home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyarok nélkül nem lesz stabil többség a bukaresti törvényhozásban?
Kartali Róbert
2020.12.08.
LXXV. évf. 49. szám
Magyarok nélkül nem lesz stabil többség a bukaresti törvényhozásban?

A romániai parlamenti választáson a magyar összefogás több mint 6 százalékot ért el, így összesen 30 képviselője lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek: a parlamentben 21 képviselő, a szenátusban pedig 9 szenátor fog dolgozni a romániai magyarság érdekeit szem előtt tartva. A december 6-ai választáson rekordalacsony volt a részvételi arány, az eddigi részeredmények alapján csupán öt párt jutott parlamenti képviselethez, ám a romániai magyar politikumnak sikerült megőriznie az arányos képviseletét. Sőt, az RMDSZ lett a mérleg nyelve, mert a magyar párt nélkül nem lehet létrehozni stabil parlamenti többséget a romániai törvényhozásban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megkerülhetetlenné vált a választások után a szenátusban és a parlamentben is — összegezte az eredményt Budapesten egy online sajtótájékoztató keretében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.


Kelemen Hunor

— A romániai parlamenti választáson elért eredmény a Kárpát-medencében élő magyar közösségek választási sikersorozatának megkoronázása — értékelte Potápi Árpád János. Gratulált az RMDSZ-nek, a magyar összefogásnak, és köszönetet mondott minden választónak, aki részt vett a szavazáson. Mint mondta, 2020 egy nehézségekkel teli esztendő volt, de a járvány ellenére a magyar közösségek képesek voltak arra, hogy megerősítsék intézményrendszerüket. Ehhez az intézményrendszerhez hozzátartozik az oktatás, a kultúra, a gazdaság és ugyanígy a politikai intézményrendszer is, illetve a politikai érdekképviselet.


Potápi Árpád János

A december 6-ai romániai parlamenti választást egy sor magyar siker alapozta meg — emelte ki az államtitkár, és emlékeztetett arra, hogy Szerbiában a június 21-én megtartott háromszintű választáson történelmi sikereket ért el a magyar közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség. Horvátországban július 5-én volt parlamenti választás, ott a HMDK aratott sikert. Az erdélyi magyarság megerősítette pozícióit a szeptember 27-én megtartott önkormányzati választáson, mind a községekben, mind a városokban és a megyékben. Újabb történelmi siker született Marosvásárhelyen, hiszen húsz év után újra magyar polgármestere lehet a városnak. Potápi hozzátette még, hogy az RMDSZ most jó eséllyel néz elébe a kormányalakításnak, és egyre inkább tűnik úgy, hogy a következő kormány létrehozásában megkerülhetetlen lesz az RMDSZ.

— A parlamenti választás eredménye még nem végleges, így nem kezdődtek el még a tárgyalások sem az új kormány megalakításáról — emelte ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint egyetlenegy párt sem szerzett többséget a román törvényhozásban. Arról is beszélt, hogy a járvány miatt a szavazást az elmúlt harminc év legalacsonyabb részvétele jellemezte, így mindenkinek kevesebb voksa lett, de az arányokat tekintve a romániai magyar politikumnak sikerült megőriznie az arányos képviseletét. Az eddigi ismeretek alapján mindkét házban önálló frakciója lehet az RMDSZ-nek, 21 képviselő és 9 szenátor fog dolgozni a magyarság érdekeit szem előtt tartva. A romániai magyar párt súlya tehát nem változott 2016-hoz képest, a következő mandátumban is 30 képviselője lesz.

— A választási eredmények tükrében a román törvényhozásban koalíciókényszer van, öt párt jutott parlamenti képviselethez, de önállóan egyik sem kormányalakító tényező. Romániában nyolc éve tart a politikai krízis, nyolc év alatt ugyanis tizenkét kormány volt hatalmon, ezt egy stabil többséggel lehetne orvosolni — véli Kelemen Hunor, aki szerint az RMDSZ nélkül ezt a stabil többséget nem lehet létrehozni. — Mi azt mondtuk már a kampányban is, hogy egy közép-jobboldali kormánykoalícióra lenne szükség. Ez azt is jelenti, hogy ha a feltételek adottak lesznek, ha lehet egy olyan közös kormányprogramot papírra vetni, és egy olyan irányt megszabni, amely a mi közösségünk érdekképviseletét erősíti, akkor az RMDSZ nem zárkózik el attól, hogy kormányzati tényező legyen a következő években. Legutóbb 2014-ben voltunk kormányban, és nem tartom elképzelhetetlennek, hogy 2020 végétől kormányzati tényezővé váljunk. A koalíciós tárgyalások majd csak a végeleges eredmények után kezdődnek meg — zárta szavait az RMDSZ elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..