Magyar percek a rádió hullámhosszán

Magyar percek a rádió hullámhosszán

„Még broadcastingnak hívták, s nagyon sok pénzbe került, mikor az első szpíker izgatottan a mikrofonhoz ült. Érces hangja felszárnyalt és messzire repült, és egy hallgatóban megszólalt: A próba sikerült!” (LGT: A rádió)

Több hónapos rákészülés után ez év október havának harmadik szombatjától a Pancsovai Rádió is sugároz magyar nyelvű adást. Heti egy, illetve két órában, beleértve az ismétlésre szánt vasárnapi műsoridőt is.

Az ötlet valójában nem új keletű, csakhogy a műsor készítőiben sokáig erősebbnek bizonyult a helyi tévéházban korábban megért hányattatások óvatosságra intő élménye, mint a készséges tenni akarás. Mert az olykor jelképesnek sem nevezhető tiszteletdíjak elmaradozásával idővel megbarátkoztak e déli szórványvidék elektronikus médiájának újságírói. S azzal is, hogy ha nem volna az a bizonyos YouTube-csatorna — no, meg egy lëânka a néhány főre morzsolódott kicsiny stábjukból, ki magánszorgalomból a földi műsort rea feltegye, majd különböző fb-s csoportokban rendszeresen megossza —, a célközösséghez el sem jutna a körültekintő alapossággal készült minőségi termék. Mindezek ismeretében elítélendő-e az ódzkodás? A szorongással és bizakodással elegy rádiózási nyitányról lapunknak Lőcsei Ilona, a Magyar percek a rádió hullámhosszán című adás szerkesztője nyilatkozott.

— Az első adásunk október 18-án került az éterbe a Pancsovai Rádió 92,15 MHz-es hullámhosszán, 19 órai kezdettel, azzal a feltett céllal, hogy magyar nyelven ismertesse a magyar hallgatósággal a dél-bánsági magyar közösségek eseményeit. A magyar nyelvű rádióadás beindításához és működtetéséhez szükséges anyagiakra a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületen keresztül a Pancsovai Rádió munkatársainak felkérésére és biztatására pályáztunk, és nyertük meg Pancsova város önkormányzatnál. A rádiós munkára vonatkozó adatok, illetve az idevágó költségvetési előszámlák elkészítésében Aleksandar Janoš, az úgynevezett rádiós anyavállalatunk állandó munkatársa nyújtott önzetlen segítséget. Mint ismeretes, Pancsován is jól bevált gyakorlat a nemzetiségi tévéműsorok számára készített anyagok rádiós adaptálása. A több mint egy éve működő szlovák stúdió példáján felbátorodva léptünk most mi, magyarok, illetve a román közösség is, melynek folyamodványa — a mienkkel ellentétben — a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárságnál is kedvező elbírálásban részesült.

A szombat esténként sugárzott egyórás műsor — melynek ismétlése vasárnap 13 órakor kezdődik — gerincét a régióból érkező vagy hozott hírek, tudósítások színes mozaikja alkotja. A zene egyelőre a helyi rádió lemeztárának magyar részlegéből származik, melyet az Újvidéki Rádiónak köszönhetnek. A kicsiny szerkesztőség tagjai, részben rácáfolva a felvezetőben is leírt aggályokra — elvégre szinte a nonprofit önkéntességre épülő munka ez is —, bámulatos lendülettel teszik a dolgukat. A székelykevei és a torontálvásárhelyi „külsős” jegyzetírókon kívül hírszerkesztő-riporterként Halász Zsuzsanna és Biszak Gabriella jeleskedik. A hangmérnöki teendőket Miloš Glogovac végzi.

— Hagyományos értelemben vett munkamegosztásunk nincs, inkább kiegészítjük egymást mind a szerkesztésben, mind a hanganyagok vágásában, beolvasásában. Sok minden azonban korántsem ilyen egyszerű. A kötelező magánosítás előtt álló Pancsovai RTV például, több jel szerint, 2015 februárjában kalapács alá kerül. Ebből adódóan a magyar rádióadás jövője is bizonytalan. Egyelőre olyan információt kaptunk a városházáról, hogy a törvény szerint fenn kell tartani a kisebbségi nyelveken készülő adást. Ez utóbbihoz a város nyújtana anyagi keretet, melyhez pályázat útján lehet majd hozzájutni. Fontos azonban, hogy a sorsdöntő pillanatig már nem ülünk tétlenül! Jelenlétünk nyomait igyekszünk minél intenzívebben tudatosítani rohanó, egymástól elidegenedő közösségeinkben is. Nem siránkozva, de lélekben kiteljesedve és igazi értéket teremtve!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Magyar percek a rádió hullámhosszán
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Magyar percek a rádió hullámhosszán
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink