home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Maszkajárás Magyarittabén
Kónya-Kovács Otília
2009.02.18.
LXIV. évf. 7. szám
Maszkajárás Magyarittabén

Az arabok fegyvert árultak, a tollasok tollat szórtak - főleg a nézelődőkre -, a medvetáncoltató medvét táncoltatott, a cukrász finom süteményt osztogatott. A lakodalomba a vasorrú bába is meghívást kapott, de a menetben ott voltak a tündérek, a krampuszok is... A menyasszony meg a vőlegény...

Az arabok fegyvert árultak, a tollasok tollat szórtak - főleg a nézelődőkre -, a medvetáncoltató medvét táncoltatott, a cukrász finom süteményt osztogatott. A lakodalomba a vasorrú bába is meghívást kapott, de a menetben ott voltak a tündérek, a krampuszok is... A menyasszony meg a vőlegény a násznéppel együtt minden sarkon táncolt egyet. A kisdobos dobbal, a két kancsikás pattogtatással ijesztgette a telet, a szentmihályi Rezes Banda pedig a muzsikájával csalogatta a tavaszt a hagyományos magyarittabéi maszkajáráson, amelyet a 28. Téli találkozók rendezvénysorozat keretében tartottak meg. Ezúttal mintegy 50 maskarába bújt felnőtt és gyerek sétált végig a falu egy részén.
Amikor megérkeztünk, a művelődési egyesületben nagy volt a csönd, senki sem szólalt meg, nehogy kitudódjék, ki bújt meg az álarc mögött. Egyedül Vastag Teréz, a művelődési egyesület pénztárosa állt velünk szóba. Elmondta, a hallgatás azért olyan mély, mert náluk az a szokás, hogy csak az esti bálon fedik fel az álruhások a kilétüket.
A maszkajárás célja természetesen a télűzés, habár ezúttal - ha eltekintünk a kissé csípős széltől - szép napos idő volt. Azt is megtudtuk, hogy a falu lakosainak egy része örömmel fogadja ezt a rendezvényt, a részvevőket teával, forralt borral, süteménnyel kínálják, de akadnak olyanok is, akik bosszankodnak a mókázás, tréfálkozás miatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..