home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Megmaradásunk egyik záloga
(tv.)
2011.04.06.
LXVI. évf. 14. szám
Megmaradásunk egyik záloga

Kiss Zoltán és Rab János a kiállításmegnyitónÁprilis elsején elkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. A rendezvényt tizenhatodik alkalommal szervezik meg, s most is, miként az előző években, kiállítás-megnyitóval indul a szemle. A péterrévei színjátszás múltja és jelen...

Kiss Zoltán és Rab János a kiállításmegnyitón

Április elsején elkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. A rendezvényt tizenhatodik alkalommal szervezik meg, s most is, miként az előző években, kiállítás-megnyitóval indul a szemle. A péterrévei színjátszás múltja és jelene elnevezésű tárlatot Kiss Zoltán, a helyi közösség titkára nyitotta meg, és Rab János, a kiállítás megálmodója és összeállítója is szólt az egybegyűltekhez.

Részlet A rátóti csikótojás című előadásból

Az ünnepélyes megnyitón Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsának alelnöke mondott köszöntőt.
- A színházi találkozók az összes többi rendezvénytől eltérő érzést keltenek bennem... Azt gondolom, hogy az amatőr színjátszó találkozónak olyan értékei vannak, amelyekre mindnyájunknak oda kell figyelnünk, és meg kell próbálnunk ezt a mozgalmat tovább buzdítani, segíteni, és megteremteni annak a föltételét, hogy kiterebélyesedjen, gazdagodjon - emelte ki Pásztor.
Deli Andor Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság titkára megnyitóbeszédében hozzátette: a színháznak nevelő szerepe is van, a produkciók rámutathatnak az aktuális problémákra, gondokra.
Knézi Péter, Óbecse polgármestere a megnyitón a helyi amatőr színjátszókat méltatta. Elmondta: a magyar amatőr színjátszók szemléje megmaradásunk egyik záloga, és a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör tenni akarása, valamint az az energia, amely bennük van, a péterrévei magyar közösség egyik tartópillére.
A találkozót a többi közt megtisztelte jelenlétével Gergev Angéla, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának konzulja. A szemlét hivatalosan Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa nyitotta meg.
- Meggyőződésem, hogy a kulturális egyesületek, a színjátszók és mindenki más, aki egy közösségi házként elképzelt művelődési egyesületben otthon van, akkor lesz sikeres, ha ezt a közösséget a sajátjának érzi. Ebbe a folyamatba kell bekapcsolódniuk a támogatásoknak, itt kell szerepet vállalniuk az önkormányzatoknak, a titkárságoknak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak - mondta Lovas, majd hozzátette: az MNT művelődési tanácsosaként az a célja, hogy a legjobb vajdasági magyar amatőr színjátszó csoport tájolását támogassa. Véleménye szerint a vajdasági magyar kulturális háló teljességéhez ez a projektum nélkülözhetetlen. Kosztolányi Dezső színházzal kapcsolatos szavaival nyitotta meg a szemlét: ''Thália főpapjai, segédlelkészei, ministránsai s mindazok, akinek közük van ehhez a nemes mesterséghez, engedjék meg hogy így forduljak önökhöz. (...) A színház legyen kórház, ahol meggyógyul a sínylődő nyelv”.
Az ünnepélyes megnyitó után bemutatták a fesztivál első előadását, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör produkcióját, Marth P. Ildikó: A rátóti csikótojás című darabját Bosnyák Mária rendezésében.
A XVI. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját - mely az MNT kiemelt rendezvénye - a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezi, a házigazda koordinátor pedig a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör. A szakmai értékelést háromtagú zsűri (Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszky Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja, valamint Kőrösi István, az Újvidéki Színház színművésze) végzi. A seregszemlén 9 + 1 díjat ítélnek oda. Két fődíjért zajlik majd a megmérettetés: a Pataki László-gyűrű Díj a találkozó legjobb hagyományos módon megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért jár. A szemle 10 napja alatt összesen 17 csoport lép színpadra. A belépés díjtalan.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..