home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mátyás király és a reneszánsz
BORSITS HORNYÁK Erika
2008.10.29.
LXIII. évf. 44. szám
Mátyás király és a reneszánsz

Az idei évi honismereti verseny rövid krónikája
A Magyar Kulturális Minisztérium 2008-at a reneszánsz évének, a magyar kormány pedig Mátyás király-emlékévnek nyilvánította ezt az esztendőt. Ennek jegyében és szellemében tartották meg október 17-én az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok...

Az idei évi honismereti verseny rövid krónikája

A Magyar Kulturális Minisztérium 2008-at a reneszánsz évének, a magyar kormány pedig Mátyás király-emlékévnek nyilvánította ezt az esztendőt. Ennek jegyében és szellemében tartották meg október 17-én az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében a Mátyás király és a reneszánsz című honismereti versenyt, amely az idén a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, továbbá a Tartományi Oktatási Titkárság, a Tartományi Kisebbségi Titkárság, valamint a Szekeres László Alapítvány támogatásával jött létre, és amelynek stílusosan a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola adott otthont.
Az immár 14. alkalommal életre hívott megméretésen ezúttal 12 általános és 5 középiskola 4-4 fős csapata mérte össze tudását. A pályázat értelmében a hatodik, hetedik vagy nyolcadik osztályosok soraiból összeállított csapatoknak legalább ötoldalas munkát kellett írniuk az alábbi témakörök egyikéből: Mátyás király uralkodása, belpolitikája, külpolitikája, hadserege, háborúi. A versenyen a csapatoknak a bírálóbizottság tagjai a pályamunkájukkal kapcsolatos villámkérdéseket is feltett. A kis történészek ezenkívül posztert is készítettek a kor irodalma és művészete témájára, és bemutatták a zsűrinek. A verseny szerves részeként minden csapat előadott egy, a reneszánsz korhoz kapcsolódó mesét vagy mondát is.
A Weiss Rudolf, dr. Papp Árpád és Fejős Csilla összeállítású bírálóbizottságnak nehéz feladata volt, mert a versenyzők minden feladatot szinte tökéletesen oldottak meg, élő tanúbizonyságot téve tudásukról, felkészültségükről és szorgalmukról. A mezőny első felében végzettek eredménye között csupán árnyalatnyi volt a különbség, az első három helyezett csapat neve mellett a hirdetőtáblán 50, 49, illetve 48 pont állt. Az igazán színvonalas és nagyon szoros verseny végén a következő eredmény született: első helyen az adai Cseh Károly Általános Iskola csapata végzett, felkészítő tanára: Solymosi Éva. A második helyet a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola diákjai érdemelték ki, felkészítő tanáruk: Csőke Márta. Harmadik a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola csapata lett, felkészítő tanára: Fodor Éva.
A felkészülésbe fektetett óriási munkájuk és a versenyen való kitűnő szereplésük egyféle vigaszdíjaként következzen a dobogós helyről ez alkalommal lemaradt, szellemiekben és tudásban azonban így is nyertes csapatok névsora: negyedikek lettek a házigazdák, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákjai, felkészítő tanáruk: Farkas Zita, ötödik helyen az adai Cseh Károly Általános Iskola csapata végzett, felkészítő tanáruk: Krizsák Klára. A hatodik helyre volt elegendő pontszáma a Petőfi Sándor Általános Iskola csapatának, melynek Ürge Lívia volta a felkészítő tanára. A hetedik helyen, holtversenyben a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola és az Id. Kovács Gyula Általános Iskola csapatai végeztek, felkészítő tanáruk: Herbut Hegedűs Anikó és Pecka Adrianna. Nyolcadikak a horgosi Október 10. Általános Iskola tanulói lettek, őket Pintér Irén tanárnő készítette fel, kilencedikek a Fodor Enikő tanárnő vezette telecskai Kis Ferenc Általános Iskola diákjai. Tizedik helyen végzett a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola csapata, melynek felkészítő tanára Barta Áron volt, valamint a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói, Kávai Szabolcs felkészítésével.
A szintén négytagú középiskolai csapatoknak minimum tízoldalas munkát kellett átadniuk a következő témakörökből választva: Mátyás király uralkodása, reformjai, belpolitikája, külpolitikája, hadserege és háborúi, gazdasági állapotok, társadalmi helyzet. A csapatok a versenyen munkájukkal kapcsolatos villámkérdésekre válaszoltak. A megméretésre egy újabb tartalmú posztert is készítettek a kor irodalmára, művészetére hívva fel a figyelmet, és azt kiselőadás keretében a bírálóbizottságnak be is mutatták. A megmérettetésen a csapatok írásbeli feladatként adománylevelet írtak. A dr. Mészáros Zoltán, Dévaváriné Beszédes Valéria és Király Árpád összetételű zsűri döntése értelmében a következő eredményt hirdethették ki: elsők lettek a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola diákjai, felkészítő tanáruk: Dér András; második helyen végzett a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata, felkészítő tanára: Mátyus János; harmadik helyezett lett a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola csapata, felkészítő tanára: Szabó Zoltán; negyedik helyezést értek el a szabadkai Egészségügyi Középiskola diákja, felkészítő tanáruk: Tselios Tünde; ötödik helyen végeztek az idén a topolyai Dositelj Obradović Gimnázium tanulói, felkészítő tanáruk: Deák József.
A verseny végeztével a délután folyamán a résztvevők lovagi bemutatót és tornát láthattak, a vállalkozó szelleműek pedig ki is próbálhatták a különféle középkori harci eszközöket. Az eredményhirdetés alkalmával De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke a szervezők és a támogatók nevében az első három helyen végzett csapat tagjainak jutalomkönyveket, minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak pedig díszoklevelet, valamint a verseny szelleméhez méltán korhű emlék-ajándékot, egy Mátyás király lakomája karcolattal ellátott kis mázas agyagkancsót adott át. Az általános iskolások mezőnyében az első hat, a középiskolák csapatai közül pedig az első három helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáraik október végén kétnapos magyarországi jutalomkiránduláson vesznek részt, melynek során megtekintik Budapest, Szentendre és Visegrád főbb nevezetességeit.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..