home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mátyás királyra emlékeztünk
Koncz Erzsébet
2008.09.24.
LXIII. évf. 39. szám
Mátyás királyra emlékeztünk

A zentai hagyományőrző egyesületSzeptember 12-én az óbecsei Népkönyvtárban ünnepi műsort szerveztek Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából.
ÍjászokA tetőtérből kialakított szép díszterem megtelt nézővel. A helyiséget a korhű díszlet tette még hangulatosabbá. A p...

A zentai hagyományőrző egyesület

Szeptember 12-én az óbecsei Népkönyvtárban ünnepi műsort szerveztek Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából.

Íjászok

A tetőtérből kialakított szép díszterem megtelt nézővel. A helyiséget a korhű díszlet tette még hangulatosabbá. A péterrévei óvónők: Beretka Teodóra és Mihalec Éva készítette bábuk Hunyadi Mátyás királyt és feleségét, Aragóniai Beatrixot ábrázolták. Szöllősi Boglárka Viseletek a reneszánsz korban című képkiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

Kecses mozdulatok

Elsőként a könyvtár igazgatónője, Kinka Erzsébet köszöntötte a szép számú közönséget, majd az óbecsei Gimnázium történelemtanára, Rózsa Péter ismertette a humanizmus és a reneszánsz fogalmát, valamint Mátyás király korát, udvarát. Mint megtudtuk, Hunyadi Mátyást 1458-ban választották királlyá, és művelt, a művészeteket kedvelő uralkodónak számított.

Az óvónők munkája

Mátyás király könyvtárát dr. Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Kultúra Lovagja mutatta be. Kivetítette a szép, díszes kódexek oldalait, melyeken a király arcképe, néhol a címere volt látható. Elmondta, hogy Mátyás király Olaszországból hívott művészeket a magyar kultúra föllendítéséért. Kódexmásolók, festők, építészek, szobrászok alkottak a budai és a visegrádi palotájában. Az ő támogatásával kezdett működni 1472-ben Budán az első magyar nyomda. Könyvtárában földrajzi, csillagászati, történelmi, építészeti, és hadviseléssel foglalkozó művek sorakoztak. Támogatta a költészetet, ő gyűjtötte össze a magyarországi humanizmus első jelentős képviselőjének, Janus Pannoniusnak a verseit.

Szöllősi Boglárka alkotása

Mátyás uralkodása Magyarország felvirágzásának a kora volt. Bel- és külpolitikájával, a reneszánsz művészet meghonosításával a XV. századi Magyarországot Európa egyik jelentős államává tette. Személyével és életével kapcsolatban számos monda keletkezett. Mindmáig fennmaradt például ez a szólás: Meghalt Mátyás, oda az igazság! Halála után a több mint 2500 kötetből álló könyvtárának darabjai a világ minden részére elkerültek. Ma 216 hiteles Corvinát ismerünk.
Szeptember 14-én a Főtéren folyatódott az ünnepség Gyere velünk a lovagkorba! címmel. A szabadkai, dr. Szöllősy Vágó László vezette Lányi Ernő IME Ungaresca régizene-együttes Mátyás-korabeli zenével szórakoztatta a nagyszámú közönséget, majd a zentai Szent Longinus Középkori Történelmi Hagyományőrző Egyesület Nagyabonyi Péter vezetésével harci játékokat mutatott be. Láthattunk kelevézzel, bottal, csatabárddal, láncos buzogánnyal, karddal való vívást. Az íjjal jól tudtak célba lőni a Thurzó Lajos iskola tanulói is, és az ,,udvarhölgyek' tánca, kecses mozdulatai elnyerték a közönség tetszését.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..