home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Magyar-szerb stratégia partnerség és szoros gazdasági együttműködés
Pannon RTV
2021.09.09.
LXXVI. évf. 36. szám
Magyar-szerb stratégia partnerség és szoros gazdasági együttműködés

A gazdasági kapcsolatok, az infrastrukturális beruházások kerültek a magyar-szerb együttes kormányülés középpontjába.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar és a szerb kormány Budapesten. A két ország, valamint a térség előtt álló kihívásokról, a járvány utáni újraindításról is egyeztettek Orbán Viktor és Ana Brnabić kabinetjének tagjai. A gazdasági együttműködés, infrastrukturális beruházások és Szerbia európai integrációja fontos témái voltak a hatodik magyar-szerb együttes kormányülésnek.

A miniszterelnökök és a kormánytagok először külön-külön, majd együttesen, plenáris ülés keretében tárgyaltak. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kiemelte a stratégiai együttműködésről szóló megállapodás jelentőségét. „A szerbek és a magyarok a lehető legszorosabban működjenek együtt a gazdaságban, kölcsönös tisztelet alapján támogassák egymás kisebbségeit, mi itt, Magyarországon az itt élő szerbeket, a szerb kormány a Szerbia területén élő magyarokat. Kulturális és biztonsági szempontból is azt tartják az emberek kívánatosnak, ha a két ország együttműködik. Nem lehet Szerbiát megvédeni Magyarország nélkül, és nem lehet Magyarországot megvédeni Szerbia nélkül.”

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A megállapodás középpontjában a gazdaság áll. Célja, hogy minél több módon összekösse a két országot - ennek része a közúti, vasúti, hajózási kapcsolat, valamint a gázvezeték is. Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Biztosak lehetnek abban a tisztelt magyar állampolgárok, hogy a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújításával 2025-re végezni fogunk. Így a görög kikötőbe érkező keleti áruk és az oda tartó nyugati áruk Magyarországon és Szerbián keresztül mozognak majd. Jövő nyártól pedig a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása is megmutatja az eredményeit, ami gyors és kényelmes utazást tesz lehetővé a két város polgárai számára.”

A határhelyzet kapcsán a magyar miniszterelnök azt mondta, igyekeznek felvenni a lépést a megnövekedett forgalommal, a tompai és a röszkei átkelőn is jelentős, radikális kapacitásnövelés várható 2022 végére, így rossz emlék marad a többórás várakozás - húzta alá Orbán.

Szerbia számára kiemelten fontos, hogy Magyarország több fronton is segíti a balkáni ország európai integrációját - mondta a sajtótájékoztatón Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Hozzátette: az elmúlt 7 évben jelentősen javult a két ország politikai kapcsolata, és gazdasági szempontból is kiemelt partnerei egymásnak. A kereskedelmi forgalom a két ország között a járvány idején is nőtt. „2019-ben a kétoldalú áruforgalom 1,7 milliárd eurót tett ki. Ez 2020-ban 1,9 milliárd euróra ugrott. Nagyon jó trendünk van 2021 első hat hónapjában, és azt várom, hogy 2021-ben meghaladjuk a 2 milliárd eurós kereskedelmi áruforgalmat.”

A szerb miniszterelnök beszélt a közös infrastrukturális beruházásokról. Külön kiemelte a Szeged-Szabadka vasútvonal kiépítésének jelentőségét. „A következő együttes feladatunk az lesz a két kormány együttes ülése után, a stratégiai együttműködés aláírása után, hogy együtt legyünk a vasút kiépítésének megkezdésénél. Erre minden készen áll, már folynak az előkészítő munkálatok. Meghívom önöket, hogy jöjjenek Szabadkára, és együtt indítsuk el hivatalosan is ezt a projektet.”

Ana Brnabić megköszönte azt, amit a magyar kormány tett a Magyarországon élő szerbekért az oktatás, kultúra és egyházi fejlesztések terén. Azt mondta, garantálja, hogy a szerbiai magyarok helyzetével kapcsolatban a szerb kormány is kedvező döntéseket hoz majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..