home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Megállj a munkaerő-kizsákmányolásnak!
Kartali Róbert
2020.12.01.
LXXV. évf. 48. szám
Megállj a munkaerő-kizsákmányolásnak!

Lezárult Az emberkereskedelem elleni küzdelem Szerbiában elnevezésű projektum, melyben részt vett Szabadka város emberkereskedelem ellen küzdő helyi munkacsoportja is, és melynek keretében külön hangsúlyt helyeztek a munkaerő-kizsákmányolásra. Elkészült egy szórólap, melyet majd a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete révén juttatnak el a lakossághoz.

— Az Európa Tanács és az Európai Unió által finanszírozott projektum a belgrádi Atina polgári egyesület közreműködésével Szabadkán kívül Sremska Mitrovicán, Šabacon, Vranjéban és Nišben valósult meg. Az Európai Parlament és az Európa Tanács irányelve szerint emberkereskedelemnek minősül a munkaerő-kizsákmányolás, illetve a kényszermunka is, célunk pedig ráirányítani a polgárok figyelmét erre a problémára — emelte ki a projektum lezárása alkalmából megtartott sajtótájékoztatón Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja és az emberkereskedelem ellen küzdő helyi munkacsoport koordinátora.


Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja

— Mindenütt fennáll a munkaerő-kizsákmányolás problémájának veszélye — nyilatkozta Szécsi Erdmann Elvira, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének munkatársa. Mint mondta, a külföldről érkező munkaadók külön ellenőrzésen esnek át, megvizsgálják a munkakörülményeket és mindent, ami kapcsolódik a tevékenységükhöz. Mindezt azzal a céllal, hogy biztonságos legyen itt dolgozni. Az illetékes elmondása szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat több országgal is együttműködik, mert a munkaerő-kizsákmányolás itthon és külföldön egyaránt előfordulhat. Az elkészült szórólappal pedig szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni a kellő információkat, hogy ha gond merülne fel, akkor az érintettek jelezni tudják az észrevételeiket.


Szécsi Erdmann Elvira, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének munkatársa

A szórólapon kiemelik a Szerb Köztársaság Alkotmányának 60. szakaszát, mely szerint: „Mindenkinek joga van munkájának szabad megválasztására. Mindenki számára azonos feltételekkel hozzáférhető minden munkahely. A munkán mindenkit megillet a személyi méltósága, a biztonságos és az egészséges munkafeltételek, a szükséges munkahelyi védelem, a korlátozott munkaidő, a napi és a heti pihenőidő, a fizetett évi szabadság, a munkája utáni méltányos térítés és a munkaviszony megszűnésének esetén való jogvédelem. Ezekről a jogairól senki sem mondhat le.”

Senkinek sincs joga megtagadni a munkavállaló jogait, vagy arra kényszeríteni, hogy méltatlan munkafeltételeket fogadjon el. A munkavállalói jogok megsértése törvénytelen, és magában foglalja a szerződés nélküli foglalkoztatást, a munkaszerződés be nem tartását, a bérek elmaradását, a fizetetlen túlórákat, az éjszakai munkát, a fizetés késedelmét, más munkájának vagy termékének a térítés nélküli kisajátítását, a szociális, az egészségügyi és a nyugdíjjárulékok befizetésének elmulasztását, a diszkriminatív viselkedést és a mobingot. Aki ilyen jelenségekkel szembesül munkahelyén, az a szórólapon is feltüntetett elérhetőségeken jelentheti ezt a szabadkai Munkaügyi Felügyelőségnek a 024/641-184-es telefonszámon vagy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete 024/644-600-as telefonszámán.

A munkajogok megsértésének legszélsőségesebb eseteiben, amikor már felmerül a munkaerő-kizsákmányolás vagy a kényszermunka, akkor az gyakran minősülhet emberkereskedelemnek is, ilyenkor a rendőrséget kell értesíteni, vagy az Emberkereskedelem Áldozatainak Védelmi Központját a 063/61-05-90-es telefonszámon — áll a szórólapon.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..