home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Meg kellene semmisíteni a választási eredményeket
Kartali Róbert
2012.05.16.
LXVII. évf. 20. szám

Szabadkán bűnvádi feljelentést tett a Vajdasági Magyar Szövetség az önkormányzati választásokkal kapcsolatbanMájus 6-a óta, a választásokat követően meglehetősen felgyorsultak a politikai történések Szabadkán. Néha alig lehetett nyomon követni a történéseket, gyakran még a sokat tapasztalt politikus...

Szabadkán bűnvádi feljelentést tett a Vajdasági Magyar Szövetség az önkormányzati választásokkal kapcsolatban
Május 6-a óta, a választásokat követően meglehetősen felgyorsultak a politikai történések Szabadkán. Néha alig lehetett nyomon követni a történéseket, gyakran még a sokat tapasztalt politikusok és az újságírók sem győzték figyelemmel kísérni a fejleményeket, a nappalok összefolytak az éjszakákkal, s folyamatosan szinte áradt az újabbnál újabb információ. Ezért időrendben összegezzük a történéseket:

Szerda

Pásztor István, a VMSZ elnöke súlyos szavazatlopásról számolt be a sajtónak, kijelentéseit számos ellentmondással indokolta. Hangsúlyozta: szilárd meggyőződése, hogy a vasárnapi választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták. A választások éjszakáján Pásztor István mint elnökjelölt 91 ezer 401 szavazatot tudhatott magáénak, kedd délutánra ellenben már csaknem 30 ezer szavazattal kevesebbet, 63 ezer 262-t, ekkor pedig még Szabadkán voltak azok a zsákok, amelyek a szabadkai, a topolyai, a kishegyesi és a magyarkanizsai szavazatokat tartalmazták. A VMSZ listája vasárnap éjjel még 2,4 százalékot kapott a leadott szavazatokból, szám szerint 95 ezer 375-öt, keddre ez a szám 67 ezer 841-re csökkent. A 7 köztársasági mandátum helyett így már csak 5-re lett jogosult a VMSZ. Pásztor azt sem tartja reálisnak, hogy Szabadkán csupán 16 ezer szavazatot kapott a Vajdasági Magyar Szövetség. Leszögezte: mindezt figyelembe véve a vasárnapi választások egyetlenegy elemét sem tartják elfogadhatónak. Követelik a szavazatok újraszámolását, a reális tények megállapítását, s kimondták: a második forduló tekintetében mindaz, amit addig elmondtak, érvénytelen. A VMSZ elnöke kijelentette: minden lehetséges procedurális lépést megtesznek annak érdekében, hogy kivizsgálják a történteket, és fény derüljön az igazságra.

Csütörtök

A szabadkai városi választási bizottság ezen a napon ült össze. Kiderült: miután a VMSZ jelezte szándékát, hogy élni kíván a törvény adta lehetőséggel: bele akar nézni a választási jegyzőkönyvekbe, és újra kívánja számolni a szavazatokat, hirtelen több párt is jelentkezett ilyen szándékkal. Rögtön a VMSZ után a Demokrata Párt, majd a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Egyesült Régiók, a Liberális Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is. Nagy Kanász György, a bizottság egyik tagja kijelentette: ez felettébb gyanús és átlátszó. Állítását azzal magyarázta, hogy a péntek éjfélig megszabott határidőig fizikailag képtelenség, hogy az összes párt átnézhesse, és újraszámolhassa a 109 szavazóhelyről beérkezett szavazatot. 18 órakor a pártok aktivistái megkezdhették a szabadkai választási anyagok újravizsgálását.

Péntek

Péntekre virradóra, hajnali kettőkor több száz polgár gyűlt össze az új városházánál, ahol folyamatban volt a szavazólapok újraszámlálása. Pár óra leforgása alatt több rendellenességre is fény derült. A tüntetésre azért került sor, mert egyes politikai erők megkísérelték meggátolni a választási anyagok további átvizsgálását. A folyamat elején a pártok csupán egy-egy embernek engedélyezték a betekintést a választási anyagokba, mivel az idevágó hatályos törvény nem pontosít az ilyen esetekre vonatkozóan és meglehetősen hiányos. A városi választási bizottság elnöke ennek következtében úgymond önkényesen rendelkezhetett és járhatott el, de végül politikai párbeszédeket követően, illetve a megjelent több száz ember jelenlétének köszönhetően sikerült kieszközölni, hogy ne hátráltassák a vasárnapi szavazatok újraszámolását. A polgárokon kívül mintegy 30-40 rohamrendőr, illetve egyenruhás is megjelent a tiltakozáson.
Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai elnöke délután sajtótájékoztatón számolt be a választási anyagok vizsgálása során észlelt rendellenességekről. Mint elmondta, fény derült arra, hogy egyes választóhelyeken több szavazócédula került az urnába, mint ahányan szavaztak, néhol viszont 30-40 szavazócédula is hiányzott, az érvénytelen szavazatok között találtak érvényes szavazatokat is, illetve egyes szavazócédulák színárnyalata eltért a többitől. A VMSZ aktivistáit, akik a szavazólapokat tartalmazó zsákokat vizsgálták, a Demokrata Párt szabadkai szervezetének tisztségviselői és magas pozícióban levő országos politikusai folyamatosan zaklatták. Jelenlétükkel és beszólásaikkal nyomást gyakorolva azokra, akik a választás demokratikus folyamatának részét képező betekintést próbálták végezni. A VMSZ-nek szilárd meggyőződése, hogy az átvizsgálás folyamatát azért obstruálták a Demokrata Párt politikusai, mert takargatnivalójuk volt. A VMSZ szerint az átvizsgálás minden törvénytelenséget egészében megmutatott volna és nyilvánvaló, hogy a választási bizottság a folyamatok késleltetése miatt nem adta ki a végzést idejében.
Este a választási bizottság elnöke személyesen közölte Maglai Jenővel, hogy 24 órával meghosszabbítják az átvizsgálás folyamatát. Este 11 óra körül azonban a Központ I. szavazókörzet zsákjainak vizsgálása közben nagy mennyiségű eltérő kék szavazólap került elő, s akkor a folyamatok leállítása végett a Szerbiai Demokrata Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Liberális Demokrata Párt beadványt nyújtott be a választási bizottsághoz, hogy ha éjfélkor nem zárják le a folyamatot, feljelentik a választási bizottság tagjait. A VMSZ az egyre feszültebb légkör miatt úgy döntött, hogy kivonja aktivistáit a munkából, így azok csak addig maradtak bent, amíg jegyzőkönyvbe nem vették az eltérő kék színű önkormányzati szavazólapok tényét. Közben kivonultak a csendőrség tagjai is, akiket nem tudni, hogy milyen okból rendeltek a helyszínre.

Szombat

A VMSZ bűnvádi feljelentést tett a május 6-án megtartott önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Ezenkívül a párt követeli a szabadkai választások megsemmisítését.
Szombaton kora este Szabadkára látogatott Boris Tadić, a Demokrata Párt köztársasági elnökjelöltje. Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével is tárgyalt. A zárt ajtók mögött folytatott, mintegy egyórás megbeszélést követően rövid sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Házban. Boris Tadić kiemelte, hogy az önkormányzati szinteken kialakult nézeteltéréseket a pártok helyi szervezeteinek kell megoldaniuk, a mostani helyzetet ugyanis ők idézték elő. Hozzátette: ő maga fogja ellenőrizni azokat a lépéseket, amelyeket az előállt problémák megoldásáért tesznek, figyelmet szentelve annak, hogy azok összhangban legyenek a VMSZ elnökével megállapodott alapelvekkel. Boris Tadić hangsúlyozta, nem kíván beleavatkozni abba, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség hogyan dönt az elnökválasztások további menetével kapcsolatban, hiszen arról a VMSZ illetékesei határoznak majd.

Vasárnap

A korábbi napok összegzése végett rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a VMSZ, Pásztor István pártelnök beszámolt a Boris Tadić elnökjelölttel folytatott tárgyalásáról. Elmondta, hogy a két párt stratégiai együttműködésének kérdése rövid ideig szerepelt napirenden, hiszen a DP és a VMSZ is hasonló értékrendet képvisel, alapelveik szerint ugyanis Szerbia csakis a jogrendszerre és a polgári társadalomra épülhet. A csaknem egy órán át tartó tárgyalás legnagyobb része azzal telt el, hogy Pásztor részletekbe menően tájékoztatta Tadićot a Szabadkán történő politikai eseményekről, illetve az önkormányzati választásokkal kapcsolatban felmerült gyanúról. Pásztor a sajtótájékoztatón nyomatékosította, hogy a választási csalásokkal kapcsolatos nyilatkozatait és kijelentéseit nem vonja vissza, egyúttal reagált azokra a kérdésekre, hogy a VMSZ delegáltjai a köztársasági választási bizottságban miért biztosították a többséget akkor, amikor a választások szabályosságáról szavaztak. Pásztor ezzel kapcsolatban kijelentette: amennyiben a köztársasági választási bizottság szabálytalannak minősítette volna a választásokat és meg kellene azokat ismételni minden szinten országszerte, akkor az hatalmas káoszt idézett volna elő Szerbiában. A káoszból következő zavargások pedig mérhetetlen károkat okoztak volna az országnak.
Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke pedig hangsúlyozta: a VMSZ-nek szilárd meggyőződése, hogy Szabadkán meg kellene semmisíteni a választási eredményeket. Az addig nyilvánosságra hozott szabálysértéseken kívül kiemelte: a szavazócédulák átvizsgálása során több száz olyat találtak, amelyek színárnyalata eltért a többitől, s a papírminőségük és a logójuk is különbözött. Felettébb gyanús, hogy a több száz világosabb szavazócédulán a Demokrata Párt sorszáma volt bekarikázva, két-három esettől eltekintve, amikor a leadott szavazatok a Szerbiai Demokrata Pártot erősítették. Maglai hozzátette: ezek tények, az észrevételekről jegyzőkönyv készült, valamint a lapokat egy nyomdaipari szakértő is megvizsgálta, s megerősítette, hogy jelentős különbségek észlelhetőek a szavazócédulák között.
A VMSZ az ügyet átadta az ügyészségnek, és bűnvádi feljelentést tett. A sajtótájékoztatón Pásztor István pártelnök és Maglai Jenő szabadkai elnök is annak a reményének adott hangot, hogy bizonyítást nyer az igazság. Kijelentéseik szerint nyugodtan várják a fejleményeket, hiszen a VMSZ mindent megtett, amit megtehetett, most már csupán az a kérdés, hogy az illetékes ügyészségnek lesz-e elegendő ereje és kellő akarata ahhoz, hogy érvényesítse az igazságot.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..