikai következményei lesznek Európában: Angela Merkel német kancellár „liberális menekültpolitikája” még nagyobb nyomás alá kerülhet, a közép- és kelet-európai országok még erőteljesebben fogják követelni az EU külső határainak védelmét, ugyanakkor megnőtt a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia - amely jelenleg csak az iraki légitámadásokban vesz részt - bekapcsolódik az Iszlám Állam szíriai állásai elleni hadműveletekbe is.

A szakértő szerint emellett azonban várhatóan még nehezebbé válik a konszenzus megteremtése az EU-szintű menekültpolitika kialakításában.

Az Eurasia vezető elemzője szerint az Iszlám Állam működési módszerének alapvető változását jelzi, hogy a párizsi támadásból megítélhetően a terrorszervezet vezetése olyan stratégiára tért át, amelynek célja a megtorló akciók végrehajtása a csoport szíriai és iraki erői elleni légitámadásokban részes országokban.

Ez igen lényeges változás, hiszen 2013-2014-ben az Iszlám Állam egyértelmű és elsődleges célja volt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje és az iraki síita lakosság elleni támadások végrehajtása. Jóllehet az Iszlám Állam mindig is nyugatellenes eszméket vallott, eddig azonban nem tekintette elsődleges fontosságúnak a Közel-Keleten kívüli célpontok támadását. Azzal viszont, hogy most már közvetlenül célkeresztjébe vette a Nyugatot, a terrorszervezet azt próbálja elérni, hogy a külföldi hatalmaknak „elmenjen a kedvük” az Iszlám Állam iraki és szíriai állásai elleni katonai fellépés további fokozásától.

Mivel a csoportnak még mindig igen jelentős a kapacitása arra, hogy kvázi katonai erőként és terrorszervezetként egyaránt működni tudjon, a Nyugat elleni támadások várhatóan nem fogják gyengíteni működési képességét Irakban és Szíriában - hangsúlyozta szombati elemzésében az Eurasia Group vezető londoni szakértője.

Charles Lichfield szerint a párizsi merényletsorozat „jelképes szinten” ugyan ösztönözni fogja az európai kormányok közötti együttműködést a menekültválság ügyében, a gyakorlatban azonban még nehezebb lesz a megállapodás elérése, mivel a merénylet még jobban elmélyíti az európai polgárok kételyeit kormányaik politikájával kapcsolatban.

Az Eurasia londoni szakértője hozzátette: a szíriai konfliktus ráébresztette az európaiakat arra, hogy „megszakítás nélküli szárazföld” köti össze „jómódú, békés kontinensüket” a közel-keleti felfordulással. Az elemző szerint ez még tovább fogja erősíteni a „kerítésépítési mentalitást".

Az Eurasia szakértője szerint ebben az összefüggésben vizsgálva valószínűsíthető az is, hogy a közép- és kelet-európai országok a párizsi merényletek nyomán még hangosabban fogják követelni az Európai Unió külső határainak azonnali megerősítését, és általánosságban is a nyitott EU-határok politikájának újragondolását.

Az Eurasia elemzője úgy vélekedett: Orbán Viktor miniszterelnök valószínűleg még erőteljesebben képviseli majd a menekültekkel szembeni eddigi politikáját, és várhatóan még több elismerésben részesül majd Magyarországon, valamint a közép- és dél-európai térségében, amiért idejekorán felismerte a migránsproblémát.

Angela Merkel német kancellárnak viszont „egyre veszélyesebb kötéltáncot” kell járnia a határok nyitva tartása és a párizsihoz hasonló németországi merényletek kockázatának csökkentése között. A határok nyitva tartása azért különösen fontos Merkel számára, mivel ha erről lemond, az olyan dominóeffektust indíthat el főleg Közép- és Kelet-Európában, amely gyakorlatilag a belső EU-határellenőrzést lebontó schengeni rendszer és így az unión belüli szabad mozgás végét jelentené, ez pedig súlyos következményekkel járna Merkel „politikai túlélőképességére” - vélekedett az Eurasia Group londoni elemzője.

A szakértő hozzátette: Merkelnek van politikai mozgástere ahhoz, hogy haladást érjen el az európai menekültválság ügyében, tekintettel arra, hogy nincs hiteles utódjelöltje, és a kormányzó CDU-nak „még mindig ő hozza a (támogatottsági) mutatókat".


Mentés a Bataclan koncertteremből. „Itt legalább 82 embert ölt meg négy terrorista, akik közül hárman felrobbantották magukat, amikor a kommandósok ostrom alá vették az épületet, egy merénylőt pedig a rendőrök lőttek le.” (Beta/AP Photo/Thibault Camus)

Miután a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből robbanásokat jelentettek, a nézők a pályára menekültek (Beta/AP Photo/Michel Euler) 

(Beta/AP Photo/Jacques Brinon)

(Beta/AP Photo/Jerome Delay)

(Beta/AP Photo/Christophe Ena)

(Beta/AP Photo/Christophe Ena)

(Beta/AP Photo/Thibault Camus)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..