home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Másfél hónapja tartó gyász és zavar
Markovics Annamária
2023.06.21.
LXXVIII. évf. 25. szám
Másfél hónapja tartó gyász és zavar

Már több mint másfél hónapja történt az a két ámokfutás, amely megrengette az egész országot. A legtöbben a mai napig nem tudják felfogni, hogyan lehetséges, hogy egy hetedikes fiú képes rálőni osztálytársaira és tanáraira, hidegvérrel meggyilkolni ennyi embert. Tettének pedig sokkal súlyosabb és váratlanabb következményei lettek, mint amire ő maga számíthatott.

Az emberek válaszokat követelnek, ki így, ki úgy. A kormány és az államfő azonnali lépéseket jelentett be: a büntető törvénykönyv szigorítását és a fegyvertartási jogszabályok súlyosbítását, emellett pedig fegyverleadási amnesztiát hirdetett. Az ellenzék pedig az utcára vonult, lemondásokat, leváltásokat, változtatásokat követelt, a parlament vonatkozó ülése soha nem akart befejeződni, a tanévnek viszont váratlanul szakadt vége, két héttel a várt előtt. Mindenki kapkod, úgy születnek döntések, hogy a következményeket senki nem kutatja, válaszok viszont továbbra sincsenek.


Fotók: Tanjug

 

Sok vagy kevés a százezer fegyver?

Egy hónap alatt a szerbiai állampolgárok nem egész százezer fegyvert adtak le, emellett több mint hárommillió lőszertől szabadultak meg. Sok ez vagy kevés? Ha a statisztikákat nézzük, akkor kevés. Egyes adatok szerint több mint hétszázezer fegyver van az embereknél, a hivatalos közlések szerint viszont valamivel több mint négyszázezer. Ez a háromszázezres különbség nyilván nem a törvényesen tartott fegyvereket takarja. A fegyverleadási amnesztia alatt olyanok is átadták lőfegyverüket, akiknek volt engedélyük a tartására és hordására, mégis úgy gondolták, hogy nem akarnak kockáztatni. Ez ront a képen, hiszen így megint csak nem azoknál lesz kevesebb, akik illegálisan birtokolják a fegyvereket. A kormány a hónap végéig meghosszabbította az akciót, azt remélve, hogy még többen jönnek rá, nincs szükségük fegyverre otthon, vagy legalább megijednek azoktól a büntetésektől, amelyek várnak rájuk, ha a rendőrségi ellenőrzés során mégis rábukkannak ezekre a fegyverekre. Afelől pedig ne legyenek kétségeink, hogy rá fognak bukkanni. Biztosan példát statuálnak majd, hogy a kormány megmutassa, nem lehet semmibe venni a törvényeket. Vagyis a fegyverleadási amnesztia utáni ellenőrzéseken többen is le fognak bukni. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem a nagyszabású bűnözők lesznek azok, hanem az úgynevezett kishalak, de ezzel is tele lehet majd nyomni az újságokat, és addig sem a valódi gondokkal foglalkozik a nép.

 

Kit érdekel a Photoshop?

Ahogy az is döbbenettel töltött el, hogy napokig téma volt egy Aleksandar Vučićról készült kép. A fotón az látszik, ahogy a köztársasági elnök a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában éppen üzenetet fogalmaz a gyászkönyvbe. A kép sokak szerint manipulált, azaz az államfő nem is járt az iskolában, csak „odaszerkesztették”. A lényeg szempontjából teljesen mindegy, hogy Photoshopról van-e szó, vagy az elnök valóban ellátogatott az iskolába negyven nappal a történtek után. Ez csak figyelemelterelés, hiszen ha nem volt ott már az első napon, akkor teljesen mindegy, hogy később elment-e, és ez csupán arra jó, hogy ne figyeljünk az összképre. És ilyen szempontból szintén mellékes, hogy a képpel — ha hamisított — az elnök emberei akarták-e jobb színben feltüntetni az államfőt, vagy éppen az ellenségei akarták lejáratni.

(Zárójelben jegyezném meg, hogy a Photoshop egyébként már szinte túlhaladottnak számít, hiszen a mesterséges intelligencia bárkiről bármilyen képet tud készíteni, így még kevésbé aktuális a kérdés, hogy ki hol volt, és kiről milyen kép jelent meg.)

 

Kormányváltás — most vagy soha jövőre?

Az összkép ugyanis az, hogy a május 3-ai iskolai (és a másnapi, Mladenovac környéki) lövöldözés elindított valamit az emberekben, ezt a „valamit” pedig kezelni kell. Az ellenzék szerint a megoldás Aleksandar Vučić és a kormány lemondása. Ezzel persze csak az a gond, hogy alkotmányjogilag nagyon megkérdőjelezhető, mert ha mindenki lemond, ki jön a helyükre? Több lehetőség is van, persze. Az egyik, hogy az egyes személyek lemondásával helyükre mást javasolnak, és ugyanannak a pártnak vagy koalíciónak az embere kerül oda, mint az oktatási miniszter esetében. Ha a kormányfő mond le, akkor sem omlik össze a rendszer, előbb a parlamentnek kell szavaznia arról, hogy egyáltalán elfogadja-e a miniszterelnök lemondását. Tegyük fel, hogy elfogadja, ebben az esetben a köztársasági elnök új kormányfőjelöltet javasol, akiről szintén szavaz a képviselőház, és mivel a kormánykoalíció tagjai többen vannak, megszavazzák ezt az új miniszterelnököt, és az élet megy tovább. Előre hozott választást csak abban az esetben kell kiírni, ha a parlament másodszori próbálkozásra sem tudja megszavazni az új miniszterelnököt, vagy ha feloszlatják a képviselőházat. Szóval, hosszú az út.

Laikusként pedig úgy gondolom, amúgy is felesleges most előre hozott választást kiírni, hiszen már tavaly, rögtön az urnazárás után bejelentették, hogy 2024-ben az önkormányzati és a tartományi választásokkal egy időben újra voksolhatunk a parlamenti képviselőkről is. Néhány hónapon már nem múlik semmi. Illetve lehet, hogy múlna, hiszen most úgy tűnik, erős az ellenzék és erős az elégedetlenség, úgyhogy a kormányzó pártnak semmiképp sem érdeke az új voksolás.

 

Marad, megváltozik vagy eltűnik?

A legnagyobb szerb pártban is történtek változások, és ezek sem véletlenül most lettek aktuálisak. Aleksandar Vučić már 2017-ben, a köztársasági elnökké való megválasztása után bejelentette, hogy lemond a pártelnöki posztról. Ezt azonban csak most tette meg, akkor, amikor a SNS népszerűsége csökkent, és amikor látszik, hogy a szerbiai állampolgárok valamilyen változásra várnak. Ezért hozza létre a köztársasági elnök azt a népi mozgalmat, amelynek ugyan nyilván a haladók adják majd a gerincét, de a várakozások szerint párthovatartozás nélkül lehet majd csatlakozni. Elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Szerb Haladó Párt teljesen egybeolvad ezzel a mozgalommal, és a következő választáson már ilyen formában indul. Ily módon hamvaiból feléledve, főnixként, megszabadulva a párt hírnevét rontó vagy feleslegesnek nyilvánított emberektől, új formában kormányozhatna tovább a következő években is.

Ne felejtsük el, hogy a mostani kormánykoalíció 2012 óta vezeti Szerbiát, tizenkét év pedig változatlan formában nagyon sok még a Balkánon is.

 

Nyugalmas nyár, viharos tél, mozgalmas tavasz várható

Hogy mi lesz a terv, természetesen csak maga a köztársasági elnök tudja, sőt az sem biztos, hogy ő maga képes annyira a jövőbe látni, hogy megjósolja, milyen hangulatban lesznek az állampolgárok jövő tavaszra.

Az előrejelzések, várakozások, elemzések tehát arra engednek következtetni, hogy ellenzéki tiltakozások ellenére is nyugodt lesz a nyár, nem kell drámai fordulatokra számítani. A tél beköszöntével viszont megkezdődik a kampányolás a jövő évi választásokra, hogy aztán a következő év első fele mindenképp nagyon aktív, csatározásoktól, vitáktól, indulatoktól sem mentes legyen, és ha minden jól alakul, a következő tanévet már egy új kormány vezetése alatt kezdje meg az ország.

Fotók: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..