home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Már megint áll a bál a ChatGPT körül
Apró József
2024.06.01.
LXXIX. évf. 22. szám
Már megint áll a bál a ChatGPT körül

Ilya Sutskever a mesterséges intelligencia (MI) legismertebb kutatói közé tartozik, és az OpenAI társalapítója. Nemrégiben bejelentette, távozik a cégtől. Nem sokkal ezután Jan Leike is lemondott, mivel feloszlatták az MI-kockázatok kezelésével foglalkozó csapatot, melyet ő vezetett. Nem ok nélkül keltett ez a hír akkora visszhangot a techvilágban és a mesterségesintelligencia-kutatás területén.

A ChatGPT folyamatosan fejlődik, bemutatták a következő ingyenes verziót, a GPT-4o-t. Az a betű a végén nem nulla, hanem o, a latin omni szóból, mely mindent jelent, ezzel kiemelve a modell multimodális képességeit, melyek lehetővé teszik számára, hogy szöveges, kép-, hang- vagy videóbemeneteket és -kimeneteket is kezeljen. Például ha egy tárkonyra irányítjuk a kamerát, (második próbálkozásra) beazonosítja azt, egy filmkockából megmondja, melyik filmben volt látható. Emellett tolmácsként is tökéletesen működik, hiszen azonnal és élőben fordít a legnagyobb nyelvek között. Ilya Sutskever azonban az új modell bejelentése utáni napon kilépett. Ő az OpenAI egyik alapító tagja volt, 2015-ben Elon Musk, Peter Thiel, Andrej Karpathy, Sam Altman és még néhány tudós társaságában hozták létre a céget. A beszámolók szerint Sutskever volt az OpenAI agya, míg a cégvezető Sam Altman inkább a tőke felhajtásában jeleskedett. Az OpenAI célja az volt, hogy előmozdítsa a mesterséges intelligencia biztonságos és hasznos fejlődését az emberiség javára. Sutskever az OpenAI-nál töltött évei alatt számos mérföldkőnek számító projektumban vett részt. Irányítása alatt fejlesztették ki például a GPT- (Generative Pre-trained Transformer) modellek sorozatát, melyek forradalmasították a természetes nyelv feldolgozását és a mesterséges intelligencia alkalmazásait. Távozásának pontos okait nem részletezték, de a spekulációk szerint több tényező is közrejátszhatott. Egyesek próbálják elvenni a cirkusz élét, merthogy szerintük Sutskever csupán új kihívásokat keres, és szeretné továbbvinni kutatási tevékenységét egy új környezetbe. Mások úgy vélik, hogy a döntés hátterében személyes okok is állhatnak. Altman novemberi távozása és visszatérése óta Sutskevert nem is látták az irodájában, csak távolról dolgozott. Az utóbbi években a cég egyre inkább üzleti orientáltságúvá vált, ami eltérhet több alapító, például Sutskever eredeti kutatási és etikai elveitől. Ezt támasztja alá az is, hogy az egyik alapító, Elon Musk most márciusban be is perelte az OpenAI-t, amiért szerinte az feladta eredeti küldetését, és egy profitorientált modellé vált.


A képet a DALL-E generálta

Az OpenAI kezdeti célja az volt, hogy modelljeit nyíltan elérhetővé tegye a nyilvánosság számára. Ezek a modellek azonban mostanra zárt rendszerré váltak, mivel a vállalat szerint az ilyen nagy teljesítményű modellekhez való hozzáférés potenciálisan veszélyes lehet. Jan Leike hangsúlyozta, hogy sürgősen és alaposan kell foglalkozni az AGI (általános mesterséges intelligencia) következményeivel, annak érdekében, hogy az AGI biztosan az emberiség javát szolgálja. Hiszen a látványos termékek fejlesztése érdekében a vállalat háttérbe szorította a biztonságot. Az X-en (Twitter) fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy az új fejlett MI-modellek kiadására való fókuszálás elhomályosítja a szükséges hangsúlyt a biztonsági intézkedésekről. Leike bejegyzései rámutatnak az OpenAI-on belüli fokozódó feszültségre. Miközben a kutatók az általános mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgoznak, és olyan fogyasztói MI-termékeket is létrehoznak, mint a ChatGPT és a DALL-E, Leike és munkatársai aggodalmukat fejezik ki a szuperintelligens MI-modellek potenciális veszélyei miatt. Hiszen most úgy tűnik, a kapitalizmus felülkerekedett a józan észen.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Még nincs ok a pánikra
2024.09.28.
LXXIX.. évf. 39. szám
A napokban az OpenAI egy újabb ChatGPT-modellt jelentett be, a következő generációs o1-et, melyre „előzet…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..