home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Márkás kerékpárok
Lábadi Loránd
2020.08.19.
LXXV. évf. 33. szám
Márkás kerékpárok

A gépkocsi mellett a jó kerékpár is beletartozik a közlekedési eszközök csoportjába, és egy családban jó, ha van. A kirándulások vagy a kis bevásárlások alkalmával nagyon jó szolgálatot tesz a kétkerekűnk, mely idővel kedvenccé válhat. A fő feltétel, hogy üzemképes állapotban legyen, amihez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, melyet mi is el tudunk végezni, de ha mégis segítségre szorulunk, akkor kizárólag szakemberhez forduljunk. A kerékpárok gyártása és forgalmazása egyre nagyobb mértékű, amit a kereslet, illetve a vásárlási láz tovább fokoz. Ez a jelenség főleg a fejlettebb országokban tapasztalható, ahol a kerékpárutak kiépítése is nagy ütemben folyik, és a tömeges biciklizők igényeinek igyekeznek eleget tenni. Ott nem szégyen, ha valaki így megy dolgozni, és nem szólják meg, hanem egy normális jelenség, mert vannak, akik szeretnek így közlekedni. A kínálatban levő kétkerekűek típusa sokféle lehet, de csak néhányat említünk meg.

Magyarországon a Csepel gyár készít jó minőségű kerékpárokat, mely 1928 óta ismert. Évente megközelítőleg tíz új típussal jelenik meg a piacon. Ezek közül mindenki kedvére választhat, lehet az hegyikerékpár, városi, váltós vagy egyszerű. A régiek közül a Fecske, Huszár, Vitéz, Hangya, Gazda, Mátra stb. voltak ismertek, és akkor még csak sima férfi- és női biciklik voltak. A Mátra típus nagyon masszív és egyszerű szerkezetű, ahol hátul Granat kontrás agy, elöl a gumira ható rudas szerkezet töltötte be a fék szerepét. A Tacskó a BMX elődje, és mint mini volt ismert. A legnépszerűbb talán a Camping Csillag volt, melynek vázát össze lehetett csukni, így az autó csomagtartójába is be lehetett tenni.

A manapság gyártottak már magukkal hozzák a modern vonalakat és a műszaki újdonságok sokaságát, de vannak olyanok is, amelyeknél a régi vonalak dominálnak. Ilyen a Csepel Budapest Cargo Pick Up, mely teherhordásra is alkalmas. A váz Pick Up 26/19 acél, a villa 26 1 1/8acél, a kerékméret 26. A fék V alakú kosár elöl és hátul. Az öntömege 26 kg, az össztömege maximálisan 200 kg lehet. A Csepel Camping háromkerekű egy újabb típus, melynek az öntömege 21,1 kg, a maximális terhelés 110 kg. A Csepel Signo 28 egy klasszikus férfikerékpár, mely masszív, 16,3 kg tömegű, a váz 21, a villa Suntour SFNEX4110 V2 28, a kerék 28, a csomagtartó maximális teherbírása 25 kg. Az egyik legszebb a klasszikusok csoportjában a Csepel NeoCruiser férfi-és női változatban. Kapható egysebességes, kontrafékes, háromsebességes agyváltós és hétsebességes láncváltós kivitelben. A legújabb kerékpárokat minden szaküzletben megtalálhatjuk, és aki megbízható bicajt szeretne vásárolni, az válasszon a Csepel kínálatából.

Az egyik legjobb versenykerékpár az olasz Pinarello cég nevéhez kötődik. Az első nemzetközi megmérettetést 1957-ben a Pinarello szponzorálta, de csak 1975-ben lett híres a márka, miután megnyerte a Giro d’Italia nevű versenyt. A típusok közül a Pinarello Dogma F8W az egyik legdrágább, szerkezete valóban különleges. Elkészítése során nagy odafigyeléssel kísérik a folyamatot az első fázistól a befejezésig. A Dogma F12 2020 a világ legjobb országúti kerékpárja, mely karbonvázas, és a legmodernebb technológiával gyártják. A váz és a villa típusa Torayca T1100 1K DreamCarbon, a keréké FulcrumWind 400 AFS, az ára pedig 10 000 euró körül mozog. A Pinarello Bolide TT 2020 egy felnifékes, karbonvázas időfutam-kerékpár, a legjobb a kategóriájában, az ára 10—12 000 euró.

A Peugeot, csakúgy mint néhány egyéb autógyár, kerékpárokat is készít, méghozzá kiemelkedő minőségben. Az első biciklije 1886-ban egy utcai változat volt, majd a versenymodellek következtek. A legújabbak már karbonvázzal készülnek, de az elődöknél még Reynolds csöveket használtak, tehát rohamosan folyik a fejlesztés. Az eT01 FS összteleszkópos, az eT01 Powertube túrakerékpár és az eR02 Powertube országúti bicikli pedig elektromos rásegítésű modellek, egy különleges stílust képviselnek. Az eLC01 egy női változat, a biztonságos megállásáról tárcsafék gondoskodik. Az ’50-es, ’60-as évek modelljeinek ismertetőjegyeit láthatjuk rajta, az ára 1400 euró. Az eR02 Powertube egy férfibringa, mellyel egy kisebb hágót is „megmászhatunk” különösebb megerőltetés nélkül. Hagyományos és hajlított kormánnyal is gyártják. Az elektromos rásegítő szerkezet a vázban van elrejtve, így láthatatlan, és a környezeti hatásoktól is védve van. A Peugeot gyár az autók mellett a kerékpárgyártásban is az élen van, és ezek a járművek már a legújabb technológiai újításokat is magukon hordozzák.

A BMW autógyár sem marad le a kerékpárgyártás terén, a fejlesztésekre ugyanúgy odafigyel, mint az autói esetében. Vannak, akik az ár hallatán sem hajlandóak lemondani egy szépen megtervezett bicikliről, ami érthető is, mert mindig vannak fanatikus kerékpározók, akik csak a legjobbat szeretnék maguknak. A 2013. évi modell a BMW Mountainbike All Mountain elnevezést kapta. A legnagyobb terhelést is elviselő váz egy új hidroformálási technológiával készült, melynek során a hegesztési varratokat homokszórással dolgozták el.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..