home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megkezdődött a téli olimpia
(T. T.)
2014.02.11.
LXIX. évf. 7. szám
Megkezdődött a téli olimpia

Pénteken, a Fekete-tenger partján fekvő Szocsiban megkezdődött a XXII. téli olimpiai játékok. Minden idők legnagyobb költségvetésű olimpiáján nyolcvanhét ország háromezer olimpikonja vesz részt. Először indulnak a Dominikai Közösség, Málta, Paraguay, Kelet-Timor, Togo, Tonga és Zimbabwe sportolói.

Kolumbia, Etiópia, Ghána, Észak-Korea, Szenegál és Dél-Afrika 2010-ben indított ugyan versenyzőt, ezúttal azonban nem. Az Indiai Olimpiai Bizottságot a NOB felfüggesztette, ezért sportolói az ötkarikás zászló alatt vonultak be és szerepelnek a játékokon.

A színpompás megnyitón az orosz zászló felvonása és a himnusz után megkezdődött a sportolók bevonulása. Elsőként Görögország sportolói vonultak be, a sort pedig a házigazdák zárták. A magyar zászlót Heidum Bernadett rövidpályás gyorskorcsolyázó, a szerb lobogót pedig Milanko Petrović sportlövő vitte. Ezt látványos show követte, majd Dmitrij Csernisenko, a szervezőbizottság vezetője és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly megválasztott elnöke köszöntötte a részvevőket. A játékokat Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke nyitotta meg. Ezek után nyolc híres orosz sportoló és közéleti személyiség kezében megérkezett az éppen százéves olimpiai zászló a Fist Olimpiai Stadionba. Az olimpiai himnuszt Anna Netrebko világhírű szoprán énekelte el, az olimpiai esküt pedig Ruszlan Zaharov rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta el.

Az olimpiai lángot Marija Sarapova teniszező hozta be a stadionba, és Jelena Iszinbajeva rúdugró vette át tőle. A lánggal futott még Alekszandr Karelin birkózó, Alina Kabajeva ritmikus gimnasztikázó, Irina Rodnyina párosban háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és tizenegyszeres Európa-bajnok műkorcsolyázó és Vlagyiszlav Tretyak háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok jégkorongozó. Ők ketten kifutottak a stadionból, és az Olimpiai Park közepén álló kandeláberhez érve együtt lobbantották fel a lángot.

Az első arany az Egyesült Államokba került

Az első aranyérmet az egyesült államokbeli Sage Kotsenburg szerezte meg, a hódeszkások lejtő versenyszámában. Az első napon még Hollandia és Kanada versenyzői is nyertek egy-egy aranyérmet. A norvégok, igazolva a fogadóirodák előrejelzését, miszerint ők szerzik a legtöbb aranyat a játékokon, azonnal két első helyezéssel nyitottak. A tizenhat tagú magyar és a nyolc sportolót számláló szerb küldöttségből lapzártánkig (hétfő reggelig) mindössze három sportlövő kezdte meg szereplését: Milanko Petrović a 69., Gombos Károly a 79., a Csíkszeredáról Magyarországra költözött Szőcs Emőke pedig a 70. helyen végzett. Az esélyeket latolgatva elmondható, hogy az érem mindkét olimpiai csapat esetében a csodák kategóriájába tartozna. Magyarország esetleg rövidpályás gyorskorcsolyában szerezhet meglepetést, a szerb sportolók számára pedig a futamok sikeres teljesítése lehet a maximum. Más a helyzet a szlovén sportolókkal, akik már a játékok második napján megszerezték első érmüket, miután Peter Prevc ezüstérmes lett a síugrók normálsáncán rendezett viadalán.

A játékok nagy része még hátravan, az igazi izgalmak még csak ezután következnek. A sportkedvelőknek nincs más dolguk, mint hogy kövessék a játékokat, és szurkoljanak kedvenceiknek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..